21-03-09

Mannen diëten anders dan vrouwen

Gedeelde smart is halve smart, denken koppels die samen op diëten. Geen goed idee, zo staat op gezondheidsnet. Mannen diëten anders dan vrouwen.

1. Mannen kunnen makkelijker 'nee' zeggen
Mannen hebben het makkelijker om 'nee' te zeggen tegen dikmakers. Mannen kunnen hun hongergevoel zonder veel problemen onderdrukken, dat blijkt uit een Amerikaanse studie. Dames blijven wegdromen van die lekkere hap.

2. Ze weten minder over gezonde voeding
Een vrouw gaat eerder op zoek naar gezonde voeding als ze wil afvallen. Daarbij leest ze wat op de verpakking staat, gaat ze op zoek naar gezonde voedingsmiddelen en recepten. Heren niet, ze weten veel minder wat goed voor hen is en kiezen voor hetgene dat hen gezond lijkt.

3. Dieet is als een wedstrijd
Bepaalde afslankprogramma's zijn gericht op samenwerking en ondersteuning. De meeste heren hebben daar problemen mee en willen winnen. Zelfs bij het diëten willen ze beter eindigen dan hun concurrenten. Ze durven met vrienden te wedden over hoeveel kilo's ze straks kunnen verliezen en dat motiveert hen.

4. Extra kilo kan geen kwaad
Mannen diëten niet om er beter uit te zien, wel uit gezondheidsredenen. Ook is het zo dat overgewicht bij mannen precies makkelijker begrepen wordt. Gevolg is dat ze niet van een extra kilootje wakker liggen.

5. Mannen gaan sporten
Mannen die willen afvallen, willen aan hun spieren werken. Vier tot vijf keer per week durven ze er tegen aan te gaan op de fitnesstoestellen. Hoewel dames gerust hierover wat kunnen bijleren, opteren ze eerder voor aangepaste voedingsgewoonten.

06-11-08

Persoonlijkheid bepaalt je gewicht

Je persoonlijkheid bepaalt je gewicht, dat beweren verschillende Amerikaanse voedingsexperts. Volgens hen is afvallen meer dan alleen op je gewicht letten en genoeg bewegen.

21 types
Tijdens een belangrijk dieetcongres in Amerika beschreven professors Robert Kushner en Dawn Jackson 21 verschillende persoonlijkheidstypes. Aan de hand van hoe deze types eten, bewegen en met stress omgaan worden ze in drie verschillende categorieën onderverdeeld.

De zeven persoonlijkheden die het moeilijk hebben met eten:
- Mensen die vaak maaltijden overslaan.
- Mensen die 's nachts vaak snacks eten.
- Mensen die vaak uit eten gaan.
- Mensen die zelden fruit en groenten eten.
- Mensen die veel tussendoortjes eten.
- Mensen die te grote porties eten.
- Jojoërs.

De zeven persoonlijkheden die het moeilijk hebben met sport:
- Personen die de hele dag in hun zetel doorbrengen.
- De onzekere sporter.
- De beginneling.
- Mensen die voor alles of niets gaan.
- Mensen die steeds dezelfde sportroutine afwerken.
- Sporters die vaak pijn hebben en met blessures kampen.
- Mensen die veel goede bedoelingen hebben maar ze nooit in praktijk omzetten.

Als laatste zijn er nog de persoonlijkheden die niet goed met stress omkunnen:
- Emotionele eters.
- Personen met een negatief zelfbeeld en die hard zijn voor zichzelf.
- Mensen die anderen willen plezieren en zo geen energie meer over hebben voor zichzelf.
- Personen die een gejaagd leven leiden en te weinig tijd hebben voor een gezonde levensstijl.
- Twijfelaars die ooit al een dieet gevolgd hebben, maar twijfelen of ze wel zullen afvallen.
- Mensen met onrealistische doelen en zo ontmoedigd raken.

