08-05-12

Biologische producten, goed voor jou, goed voor de natuur

 

Organic-Farming.jpgOver de hele wereld – en in het bijzonder binnen de EU – neemt de belangstelling voor biologische levensmiddelen en dranken snel toe. Consumenten kopen biologische levensmiddelen om uiteenlopende redenen. Sommigen kopen biologische levensmiddelen omdat ze bezorgd zijn voor het milieu en het dierenwelzijn. Volgens anderen kan het helpen het verbruik van residuen van bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde ingrediënten en andere overbodige levensmiddelenadditieven, zoals kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen, te minimaliseren.

 

Maar veel consumenten van vandaag verwachten bij het kopen van biologische producten hetzelfde assortiment, dezelfde kwaliteit en hetzelfde gemak als waaraan ze gewend zijn. Gelukkig spelen levensmiddelenfabrikanten in de EU in op deze vraag en zijn over de hele EU steeds meer verwerkte biologische producten beschikbaar.

 

Verwerkte levensmiddelen: gemak en beschikbaarheid

Verwerkte levensmiddelen bieden de consument ruimschoots meer gemak en keuze. Verwerking maakt veel levensmiddelen ook buiten het seizoen beschikbaar, terwijl vervoer en opslag van levensmiddelen er ook door worden vergemakkelijkt.

 

Zonder verwerkingstechnieken zouden veel basislevensmiddelen die wij nu als vanzelfsprekend aannemen, eenvoudig niet beschikbaar kunnen zijn. Sterker nog, de meeste levensmiddelen die vandaag de dag op ons menu staan – zoals koffie, ontbijtgraanproducten, conserven,  leeswaren, brood, kant-en-klaarmaaltijden en zuivelproducten – zijn op de een of andere manier verwerkt.

Maar terwijl veel consumenten genieten van het gemak van en de verscheidenheid aan hedendaagse, verwerkte levensmiddelen, maakt men zich steeds meer zorgen over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van het eten van te veel verwerkte levensmiddelen, evenals van kunstmatige aromastoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen die veelal gebruikt worden om smaak, uiterlijk en houdbaarheid te verbeteren.

 

Biologisch: voedsel waar u op kunt vertrouwen

De EU probeert via voorschriften inzake biologische levensmiddelen en biologische landbouw te garanderen dat biologische levensmiddelen zo natuurlijk mogelijk blijven, maar wil tegelijkertijd de consumenten dezelfde keuze en hetzelfde gemak bieden als waaraan ze gewend zijn.

Net als biologische landbouwers moeten levensmiddelenverwerkende bedrijven zich houden aan de in de EU-voorschriften vastgelegde strenge eisen met betrekking tot biologische levensmiddelen en biologische landbouw, als deze bedrijven producten willen verkopen met de biologische logo’s en etikettering van de EU of verschillende EU-lidstaten.

Volgens de EU-voorschriften inzake biologische levensmiddelen en biologische landbouw hebben levensmiddelenverwerkende bedrijven de plicht om biologische ingrediënten te gebruiken, voor zover deze beschikbaar zijn. Maar omdat niet elk agrarisch ingrediënt altijd in biologische vorm beschikbaar is, staan de voorschriften het gebruik toe van een beperkt aantal goedgekeurde niet-biologische ingrediënten, zolang minimaal 95% van het uiteindelijke voedingsmiddel uit biologische ingrediënten van landbouwproducten bestaat.

Levensmiddelen die minder dan 95% biologische ingrediënten bevatten, mogen niet als biologisch bestempeld worden, hoewel de voedselfabrikant in de ingrediëntenlijst de biologische ingrediënten kan vermelden, samen met een duidelijke verklaring op de voorkant van het etiket met het totale percentage biologische ingrediënten.

Onder de EU-voorschriften inzake biologische levensmiddelen en biologische landbouw is het aantal goedgekeurde toevoegingsmiddelen of technische hulpstoffen dat beschikbaar is voor gebruik in de productie van biologische levensmiddelen bijzonder beperkt, terwijl alle kunstmatige aromastoffen en kleurstoffen en genetisch gemodificeerde ingrediënten geheel en al verboden zijn.

Naast onaangekondigde controles en monsters worden bedrijven die biologische levensmiddelenverwerken, minimaal eenmaal per jaar gekeurd om ervoor te zorgen dat zij zich houden aan de voorschriften en dat zij biologische en niet-biologische levensmiddeleningrediënten te allen tijde gescheiden bewaren, behandelen en verwerken.

