22-06-09

Wat is jouw lichaamssamenstelling?

Wat is mijn ideaal gewicht? Hoeveel bedraagt mijn vetpercentage? Is het voor mij haalbaar om in een lagere gewichtsklasse uit te komen?
Dit zijn vaak gestelde vragen door sporters.
Om hierop een gefundeerd antwoord te kunnen geven dient eerst de juiste lichaamssamenstelling te worden bepaald.
Hier een overzicht van de meest gebruikte methoden om de lichaamssamenstelling te bepalen.

Bereken je Body Mass Index (BMI)

De Body Mass Index (of Quetelet Index) is een eenvoudig hulpmiddel om te zien of iemand te dik is in verhouding tot zijn lichaamslengte. Het geeft slechts een schatting van de hoeveelheid lichaamsvet.

De formule om de BMI te berekenen:

 BMI =

gewicht in kg

[lengte in m] x [lengte in m]

De BMI-zones voor volwassenen (tussen 20 en 65 jaar):

 

DIAGNOSE

BMI 
 OndergewichtKleiner dan 18.5 
 Normaal gewichtTussen 18.5 - 24.9 
 OvergewichtTussen 25.0 - 29.9 
 ObesitasBoven 30.0 

 

Zowel bij erg magere (BMI<18,5) als bij erg dikke mensen (BMI>30) stijgt het risico op gezondheidsproblemen (jicht, diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, kanker, osteoarthritis, …).

De score geldt zowel voor vrouwen als voor mannen. De berekening is handig voor een eerste ‘screening’, maar heeft zijn beperkingen o.a. omdat geen rekening gehouden wordt met leeftijd en geslacht.

De BMI-schaal is niet van toepassing op kinderen en jongeren (<20 jaar). Tijdens de groeifase verandert namelijk de hoeveelheid vetweefsel. Bovendien is de BMI bij kinderen geslachtsafhankelijk: meisjes hebben gemiddeld een iets hogere BMI dan jongens. Voor de interpretatie van de BMI van kinderen en jongeren van 2 tot 20 jaar maakt men gebruik van geslachtsspecifieke groeicurven.

Twee volwassenen met dezelfde BMI kunnen een verschillend percentage lichaamsvet hebben. Een bodybuilder met een grote spiermassa en een laag vetpercentage kan dezelfde BMI hebben als iemand met meer lichaamsvet, omdat bij de berekening van de BMI alleen met gewicht en lengte rekening wordt gehouden.

 

 

1,90 m

Lengte

1,90 m

100 kg

gewicht

100 kg

27.7

BMI

27.7

Deze mannen hebben dezelfde lichaamslengte, hetzelfde gewicht en dus dezelfde BMI, maar kunnen een verschillend vetpercentage hebben.

Sommige sporters met veel spiermassa lijken volgens hun BMI dus zeer vet, terwijl ze in werkelijkheid misschien nauwelijks vet hebben.
Ook voor atleten voor wie een laag lichaamsgewicht vereist is, zoals balletdansers, jockey’s en turners is de body mass index niet aangepast.

Om je ideaal gewicht te kennen volstaat het je lengte in het kwadraat te vermenigvuldigen met een cijfer tussen 20 en 25.
Voor iemand die 1,68 m groot is, bevindt het ideale gewicht zich tussen 53 kg [(1,68 x 1,68) x 20] en 66 kg [(1,68 x 1,68) x 25].

Gepost in Gezondheid | Commentaren (0) |  Facebook | | |

11-06-08

Voedselallergie, wat nu?

voedselallergieOver voedselovergevoeligheid spreken we na een abnormale reactie op een bepaalde voedingsstof. Voedselovergevoeligheid bestaat in twee soorten: allergie en intolerantie. Voedselallergie is de overreactie van het immuunsysteem op een voedingsmiddel, waarna lichamelijke klachten optreden. Voedselintolerantie betekent gewoon dat je grote hoeveelheden van deze stof niet kunt verdragen.

De ‘eliminatie-provocatie-reëliminatietest’ is de meest voorkomende methode voor het testen op een voedselallergie. Deze test bestaat uit drie stappen. De eerste stap, de eliminatie, houdt in dat de patiënt gedurende een bepaalde periode niets van de verdachte voedingsstof consumeert. Tijdens de tweede stap, de provocatie, is het de bedoeling dat hij dat juist wel doet. Tijdens de reëliminatie, de derde stap, moet hij de verdachte voedselstof weer voor een tijd laten liggen.