Stap voor stap
Als je wilt afvallen, is het heel belangrijk dat je rekening houdt met de types waar jij toe behoort. Het is best mogelijk dat je jezelf herkent in meerdere persoonlijkheidstypes binnen één categorie. Vervolgens stel je samen met je diëtist een plan op om af te vallen dat rekening houdt met je persoonlijkheid. Hierbij is het belangrijk dat je kleine stapjes neemt en niet te snel wilt gaan. Behandel één probleem van je levensstijl per keer. Probeer dus niet tegelijkertijd meer te sporten en te stoppen met je emotionele eetbuien.

Zelf aanpakken
Als je niet met een diëtist werkt, kies je best twee of drie persoonlijkheidsproblemen waarmee jij denkt te kampen. Zo kan bijvoorbeeld iemand die maaltijden overslaat een maaltijdschema opstellen en een emotionele eter kan andere manieren vinden met zijn gevoelens om te gaan.

Geschiedenis
Wat ook kan helpen is een evolutie van je gewicht bij te houden. Neem een groot blad en trek daar een verticale as voor je gewicht op en een horizontale waarop je leeftijd staat. Als je een periode ontdekt waarop je gewicht duidelijk stijgt of daalt, probeer je te achterhalen wat de reden hiervan was. Als je deze ontdekt, vind je vaak ook een patroon in je gewichtscurve. Zo kom je bijvoorbeeld altijd tijdens je vakanties veel bij. Dan kun je deze informatie gebruiken om dit in de toekomst te vermijden.

De onderzoekers benadrukken dat het nog steeds belangrijk is calorieën te tellen om af te vallen. Maar zeggen dat iedereen zijn eigen weg moet zoeken naar een gezond gewicht . Het is daarbij belangrijk rekening te houden met je persoonlijkheid en je verleden.

Bron: HLN.be

05-07-08

Conditie belangrijker dan gewicht!

Voor de algehele gezondheid is het belangrijker om een goed uithoudingsvermogen te hebben dan een gezond gewicht. Een nieuwe studie bevestigt dit.

Zolang je gezond en sportief leeft, kan een paar extra kilo’s geen kwaad. Dat blijkt uit een onderzoek waarover geschreven wordt in het Journal of the American Medical Association (JAMA).

Onderzoekers volgden gedurende 12 jaar 2600 mannen en vrouwen die ouder waren dan 60 jaar. Het uithoudingsvermogen, gewicht en sterfte werden met regelmaat gemeten.
Uit de analyse van data blijkt dat dikke maar fitte mensen een kleinere kans hebben om te overlijden dan mensen met een gezond gewicht maar een slechte conditie. Het verschil in sterftekans tussen dikke fitte en dunne onfitte mensen liep op tot wel 50 procent.

Volgens de onderzoekers kun je jezelf tot de fitte groep rekenen als je de meeste dagen van de week dertig minuten achter elkaar stevig wandelt. Er zijn natuurlijk naast wandelen ook andere vormen van bewegen mogelijk, die tot goede fitheid leiden.

Bron: Psycholoog.net

01-07-08

Gezonde levensstijl verandert je genen

mannenIngrijpende veranderingen in je levensstijl, zoals een evenwichtig dieet en meer beweging, bezorgen je niet alleen tot een gezonder lichaam. Ook op je genen hebben deze veranderingen invloed, dat zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Prostaatkanker
In een kleine studie bestudeerden de onderzoekers 30 mannen met een milde vorm van prostaatkanker. Zij hadden er vrijwillig voor gekozen geen conventionele behandeling als een operatie, bestraling of hormoontherapie te volgen.

Veranderingen
De mannen ondergingen drie maanden lang belangrijke veranderingen in levensstijl, zoals het eten van fruit, groenten, volkorenproducten, peulvruchten en sojaproducten. Ze gingen ook regelmatig bewegen zoals een halfuurtje wandelen per dag en deden dagelijks aan meditatie om stress te beperken. De mannen verloren uiteraard gewicht, ze hadden een lagere bloeddruk en genoten van andere gezondheidsverbeteringen.

Genen
Maar de onderzoekers zagen ook veranderingen op een dieper niveau wanneer ze stalen van de prostaat vergeleken van voor en na de veranderingen. Na drie maanden zagen de onderzoekers verandering van activiteit in ongeveer 500 genen. Schadelijke genen werden uitgezet en beschermende genen werden aangezet.