 

Gemak en vertrouwen

De ethische consument van vandaag kan dus niet alleen kiezen uit een enorm assortiment natuurlijke en verrukkelijke biologische fruit , groente en vleessoorten die wijd en zijd beschikbaar zijn in de hele EU, maar ook uit een steeds groter scala aan kwalitatief hoogstaande verwerkte levensmiddelen die vervaardigd zijn uit natuurlijke, biologische ingrediënten.

 

 

Biologisch voedsel: de natuurlijke – en gemakkelijke – keuze

 

11-12-09

Het Ontbijt

Het ontbijt is de eerste maaltijd na een hele nacht en vaak een deel van de avond. Het lichaam is toe aan eten. Een goed ontbijt zet de darmen aan tot werken en stimuleert daarmee de stoelgang. Een ontbijt levert de energie voor genoeg concentratievermogen op het werk of op school. Bovendien is ontbijten ook belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Wie niet ontbijt, compenseert dat vaak later op de dag met snoep en snacks. Die leveren meestal veel calorieën en relatief weinig vitamines en mineralen. Een goed ontbijt levert juist een belangrijke bijdrage aan de benodigde voedingsstoffen.


Een goed ontbijt is een maaltijd met (volkoren)brood of een ander volkoren graanproduct (bijv. muesli, havermout).


Veel Nederlanders beginnen de dag met een boterham. Dat is prima, want een goed ontbijt bevat (volkoren) brood of een volkoren graanproduct (Brinta, havermout). Wie 's morgens weinig eet doet er goed aan in de loop van de ochtend nog een boterham te nemen.

Zoet beleg
Brood wordt ’s ochtends vaak belegd met zoet beleg. Jam, vruchtenhagel, (appel)stroop, sandwichspread en honing zijn de calorie-arme varianten. Calorie-rijker broodbeleg is pindakaas, notenpasta en chocoladepasta.

Goede dranken bij het ontbijt zijn: halfvolle of magere melk, karnemelk of koffie/ thee zonder suiker. Ook een stuk fruit bij het ontbijt is een goede keuze.

Bron: Voedingscentrum.nl

28-07-09

De beste voeding voor gezonde beenderen

cartoon dogOns eten heeft meer invloed op de botten dan we denken. Het bepaalt namelijk of onze botten sterk blijven of broos worden. Wat is het beste eten voor sterke botten?

Met ons voedsel wordt elk gedeelte van ons lichaam van bouwstoffen en brandstof voorzien. Van de botten wordt vaak gedacht dat ze gewoon een kapstok voor ons lichaam zijn waar verder niets mee gebeurt, maar alles wat we eten heeft er een directe inwerking op. Om dat te begrijpen moeten we ons eerst verdiepen in het begrip zuur-basebalans en weten welke rol calcium (kalk) en andere mineralen daarbij spelen.
De zuur-basebalans wordt uitgedrukt op een schaal voor pH (potentie van Hydrogeen (waterstof)), die loopt van 0 tot 14. Een pH van 7 is neutraal, onder de 7 spreken we van zuur en daarboven van basisch.

In het lichaam ontstaan zuren (die bijtend zijn), meestal als gevolg van metabole (stofwisselings-) processen bij bewegen of ademhalen. Deze zuren worden ofwel uitgescheiden of geneutraliseerd (gebufferd) door mineralen of minerale zouten die basisch zijn. Voor een goed functionerende stofwisseling moet het bloed enigszins basisch zijn en een pH hebben van ongeveer 7,45; een kleine afwijking daarvan heeft al grote gevolgen. Een hogere basische waarde van 7,9 kan leiden tot tetanus (kaakklem) en zelfs tot de dood, terwijl een zuurwaarde van 6,9 al oorzaak kan zijn van een fataal diabetisch coma. Met de juiste pH van het bloed is het lichaam in homeostase (zijn alle lichaamsfuncties in evenwicht).
Het lichaam kent een aantal mechanismen om de zuur-basebalans in evenwicht te houden.

  • Bij de ademhaling ademen de longcellen koolzuur uit wat als kooldioxide (CO2) via de longen het lichaam verlaat, waardoor de zuurbelasting afneemt.
  • Spierbewegingen maken melkzuur aan door glycogeen (opgeslagen koolhydraten) af te breken, waardoor energie wordt geproduceerd maar het zuurgehalte stijgt.
  • De nieren reguleren het zuur-base-evenwicht van het bloed door naar behoefte meer basische of meer zure urine te produceren.
  • Als het bloed te zuur is, geven de botten calcium en andere bufferende (neutraliserende) mineralen aan het bloed af (botafbraak).
  • Wanneer ons eten is verteerd, draagt het bij aan het zuur-base-evenwicht. Het effect hangt samen met het restproduct, dat ofwel overwegend zuur (fosforzuur, zwavelzuur) of overwegend base (meestal calcium, ijzer, magnesium, kalium of natrium) bevat. De meeste plantaardige voeding is basisch, zoals groenten, fruit en zeewier. Eiwitten en koolhydraatrijke voeding is zuur; denk daarbij aan suiker, meel, bonen, granen, vis, gevogelte, vlees en eieren1.