Als de klachten bij de eliminatie sterk verminderen, bij de provocatie weer opduiken en bij reëliminatie weer verdwijnen, is er hoogst waarschijnlijk sprake van een voedselallergie. Vaak gebeuren er echter fouten tijdens de test en wordt er een verkeerde diagnose gesteld. Als de klachten verdwijnen bij de eliminatiestap, neemt men vaak overhaaste conclusies, zonder over te gaan tot de tweede en derde stap.

Kinderarts Brand van de Insala Klinieken in Zwolle en internist Dubois van het UMC Groningen stellen dat er tot vijf keer te vaak voedselallergie vastgesteld wordt bij kinderen. Artsen luisteren naar de klachten van de ouders en de kinderen, maar die zitten er in 80% van de gevallen naast.

Eigenlijk zouden enkel diagnoses op basis van dubbelblinde placebo-gecontroleerde testen uitsluitsel kunnen geven. Bij die testen, die alleen in het ziekenhuis afgenomen worden, weet de patiënt zelf niet of hij de verdachte stof toegediend krijgt of een placebo (neppil). Ook de arts is niet op de hoogte. Toch roepen ook deze testen vragen op. Vertoont een capsule met melkeiwit bijvoorbeeld voldoende gelijkenissen met echte melk? En wat als men vaststelt dat een kind niet allergisch is voor melk omdat hij niet reageert op de capsule, maar thuis wel ziek wordt door het drinken van melk?

Als men een overhaaste diagnose van allergie stelt, wordt de stof waarvan sprake, in dit geval koemelk, uitgesloten uit de voeding. Maar Brand en Dubois stellen dat de patiënt dan later meer risico loopt op overgevoeligheid voor melk, doordat dit middel jarenlang ontbrak in het voedingspatroon.

Heb je een vermoeden van voedselallergie, zoek dan deskundige hulp. Een goede diagnose kan enkel en alleen gesteld worden door een gespecialiseerde diëtist, arts of therapeut, die de procedure door en door kent en de patiënt met advies kan bijstaan.

Gepost in Gezondheid | Commentaren (0) |  Facebook | | |

05-06-07

Operatie overgewicht vaak nodig

Volgens onderzoek is 46 procent van de Belgen ouder dan vijftien jaar te zwaar.

Voor tachtig procent van hen zou operatief ingrijpen de beste oplossing zijn om van het overgewicht af te komen, zegt de Belgische Koninklijke Vereniging voor Chirurgie.

Voorwaarde voor zo`n operatie is wel dat het om overgewicht gaat waarbij de body mass index hoger dan 35 ligt en dat er sprake is van diabetes of een hart- en vaatziekte, zoals hoge bloeddruk.

gastric bypassEen veel voorkomende ingreep is het aanbrengen van een bypass tussen de slokdarm en een groot deel van de maag, twaalfvingerige darm en dunne darm, zodat die worden uitgesloten van het verteringsproces. Levensverwachting en –kwaliteit zijn na een dergelijke operatie vaak beter.

Gepost in Gezondheid | Commentaren (2) |  Facebook | | |

03-06-07

Dikke mensen hebben het zwaar op de arbeidsmarkt

overweight203paHoewel geen enkel uitzendbureau het wil toegeven, is het voor dikke mensen moeilijker een baan te vinden.
De praktijk leert dat er weldegelijk wordt gekeken naar het gewicht van mensen. Volgens een recent Brits onderzoek van Aziz Corporation denken zeven van de tien managers dat mensen met overgewicht als lui, ongemotiveerd en ongedisciplineerd worden gezien.
Obesitas (een Body Mass Index van boven de 30) wordt ervaren als een maatschappelijk probleem. Daarom kan in de ogen van omstanders een dik persoon geen positief zelfbeeld hebben. Collega`s dichten aan een corpulent persoon vaak ook geen seniorrol in het bedrijfsleven toe.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht minder vaak een baan hebben, en dat ze in een functie minder verdienen dat een slank persoon met dezelfde baan en capaciteiten.

Bewezen is ook dat overwicht doorgaans geen invloed heeft op de prestaties. Mensen met obesitas werken juist harder ter compensatie van hun overgewicht.

Gepost in Gezondheid | Commentaren (2) |  Facebook | | |