De activiteit van genen die ziekten voorkomen nam toe en de activiteit van genen die ziekten bevorderden, zoals degenen die het risico op borstkanker en prostaatkanker vergroten, nam af.

Iedereen baat
Dean Ornish: "Dit zijn heel boeiende resultaten. In slechts drie maanden kun je honderden genen veranderen door te veranderen van levenswijze. De studie heeft niet alleen gevolgen voor mannen met prostaatkanker, iedereen kan er baat bij hebben."

Bron: HLN.be

13-06-08

Is ijs een dikmaker?

Veel mensen zien ijs als een van de grootste dikmakers. Maar het ligt er nogal aan welk soort ijs je neemt. En vergeleken met andere snacks staan ijsjes er  nog niet zo slecht voor.

Ola heeft daarom een tussendoortjesvergelijker gemaakt, waarop je kan zien hoeveel calorieen verschillende tussendoortjes bevatten en ook ijsjes staan erbij. 

Ola heeft ook onderzoek gedaan naar de kennis van Nederlanders over tussendoortjes. Aan bijna 2.000 Nederlanders werd gevraagd om zestien populaire tussendoortjes op volgorde te zetten van het aantal calorieën dat ze bevatten. Men schatte alle ijsjes te hoog in en andere tussendoortjes zoals pinda's juist te laag.

Slechts 1 persoon van alle onderzochte Nederlanders plaatste alle tussendoortjes op de juiste plek. Bij ijsjes als solero, raket en een split dacht meer dan de helft dat er meer calorieen in zou zitten. Als u een ijsje wilt eten is een waterijsje ook de beste keus!

Op de website www.tussendoortjesvergelijker.nl kunt u lezen hoe het zit met zowel verantwoorde als minder verantwoorde tussendoortjes.

Bron: dieet.blog.nl

16-04-08

Overslaan ontbijt maakt pubers dik

ontbijtScholieren die ’s ochtends niet ontbijten, zijn dikker dan kinderen die ’s ochtends wel hun boterhammetjes opeten. Dat stelt de Wageningse onderzoekster Simone Croezen in een artikel in het European Journal of Clinical Nutrition.
Croezen analyseerde de gegevens van 35 duizend middelbare scholieren in de tweede en vierde klas om te zien of er een verband bestond tussen overgewicht en het overslaan van het ontbijt.

Bij scholieren in de tweede klas was het verband tussen het overslaan van het ontbijt en overgewicht al significant als de scholieren het ontbijt gemiddeld één of twee keer per week laten staan. Bij de scholieren in de vierde klas wordt het verband pas significant als de scholieren vijf keer of vaker het ontbijt achterwege laten.

Dat bij vierdeklassers het verband tussen het overslaan van het ontbijt en overgewicht zwakker is, komt omdat vierdeklassers meer dikmakende gewoonten hebben ontwikkeld dan tweedeklassers. Zo drinken ze bijvoorbeeld meer alcohol.
Croezen heeft geen verklaring waarom het overslaan van het ontbijt gecorreleerd is aan overgewicht. Uit ander onderzoek blijkt echter dat kinderen die hun ontbijt missen vaker de rest van de dag ongezond eten.

Bron: gezondheid.be

22-01-08

Mannen op dieet voor hun sexleven

love-hartjeMannen gaan op dieet om hun seksleven een boost te geven. Vrouwen willen zich gewoon beter en fitter, en meer zelfvertrouwen krijgen. Dat blijkt uit een Brits onderzoek bij 2.000 mensen. Eén op drie volwassenen is continu op dieet. Bij mannen is dit slechts één op vijf, bij vrouwen stijgt dat naar twee op drie.
 
Vonken in de badkamer
Mannen diëten dus niet voor hun gezondheid, maar voor hun seksleven. Dertien procent van de diëtende mannen denkt dat ze meer kans hebben op een knap lief als ze afvallen. Tien procent rekent op meer vonken in de slaapkamer. 
 
Jonge mannen, tussen 25 en 34, zijn het meest gestresseerd over hun lijf. Een op de tien denkt tussen een half uur en een uur aan zijn gewicht. Bij vijf procent van de vrouwen is dit zelfs meer dan drie uur. 
 