Acidose (verzuring)
De kleinste verschuiving naar een lagere pH van het bloed (acidose of verzuring genoemd) onttrekt al calcium aan de botten om zo het bloed meer basisch te maken2. In studies bij muizen is bevestigd dat metabole acidose leidt tot versterkte botafbraak en dat het botgroei verhindert3.
Dr. Colin Campbell van de Cornell Universiteit heeft tezamen met de Universiteit van Oxford en de Chinese Academie voor Preventieve Geneeskunde in Beijing een overzichtsstudie geleid naar het eetpatroon en de voedingstoestand onder de Chinese bevolking in de vroege jaren negentig. Zij vonden dat het zuur- en calciumniveau in de urine van vrouwen van middelbare leeftijd en ouder sterk beïnvloed werd door hun eetgewoonten. Zuurvormende voedingsmiddelen verhoogden de hoeveelheid calcium in de urine. Dierlijke eiwitten bleken de boosdoener te zijn, niet de plantaardige4. Uit onderzoek onder vegetariërs blijkt inderdaad dat zij minder vaak lijden aan osteoporose (poreuze botten door botontkalking) dan mensen die vlees eten.

Wanneer we te veel zuurvormende voedingsmiddelen eten, wordt er calcium en andere mineralen aan onze botten onttrokken. Het eten van veel eiwitten, zoals in vlees, kan verzuring veroorzaken. Maar meestal ontstaat verzuring doordat we te veel voedsel eten dat veel geraffineerde koolhydraten bevat, zoals pasta, koekjes, cake, gebak, witbrood en witte rijst.

Die geraffineerde koolhydraten krijgen eigenlijk te weinig aandacht in de discussie over botontkalking vanwege de misvatting dat ‘alle koolhydraten hetzelfde zijn’. Christiane Northrup, auteur van het boek De kracht van de overgang (Altamira/Becht, 2005), merkt op dat osteoporose het meest voorkomt in landen waar de voeding veel bewerkte koolhydraten bevat. 
 

Zuivelproducten en sojaproducten als tofu (maar dan wel gemaakt met calciumcarbonaat) houden de schaal in balans omdat ze zowel calcium (basisch) als eiwit (zuurvormend) bevatten.
 

Advies
doctors-adviceDe kunst is natuurlijk om zowel basisch als zuur voedsel te eten. Te veel zuur voedsel onttrekt mineralen aan onze tanden en botten, terwijl we door te veel basisch voedsel gaan verlangen naar zoetigheid en andere koolhydraten voor wat zuur tegenwicht.
Tot het beste basische voedsel, met name in een dieet dat bijna geen zuivel bevat, behoren gekookte of rauwe groene bladgroente (groene koolsoorten, waterkers, rucola), wortels (waspeen, knolraap, pastinaak, radijs), broccoli en squash (een pompoen-achtige plant). Verder gehakte verse peterselie omdat die niet alleen calcium en vitamine C bevat, maar ook ergosterol, dat vitamine D aanmaakt waardoor het lichaam calcium kan opnemen en benutten. Bedenk wel dat spinazie en snijbiet weliswaar rijk aan kalk zijn, maar ook veel oxaalzuur bevatten, waardoor er minder calcium in het lichaam wordt opgenomen.

Auteur: Annemarie Colbin

Annemarie Colbin is een toonaangevend en meermalen onderscheiden deskundige op het gebied van de natuurgeneeskunde. Dit artikel is in aangepaste vorm ontleend aan haar nieuwste boek Whole-Food Guide to Strong Bones: A Holistic Approach

Bron: Fitplein.nl    © Copyright 2009 Fitplein.nl BV

12-04-09

Tips voor een plattere buik

Eindeloze sessies met buikspieroefeningen, allerlei buiktraintoestellen en andere gadgets beloven ons de perfecte strakke buikomtrek. Maar om een plattere en sexy buik te krijgen is er meer nodig dan alleen maar wat sit-ups doen.

Dit 8-stappen plan helpt je op weg naar een strakke buik en smallere taille-omtrek.

1. Voeding
Niets is zo belangrijk als de voeding wanneer we de buikomtrek willen verminderen. Belangrijk is om je bloedsuikerniveau onder controle te krijgen. Dit bekomt met door regelmatig te eten, verspreid over 4 tot 6 maaltijden per dag. Hiermee worden uiteraard geen megaporties bedoeld, maar aangepaste kleinere porties, verspreid over de dag.

2. Verhoudingen
De kans is heel klein dat je smalle dijen en een platte buik zal krijgen door 80% van je dagelijkse calorieën uit koolhydraten (brood, pasta, rijst, aardappelen, koek, snoep,…) te halen.
Ideaal is een verhouding van 50% koolhydraten, 30% gezonde vetten en 20% eiwitten. Als je deze regel alvast in gedachten houdt, ben je op goede weg om te slagen in je dieet.

3. Timing
Vier tot zes eetmomenten per dag lijkt misschien veel, maar belangrijk om weten hierbij is dat het lichaam steeds de neiging heeft om vetten op te slaan ook al wil jij zo graag vet verliezen. Dit heeft te maken met het overlevingsprincipe waarbij het lichaam vetten wil bewaren voor in tijden van hongersnood en uitputting. Daarom is het ook belangrijk dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk is. Door tussen de maaltijden een klein gezond tussendoortje te nemen, leert je lichaam het bloedsuikerniveau beter te controleren. Dit leidt op zijn beurt tot een betere vetverbranding. 

4. Calorieën
Uiteraard is het ook belangrijk om het totaal aantal opgenomen calorieën te controleren. Want door enkel de eerste 3 punten in rekening te brengen, zonder de totale calorie-inname te beperken, zal het resultaat uitblijven. Het maakt niet uit hoe gezond je dan wel eet, als je uiteindelijk nog te veel eet dan je nodig hebt per dag. Belangrijk is om een dagelijkse calorie-inname te bekomen waarbij je een stabiel gewicht behoudt, zonder in gewicht toe te nemen. Een diëtiste kan je helpen om je dagelijkse voeding te analyseren en te berekenen hoeveel je juist nodig hebt per dag.

5. Een licht calorie tekort
Eens je weet hoeveel calorieën je juist mag innemen om niet te verdikken, verminder je dit aantal met 200 tot maximum 500 calorieën. Strenge diëten leiden tot een groot jojo-effect. Het is dus zeker niet goed om te streng te diëten. Want zo komt je lichaam onvermijdelijk in het overlevingsprincipe zoals eerder besproken en creëer je als het ware een gevoel van hongersnood, waardoor je lichaam juist extra moeilijk vetten zal verbranden, en spierweefsel zal gebruiken als brandstof. Belangrijk is juist dat we het spierweefsel behouden, want deze zorgen ervoor dat het lichaamsmetabolisme hoog blijft.

6. Consistentie
Dit voedingsplan dien je zes dagen per week vol te houden. Eén dag per week kan je beschouwen als ‘zeurdag’. Let wel op dat deze zeurdag niet uitdraait op een rampdag, waarbij je alles tegelijk zou willen opeten. Een voorbeeld van wat op een zeurdag eens mag gegeten worden, kan zijn: een halve pizza, een ijsje,… maar zeker niets te extreem. Door te overeten, zal je bloedsuikerniveau heel hoog staan, en dit kan tot 7 uur duren voor deze terug een normaal niveau bereikt. Op die manier zal je lichaam geen vet meer willen verbranden.

7. Krachttraining
Drie tot vier workout sessies van 35 minuten tot 1 uur per week helpen je om je spiermassa te behouden. Regelmatig buikspieroefeningen doen, zorgen er voor dat je buik platter en strakker wordt.

8. Conditietraining
Doe drie tot vijf keer per week lichte cardiotraining (fietsen, wandelen, lopen, roeien,…) gedurende 30 tot 45 minuten. Als je een beginner bent, is het uiterst belangrijk om je beweging langzaam aan op te bouwen. Als je merkt dat je lichaamsgewicht na een tijdje terug blijft hangen, kan je het tempo en de duur van je bewegingssessies opdrijven.

Door regelmatig te bewegen, door calorieën in beperkte mate te verminderen, eventueel met de hulp van een diëtiste of voedingsdeskundige die voor jou een persoonlijk programma opstelt, zal je uiteindelijk die platte buik krijgen waar je altijd al van had gedroomd.

09-08-08

Zo maak je pizza gezond

pizzaPizza wordt vaak onder de categorie fastfood ondergebracht. Maar dit Italiaanse gerecht hoeft geen dikmaker te zijn, alle basisingrediënten hebben potentieel om er een gezond geheel van te maken. Het is enkel wanneer je er te veel dingen op legt of er te veel van eet, dat het een caloriebom wordt. Lees hieronder tips om pizza wat gezonder voor je lijn te maken.