Gezond leven
Psychologe Donna Dawson waarschuwt dat een gezonde levensstijl op lange termijn veel gezonder is dat streng regimen. “Jojo-diëten zijn gedoemd om te mislukken, en zullen je zelfvertrouwen alleen maar onderuit halen.”

Bron: dieetnieuws.nl

07-12-07

Cholesterolverlagende boter niet zonder dokter smeren

control-cholesterolCardiologen en diëtisten raden af om cholesterolverlagende drankjes en boters zonder medische begeleiding te gebruiken. Zo staat te lezen in de Coreliokranten vrijdag.

De cholesterolverlagende drankjes en boters van Becel Pro.Activ, Benecol en Danacol verkopen als zoete broodjes. Meer dan één op de vijf Vlamingen smeert elke dag medicinale margarine op zijn brood.

Toch raadt cardioloog Guy De Backer (Universiteit Gent) af om zonder begeleiding van een dokter of diëtist cholesterolverlagende voedingsmiddelen in te nemen. "De werking op korte termijn is wetenschappelijk bewezen. Als je de producten elke dag in de juiste hoeveelheid inneemt, daalt je cholesterol met tien tot vijftien procent. Maar naar de werking op lange termijn is geen onderzoek gedaan, terwijl Duitse studies suggereren dat jarenlange inname slagaderverkalking in de hand zou werken."

Goedgekeurd

Een woordvoerder van Becel zegt dat de veiligheid van Becel Pro.Activ wetenschappelijk is aangetoond, ook op lange termijn. Danone laat weten dat "Danacol alleen dient te worden ingenomen door mensen die een te hoog cholesterolgehalte hebben'"en "in het kader van een evenwichtige en gevarieerde voeding".

Beide producenten beklemtonen dat hun producten voedingsmiddelen zijn en geen medicijnen. Ze zijn goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid.

08-10-07

Langer slapen stilt de honger

We hebben de beste reden gevonden om elke dag een uurtje langer in bed te blijven: slapen doet kilo's verliezen. Elk uur dat per etmaal langer wordt geslapen, doet 3 procent van het gehele vetpercentage zakken.

Onderzoekers van de University of Bristol analyseerden gegevens van dertig gezonde Griekse vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud, schrijft Het Laatste Nieuws. Daaruit bleek dat mensen die structureel te weinig slapen, konden rekenen op een duidelijke afname van het vetpercentage.

De reden is dat slaaptekort een stijging van het hongerhormoon, ghreline, meebrengt. Wie meer slaapt, produceert daarentegen meer hongerremmende hormonen.

30-09-07

Smaakbommen op school

Groentekok Frank Fol bedacht voor de start van het nieuwe schooljaar een reeks groente- en fruitsnacks als gezonde tussendoortjes op school.

Foute eetgewoonten bij kinderen hebben rampzalige gevolgen voor de volksgezondheid. Want wat kinderen thuis en op school krijgen voorgeschoteld, bepaalt grotendeels hun eetgedrag op volwassen leeftijd. Kinderen worden daarbij verleid om te kiezen voor vet en suiker, via reclame voor snoep en frisdrank. Groenten zijn niet populair bij de jeugd.

Frank Fol, die ooit nog het sterrenstaurant Sire Pynnock in Leuven bestierde, bedacht een gezonde snack die daarin verandering kan brengen. Dat deed hij op vraag van Logo (LOkaal GezondheidsOverleg) regio Leuven. De individuele porties groenten en fruit die Fol bedacht, zitten in een leuke verpakking en bevatten een sausje met groenten bovenop. De eerste tests in scholen waren positief. Het product wordt vanaf deze maand aangeboden aan alle basisscholen in Vlaanderen.

minister smaakbom

Groenten zijn om verschillende redenen belangrijk voor onze gezondheid. Ze bevatten weinig verzadigde vetten en vormen een bescherming tegen hart- en vaatziekten. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten, wat gunstig is voor het cholesterolgehalte. Daarnaast zijn groenten energiearm, waardoor je er veel van kan eten en je sneller een verzadigd gevoel krijgt zonder veel calorieën op te doen. En wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bepaalde kankers minder vaak voorkomen bij wie dagelijks veel groenten op het menu zet.