Deeg
Maak je pizza met volkorendeeg. Dat geeft je een voller gevoel en voorkomt dat je er te veel van gaat eten. Je spijsverteringsstelsel gaat er eveneens goed van werken en het vermindert het risico op beroerte, hartziekte, diabetes type 2. Kies ook voor een dunne korst.

Saus
Tomatensaus is goed voor je prostaat en is een rijke bron aan vitamine C. Leg dus wat extra saus op je pizza of maak nog wat extra bij waarin je je pizza dopt tijdens het eten.

Kaas
Pizza zonder kaas is gewoon niet lekker. Maar dat betekent niet dat je je pizza moet overladen met kaas. Blijf bij één laagje en dan kan het zelfs goed voor je zijn. Dit betekent een extra portie calcium en dat houdt je lenig. Uit een onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen die een calciumrijk dieet volgden 70 procent meer gewicht verloren op 24 maanden dan mensen die een ander dieet volgden.

Extra
Als je nog andere dingen op je pizza wil, denk er dan goed over na. Wil je per se vlees, kies dan voor kip. Ga anders voor een vegetarische pizza. Je komt er niet mee aan je dagelijkse dosis groenten, maar het helpt wel.

Voor- of bijgerecht
Kies altijd voor een slaatje of soep dat je voor je pizza of als bijgerecht eet. Dit zorgt ervoor dat je genoeg groenten binnen krijgt maar ook dat je sneller een voldaan gevoel hebt.

Bron: HLN.be

15-05-08

Brood: een gezonde balans

broodBen je ook een van die miljoenen Belgen of Nederlanders die worstelt met de weegschaal? Of je nu een paar kilo wilt afvallen of juist flink wat kwijt wilt, het is soms moeilijk de juiste manier te vinden. Vaak zijn er speciale diëten, dieetgoeroes, drankjes, pillen en een hoop geld voor nodig om wat gewicht te verliezen. Maar toch kan het ook allemaal wat gemakkelijker. Hoe? Je kunt hier lezen waarom brood zo goed voor je is. Juist ook als je wat kilo's kwijt wilt!

Een goede basis

Brood is echt wat je noemt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: vijf tot zeven sneetjes per dag voor volwassenen.

Maar als het gaat over de slanke lijn, komt brood er niet altijd even goed af. Veel mensen denken dat brood een dikmaker is. Bijvoorbeeld omdat het van meel gemaakt is en er dus veel koolhydraten in zitten. Het tegendeel is echter waar. Brood heeft juist de perfecte eigenschappen om overgewicht te helpen voorkomen en tegen te gaan. Brood is namelijk rijk aan vezels en voedingsstoffen, terwijl het maar weinig vet bevat. Het dikmakende zit 'm veel meer in het smeersel en het beleg. Die leveren veel calorieën, niet het brood!

Brood: een goede basis om af te vallen!

Brood neemt in bijna elk verantwoord dieet en in een gezonde voeding een belangrijke plaats in. Ten eerste omdat het je energie, voedingsvezel, ijzer, koper, magnesium, jodium en B-vitamines levert.

Al deze voedingsstoffen heb je nodig, elke dag weer. Door brood te eten krijg je deze stoffen dus op een gemakkelijke manier binnen. En wat helemaal mooi is: brood bevat maar heel weinig vetBovendien bevat brood (vooral bruin-, meergranen- en volkorenbrood) veel vezels. Die vezels geven je een prettig gevuld gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt. Ook zijn vezels goed voor je stoelgang.

Bruinbrood, meergranenbrood en volkorenbrood zijn dan ook een prima basis als je op je gewicht wilt letten. Maak daarnaast een goede keuze uit het beleg. Smeer halvarine en kies voor magere vleeswaren en 20+ of 30+ kaas. En in (halva)jam en honing zitten ook beduidend minder calorieën dan in chocoladepasta, pindakaas of hagelslag. Meer informatie over welk broodbeleg de voorkeur heeft, vind je op www.voedingscentrum.nl.

22-04-08

Verlaag je cholesterol met cholesterolverlagende voeding

bosbessenLDL-cholesterol wordt in de volksmond ook wel de slechte cholesterol genoemd. Als deze vorm van cholesterol gaat oxideren, dan kan het je vaatwanden beschadigen en tot hart- en vaatziekten leiden. Hoe ga je oxidatie tegen? Door voeding rijk aan antioxidanten.

Antioxidanten zijn stoffen die onder meer beschermen tegen oxidatie en het neerslaan van LDL-cholesterol. Er bestaan voedingsmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld om het cholesterolgehalte te doen dalen. Maar er zijn ook tal van plantaardige producten. Hier volgt een lijstje met voedingsmiddelen die je in je dieet kan verwerken om zo je cholesterol te verlagen.

Rode wijn
Drink dagelijks één à twee glazen rode wijn. Rode wijn verhoogt ons goede cholesterol (HDL) en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Bij een groep van 65 wijndrinkers werd in het bloed een hogere dosering HDL aangetroffen. Matig drinken is daarom gezond.

Rode wijn is bovendien rijk aan antioxidanten. Deze kunnen de oxidatie van LDL-cholesterol afremmen. Kies daarvoor wel voor de juiste druiven: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir of Merlot. Er zijn tegenwoordig ook voedingssupplementen op de markt die het beste uit rode wijn bevatten.

Blauwe bessen
Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan bosbessen. Onderzoekers hebben een antioxidant in blauwe bessen gevonden, dat dezelfde eigenschappen heeft als de stof die onder meer zorgt voor de gezonde cholesterolverlagende eigenschap van rode wijn.

Tomaten

Ook antioxidanten in tomaten hebben een preventief effect op aderverkalking. De dagelijkse consumptie van minstens twee glazen tomatensap is genoeg om de LDL-oxidatie aanzienlijk te verminderen.

Pindakaas
Pinda's zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die je ook vindt in olijfolie. Deze vetzuren leiden tot een stijging van de HDL-cholesterol en een daling van de LDL-cholesterol. Hierdoor zal het bloedvat minder snel dichtslibben en zal de kans op een hartinfarct of herseninfarct minder groot zijn. Let op: pindakaas is wel een echte dikmaker.

Walnoten
Een Amerikaanse studie van de University of California heeft bevestigd dat walnoten het cholesterolgehalte in het bloed drastisch kunnen verlagen.

De Amerikaanse studie toont aan dat de dagelijkse consumptie van walnoten de hoeveelheid van de 'slechte' LDL-cholesterol in het bloed met 27 procent doet afnemen. Ook een Spaanse studie die is gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology kwam tot de conclusie dat walnoten beschermen tegen hart- en vaatziekten.

groene theeGroene thee
Dagelijks enkele koppen groene thee drinken is goed tegen hart- en vaatziekten. Dit is het resultaat van een jarenlang onderzoek onder meer dan 40.000 Japanners, gepubliceerd in het het Journal of the American Medical Association.

Japanners die meer dan vijf koppen per dag dronken hadden een 26 procent lager risico om te overlijden aan een hart- en vaatziekte, dan diegenen die minder dan één kop per dag consumeerden. 

Bron: gezondheidsnet.nl

08-06-07

Word je dik van koolhydraten?

Van koolhydraten hoeft u niet dik te worden, maar het kan wel.

Het idee dat koolhydraten (zetmeel en suikers) dik maken, komt voort uit de situatie in Amerika. Het aantal dikke Amerikanen neemt sterk toe, terwijl Amerikanen juist erg bewust lijken om te gaan met vet en dit vervangen door koolhydraten (bijvoorbeeld suiker).

De verklaring die hiervoor wordt gegeven, is dat koolhydraten zouden aanzetten tot te veel eten en groteschommelingen in de bloedglucosespiegel zouden veroorzaken. Daardoor zouden ze relatief snel een hongergevoel geven. Deze theorie wordt niet gestaafd door onderzoek.

Waarschijnlijker is dat het groeiende aantal dikke mensen in Amerika verklaard kan worden doordat ze heel veel koolhydraten eten en daardoor meer calorieën opnemen dan ze verbruiken. Bij een overmaat aan calorieën door het eten van bijvoorbeeld veel koolhydraten, slaat het lichaam het vet uit de voeding op in de vorm van vetweefsel.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die minder vet en meer koolhydraten eten, sneller gewicht verliezen en gemakkelijker op gewicht blijven dan mensen die dat niet doen. Dat komt doordat voedingsmiddelen met veel koolhydraten, zoals aardappelen, brood, rijst en pasta, vaak ook vezels bevatten. Vezels geven sneller een verzadigd gevoel. Bovendien leveren koolhydraten minder calorieën per gram dan vet. Vet levert per gram maar liefst negen kilocalorieën. Dat is ruim twee keer zoveel als een gram koolhydraten (vier kilocalorieën).