Vanwaar de afkeer van groenten? Volgens het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie zouden we per dag 300 gram groenten moeten consumeren. Maar uit recente resultaten van een Belgische voedselconsumptiepeiling blijkt dat bijna niemand deze essentiële norm haalt.

Om als voedingsmiddel succes te hebben bij jongeren, spelen vier factoren een rol: de smaak, de voorbeeldfunctie van de ouders, de beschikbaarheid en de aantrekkelijkheid van het aanbod. De smaak van groenten wordt doorgaans niet spontaan op enthousiasme onthaald: groenten eten leer je, op school en thuis. Bovendien neemt het bereiden van groenten heel wat tijd in beslag en liggen ze niet altijd voor het grijpen.

De smaakbom van Frank Fol wil bijdragen tot een gezondere voedingsstijl. De nieuwe groentesnack bevat tussen 50 en 80 kcal per portie, wat veel minder is dan een reep chocolade (minstens 200 kcal) of een pakje chips (minstens 170 kcal). Door het gebruik van de juiste vetten voor de saus ligt het gehalte aan verzadigde vetten uitzonderlijk laag: minder dan één gram per portie.

Bedoeling is de gezonde snacks aan te bieden tegen een democratische prijs: ongeveer 80 eurocent per portie. Die prijs zullen de basisscholen die een groenteabonnement nemen, vragen aan individuele leerlingen. In de winkel kost de snack meer, wegens de winstmarge van de verkoper. De groentesnack kan een perfecte aanvulling vormen bij de brooddoos.

Bron: Knack.be

De smaakbom van Frank Col is te vinden op www.degroentekok.com

25-09-07

20 procent van ouders trekt zich niets aan van gezonde voeding

Hoewel de meeste Vlaamse ouders (67 procent) in mindere of meerdere mate wel weten wat gezonde voeding inhoudt, blijkt uit een rondvraag van het maandblad Goed Gevoel in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos, dat ze in de praktijk toch nog heel wat steken laten vallen. Eén ouder op vijf trekt zich bovendien helemaal niets aan van gezonde voeding.

Zo wordt bijvoorbeeld het ontbijt sterk verwaarloosd. Bijna één Vlaamse ouder op vier ontbijt zelden of nooit. Drie vierde van de kinderen ontbijt elke dag, maar hoe ouder de kinderen worden, hoe minder vaak ze ontbijten. Het ontbijt is ook niet echt een moment voor quality time, zo blijkt. Bij 34 procent van de gezinnen duurt het maximum 10 minuten. Brood valt daarbij stilaan uit de gratie, cornflakes zijn daarentegen erg populair.

Bij 22 procent van de gezinnen komen de kinderen 's middags thuis eten. Van de kinderen die op school blijven, eten de kleinsten een lunchpakket van thuis of een warme maaltijd in de schoolkantine. Van de oudste kinderen koopt 19 procent zelf iets om tussen de middag te eten.

Opvallend is ook dat bij bijna de helft van de gezinnen de televisie soms tot altijd aan staat tijdens het avondeten. In één gezin op de tien kijkt één of beide ouders meestal of altijd tv tijdens het eten en ook 11 procent van de kinderen doet dat. Naarmate de kinderen ouder worden stijgt ook dat aantal.

Voorts wordt in 89 procent van de gezinnen minstens vijf keer per week zelf een warme maaltijd bereidt, in 42 procent van de gevallen gebeurt dat zelfs elke dag. Bij de meeste gezinnen (84 procent) bepalen de kinderen mee wat er op tafel komt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Vlaanderen massaal met overgewicht kampt. Liefst 41 procent van de ouders weegt te veel en van de ouders die als kind overgewicht hadden, is 75 procent ook nu nog te dik. Van de Vlaamse kinderen tussen 3 en 17 jaar kampt 6 procent met overgewicht. Zijn de kinderen te zwaar, dan zijn de ouders dat meestal ook. Frappant is dat één ouder op de vijf het niet erg vindt dat zijn kind "een maatje meer" heeft en drie vierde van de ouders eigenlijk wel weet wat een gezond gewicht is voor zijn of haar kinderen.