Om deze redenen geldt: eet ruimschoots koolhydraten in de vorm van (bruin) brood, aardappelen, (zilvervlies)rijst, (volkoren)pasta, groente en fruit. Wees wel spaarzaam met voedingsmiddelen met toegevoegde suiker, zoals frisdrank, koek en gebak. Deze producten leveren gemakkelijk veel calorieën.

carbs

30-05-07

Hoe gezond is 'gezond' voedsel?

groceriesWe zien het in televisie- en tijdschriftreclames en de schappen van de supermarkten staan er vol mee: gezond kant-en-klaar voedsel. Maar is het eigenlijk allemaal wel zo gezond? We nemen een aantal voedingsmiddelen onder de loep.


Ontbijtgranen
We worden vaak verteld om de dag te beginnen met een voedzame kom ontbijtgranen. Ontbijtgranen bevatten inderdaad essentiële vitaminen en mineralen maar wat ons niet wordt verteld is dat ze ook suiker, zout en verzadigde vetten bevatten. Ontbijtgranen zijn prima voor de energie, maar sla de varianten met suiker over. Zelfs muesli kan veel vet en suiker bevatten, vanwege de noten die erin zitten. Eet liever havermoutpap (zonder suiker!) of een ontbijtproduct op basis van haver om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.


Voedingsrepen
Net als ontbijtgranen, zitten voedingsrepen vaak vol met suiker en verzadigde vetten, al wordt er gezegd dat ze gezond zijn. Soms bevatten ze zelfs evenveel als een chocoladereep! Vergeet niet dat fabrikanten willen dat je hun producten koopt, dus al staat er 'gezond' op dan wil dat nog niet zeggen dat het ook echt zo is.


Kant-en-klaar salades
Kant-en-klaar salades zijn een godsgeschenk voor hen die een druk leven leiden, maar ze worden vaak gewassen in chloor en niet in water. Chloor wordt gebruikt om de sla te desinfecteren en bacteriën te doden maar het kilt ook vitaminen en mineralen. De hoeveelheid gebruikte chloor kan zelfs oplopen tot twintig keer de toegestane hoeveelheid in een openbaar zwembad. De chloor kan reageren met het vocht van de sla en chloramine creëren, wat vaak oog- en ademhalingsproblemen veroorzaakt. Uiteraard is sla eten op zich goed voor je, maar eet deze dan wel met een caloriearme dressing.


Vruchtensap en -yoghurt
Vruchtensappen zitten vaak vol met suiker om ze te conserveren. Laat je niet misleiden door kreten als 'geconcentreerd vruchtensap', vaak zit er niet meer dan 10 procent sap in, de rest is suiker, water en smaakstoffen. Drink sappen waarop '100 procent vruchtensap' op staat. Dit betekent dat ze geen toegevoegde suikers bevatten, maar wees wel bewust van de natuurlijke suikers in fruit. Overdrijf dus niet. Een goed alternatief is verse fruitsmoothies. Deze bevatten fruitpulp, een rijke bron van vezels, wat niet in sap zit.
Voor vruchtenyoghurt geldt eigenlijk hetzelfde: weinig fruit, veel suiker. Er is een enorm assortiment te vinden in de supermarkten en sommige daarvan zijn gemaakt van volle melk. Het eten van Griekse yoghurt bijvoorbeeld, is alsof je volle room aan het eten bent.


Soep uit blik of zak
Soep uit blik of zak bevat vaak erg veel zout en vet, vooral de romige varianten. Eén kopje soep kan al een derde zout bevatten van de hoeveelheid die je dagelijks mag hebben. Zelf soep maken is helemaal niet zo moeilijk, de truc zit 'm in de hoeveelheid ingrediënten die je gebruikt. Knolselderij en bloemkool maken een groentensoep heerlijk romig

25-05-07

Voedingsvragen

sinaasappelWaarom zijn sinaasappels zo gezond?

Bioflavonoïden is de verzamelnaam van een grote groep plantaardige stoffen waarvan de werking op vitamines lijkt. In de plant zelf werken bioflavonoïden als anti-oxidant. Zo beschermen ze de plant tegen licht en straling.Voor mensen geldt hetzelfde: als wij bioflavonoïden via de voeding binnenkrijgen, werken ze in het lichaam als anti-oxidant. Dat wil zeggen dat ze bescherming bieden tegen aanvallen van vrije radicalen (agressieve zuurstofdeeltjes die in het lichaam grote schade kunnen aanbrengen). In plantaardig voedsel (groenten, fruit, kruiden, granen, bonen) zitten duizend en een verschillende bioflavonoïden. Elke soort heeft een specifieke werking. Een voorbeeld is rutine dat de opname en werking van vitamine C in het lichaam versterkt. Rutine zit onder andere in boekweit en citrusfruit. De meeste rutine zit in het witte vruchtvlees en de pitten van citrusvruchten. Daarom is een sinaasappel rijker aan rutine dan het sinaasappelsap. Een ander voorbeeld is catechine. Deze bioflavonoïde is een sterke anti-oxidant en zit in rode wijn en thee. Een pot thee met dikke schijven sinaasappel, is dus rijk aan vitamine ‘P’.

olijfolieHoe duurder de olijfolie, hoe beter?

‘Hoe duurder de olijfolie, hoe hoger de kwaliteit’ klopt vrijwel altijd. Maar olijfolie is altijd gezond als er ‘virgine’ (of vierge) op het etiket is vermeld. Een virgine (maagdelijke) olijfolie is geperst uit rijpe onbeschadigde olijven. Voor het persen wordt geen warmte of een oplosmiddel gebruikt. Hierdoor bevat de olijfolie al het goede uit de olijven. Een virgine of extra virgine olijfolie is dus gezond, ongeacht het prijskaartje. Het verschil tussen de ene en andere virgine olijfolie is de smaak. Dit kun je vergelijken met goede wijnen die in prijs en smaak verschillen. Als er geen virgine op het etiket staat, kun je er meestal van uitgaan dat de olijfolie industrieel is bewerkt (behalve als je de olie in een natuurvoedingswinkel koopt). Dit varieert van bleken tot verhitten met speciale oplosmiddelen waarmee bepaalde vetzuren en mineralen uit de olie worden verwijderd. Hierdoor wordt de houdbaarheid verlengd en de smaak, kleur en geur geneutraliseerd. Maar ook de gezonde stoffen gaan tijdens het raffineren verloren. Zo’n geraffineerde olie is wel goed bestand tegen verhitting en daarom geschikt voor bakken, braden en roerbakken. Een virgine olijfolie is minder geschikt om te verhitten vooral als de olie ongefilterd is. Ongefilterde deeltjes in de olie verbranden namelijk extra snel. Bovendien gaat tijdens de verhitting smaak verloren. Gebruik een virgine olijfolie voor koude gerechten zoals een dressing of over de pasta.

Orange_juice_1Wat is gezonder: vers geperst of sap uit een pak?

Vers geperst sinaasappelsap is nog steeds het beste alternatief, want het bevat meer vitamine C dan sap uit een pak. Toch bevatten ook de pakken veel vitamine C. Sommige merken voegen ook nog eens extra vitamine toe. Ook de hoeveelheid antioxidanten, stoffen met een gezondheidsbevorderde werking, in vers sap is vergelijkbaar met dat uit een pak.
Het drinken van een glas sap, vers of uit een pak, staat overigens gelijk aan het eten van één keer fruit. Bedenk wel dat vitamine C gevoelig is voor zuurstof. Drink vers sap daarom het liefst binnen een paar uur na het persen.
Na opening van een pak verdwijnt ongeveer twee procent van de vitamine C per dag. Met drie glazen sap krijg je ongeveer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (70 mg) vitamine C binnen. Je kunt nog wel meer nemen, maar voor de vitamine C hoef je het dan niet meer te doen. Het teveel plas je namelijk gewoon weer uit. Neem je meer dan twee gram vitamine C in per dag, kun je diarree krijgen.

bessenZijn bevroren bessen gezond?


Ja! Diepgevroren frambozen en bessen zitten vol vitamine C en andere gezonde stoffen. Een heerlijk en supergezond snoepje dus! Voorwaarde is dat het fruit op de juiste snelle manier is ingevroren. Bij langzaam invriezen vormt het sap uit het fruit dikke ijskristallen die de celwanden van het fruit kapotmaken. Daarmee spoelt een deel van het vruchtensap inclusief vitamines weg. Bij snel invriezen – met de vakterm shockvriezen – worden piepkleine ijskristallen gevormd waardoor de structuur, kleur, smaak én vitamines grotendeels bewaard blijven. Fruit uit de supermarkt is op deze snelle manier ingevroren. Bovendien is de tijd tussen het oogsten en invriezen in de fabriek kort en dat bespaart vitamineverlies.
Dát kun je zelf natuurlijk ook volgend jaar zomer en nazomer. Breng de oogst uit je tuin regelrecht naar de diepvries en geef ze meteen een shock. Zet hiervoor de diepvries een paar uur van tevoren op de koelste stand (circa –30°C). Verdeel de bessen, frambozen, bramen of aardbeien over een blad of schaal en zet ze een paar uur in de diepvries. Haal het blad met fruit eruit en verpak de vruchten in diepvrieszakken of dozen.
Ontdooien? Zet de afgesloten diepvriesdoos of zak op een koele, donkere plek. Want de vitamine C zal wél razendsnel verdwijnen als je ‘m blootstelt aan warmte, licht en lucht.