Voorts mogen Vlaamse kinderen, zo blijkt uit het onderzoek, vanaf hun 5 jaar frisdrank drinken. Tafelbier en koffie mogen vanaf 11 jaar. Bier, wijn, energiedranken en champagne zijn toegestaan vanaf 16 tot 17 jaar en sterke drank mag vanaf 19 jaar.

Tot slot nog enkele opmerkelijke stellingen: 37 procent van de ouders vindt het niet ongezond om systematisch een maaltijd over te slaan en in zeven op de tien gezinnen bestaat er geen lijst met voedingsmiddelen die de kinderen niet mogen eten. Eén ouder op de vijf geeft zijn kind ook liever elke dag een boterham met choco dan het te verplichten om iets anders te eten. Bij ouders van 13- tot 17-jarigen wordt dat zelfs één op de drie.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 997 ouders (met kinderen tussen 3 en 7 jaar) en bij 538 kinderen (tussen 10 en 17 jaar).

02-07-07

Meer betrouwbare normen voor light producten

light colaDoor een nieuwe Europese richtlijn worden vanaf vandaag de regels voor zogenaamde "light producten" een pak strenger. Een yoghurt of softdrink moet voortaan op alle vlakken gezond scoren, wil het nog met slogans kunnen uitpakken als "vetarm" of "suikervrij".

Dat staat maandag in Het Laatste Nieuws. Consumentenorganisatie Test-Aankoop is tevreden.

Naast de strengere normen voor "light", komen er ook strengere regels voor de term "cholesterolverlagend" en worden 'onzinnige' slogans als "verbetert uw geheugen" en "vermindert stress" gewoonweg verboden.

"Door de nieuwe wetgeving zullen heel wat onterechte light producten eindelijk uit de rekken verdwijnen", aldus Robert Remy, voedingsexpert bij Test-Aankoop. "De voorbije jaren zijn miljoenen consumenten op grote schaal misleid of zelfs ronduit bedrogen". De producenten krijgen tot 31 januari 2008 om zich met de nieuwe wetgeving in orde te stellen.

24-05-07

Mogelijk meer kans op borstkanker door rood vlees

roodvleesVrouwen die veel vlees eten zouden misschien een grotere kans hebben op borstkanker. Vooral rood vlees is niet zo goed, zo blijkt uit een grootschalig Brits onderzoek.
De onderzoekers volgden ruim 35.000 vrouwen tussen 35 en 65 jaar gedurende acht jaar. Diegenen die het meeste vlees aten hadden meer kans op borstkanker voor en na de menopauze. Het verband was het sterkst bij vrouwen na de menopauze die veel rood vlees aten. Het verband was zwakker bij vrouwen in de menopauze, maar toch was er noch altijd een verschil van gemiddeld 20 procent tussen diegenen die wel en geen vlees aten. In – rood – vlees zitten veel verzadigde vetten die mogelijk de ontwikkeling van kankercellen stimuleren. Een andere mogelijke verklaring is dat bij de bereiding van het vlees. Vooral grillen is niet goed.

19-05-07

Een gezond glas rode wijn

wijnIn bepaalde streken op Sardinië en in het zuid-westen van Frankrijk leven de mannen langer dan elders. Een groep Britse deskundigen denkt dat ze dat te danken hebben aan de heilzame stoffen in de plaatselijke rode wijn.


In Nature van deze week schrijven Roger Corder en collega's dat rode wijn uit het Franse departement Gers en de Sardijnse regio Nuoro bijzonder rijk zijn aan oligomere procyanidines. Die stoffen zijn volgens hen de belangrijkste oorzaak van het beschermende effect dat rode wijn heeft op bloedvaten. Eerder werd dit vooral toegeschreven aan resveratrol, maar het probleem van die stof is, dat het in te lage concentraties in de wijn zit om echt zoden aan de dijk te zetten.

In het lab van Corder werden bakjes gekweekte cellen uit bloedvaten blootgesteld aan allerhande stoffen uit rode wijn, om te zien bij welke ze zich het lekkerst voelen. De oligomere procyanidines wonnen, een groep stoffen die uit de pitjes van druiven komt. De concentratie van die wonderstoffen verschilt flink tussen verschillende wijnen, stelden de onderzoekers vervolgens vast. Traditionele methoden van wijnmaken leveren het meeste op en sommige druivensoorten doen het beter dan andere. Om te kijken of dat in de praktijk ook tot langere levens zou leiden, gingen ze na hoeveel procyanides er te vinden was in wijn uit twee regio's met notoire langlevers. Veel, zo bleek. Is dit nu bewijs voor de gunstige werking van procyanides? Nog lang niet, met zo'n klein steekproefje. De verklaring onder het artikel in Nature, dat de onderzoekers financiële belangen hebben bij het onderzoek, maakt het er ook al niet betrouwbaarder op. Meer onderzoek is wel op zijn plaats. In de tussentijd kan een goed glas wijn op zijn tijd geen kwaad.

16-05-07

Meet je buikomtrek

bierbuik-erwinEén volwassen Belg op drie heeft overgewicht en één volwassene op 10 is obees. De levensverwachting die reeds 200 jaar een groei kent, zal stoppen en misschien zelfs dalen, door de evolutie van de overgewichtproblematiek.

De resultaten van een onderzoek gevoerd door IPSOS in april 2007 tonen aan dat 1 Belg op 4 niet weet dat vetmassa gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

Van hen die zich bewust zijn van deze bedreiging, weet bijna 1 Belg op 2 (46%) niet dat het de vetmassa op de buik is die een gevaar vormt. Meer dan de helft van de Belgen (54%) kent de drempelwaarden van de buikomtrek niet.

Een dieet blijft door 44% van de bevolking de eerste beoogde methode. Nochtans toont het onderzoek ook de beperkingen van deze diëten aan: slechts 27% van de Belgen heeft verklaard reeds met succes duurzaam gewicht te hebben verloren. En meer dan 30% van de Belgen (32%) heeft minstens 1 maal het jojo-effect ervaren. Dit fenomeen komt nog frequenter voor bij mensen met overgewicht: meer dan de helft (51%) hebben last van het jojo-effect. Tenslotte vermeldt slechts 10% een consultatie bij de dokter als oplossing.

Om deze situatie te veranderen, wordt vandaag een grote informatiecampagne gelanceerd: de Belgen worden uitgenodigd hun buikomtrek te meten. Heeft men te veel buikvet, kan men bij de dokter terecht voor oplossingen.

Meer info: www.meetmijnbuikomtrek.be

11-02-07

Hoelang bent U al op dieet? Een vrouw gemiddeld 31 jaar!

Vrouwen zijn gemiddeld over hun hele leven gemeten 31 jaar op dieet. Bij mannen ligt dit op 28 jaar. Dat bleek uit onderzoek in Engeland. Vrouwen met gewichtsproblemen zijn daar gemiddeld zes maanden per jaar mee aan het worstelen. En het uiteindelijke resultaat is vaak niet het gewenste ideale figuur.

Uit het onderzoek blijkt tien procent sinds de kerstdagen weer zwaar aan het lijnen is. Driekwart stop waarschijnlijk nog deze maand. Gemiddeld houd men een dieet 5,5 week vol. Alleen na Kerst vallen we iets sneller weer in oude foute gewoonten. De helft bekent dat ze geen wilskracht hebben om door te gaan. Eén op de vier stopt omdat ze er depressief en chaggerijnig van worden.

Ik denk dat er een andere reden is dan geen wilskracht hebben om door te gaan. Men is vaak veel te streng aan het lijnen of volgt een dieet wat niet past bij de eigen eet- of leefgewoonten. Ook mensen met wisselende diensten hebben moeite om een standaard dieet te blijven volgen.

Als je wat minder streng lijnt val je wel langzamer af, maar doordat je het langer volhoudt is het resultaat na 1 jaar wel gunstiger. Een ander nadeel van snel afvallen is dat het lichaam vaak tekort voedingsstoffen binnenkrijgt en daardoor gaat de verbranding veel trager. Daardoor wordt het afvallen steeds moeilijker en bij terugval komen de kilo's er extra snel weer aan. Het bekende Jojo-effect!

Bron: Telegraaf