08-05-12

Biologische producten, goed voor jou, goed voor de natuur

 

Organic-Farming.jpgOver de hele wereld – en in het bijzonder binnen de EU – neemt de belangstelling voor biologische levensmiddelen en dranken snel toe. Consumenten kopen biologische levensmiddelen om uiteenlopende redenen. Sommigen kopen biologische levensmiddelen omdat ze bezorgd zijn voor het milieu en het dierenwelzijn. Volgens anderen kan het helpen het verbruik van residuen van bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde ingrediënten en andere overbodige levensmiddelenadditieven, zoals kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen, te minimaliseren.

 

Maar veel consumenten van vandaag verwachten bij het kopen van biologische producten hetzelfde assortiment, dezelfde kwaliteit en hetzelfde gemak als waaraan ze gewend zijn. Gelukkig spelen levensmiddelenfabrikanten in de EU in op deze vraag en zijn over de hele EU steeds meer verwerkte biologische producten beschikbaar.

 

Verwerkte levensmiddelen: gemak en beschikbaarheid

Verwerkte levensmiddelen bieden de consument ruimschoots meer gemak en keuze. Verwerking maakt veel levensmiddelen ook buiten het seizoen beschikbaar, terwijl vervoer en opslag van levensmiddelen er ook door worden vergemakkelijkt.

 

Zonder verwerkingstechnieken zouden veel basislevensmiddelen die wij nu als vanzelfsprekend aannemen, eenvoudig niet beschikbaar kunnen zijn. Sterker nog, de meeste levensmiddelen die vandaag de dag op ons menu staan – zoals koffie, ontbijtgraanproducten, conserven,  leeswaren, brood, kant-en-klaarmaaltijden en zuivelproducten – zijn op de een of andere manier verwerkt.

Maar terwijl veel consumenten genieten van het gemak van en de verscheidenheid aan hedendaagse, verwerkte levensmiddelen, maakt men zich steeds meer zorgen over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van het eten van te veel verwerkte levensmiddelen, evenals van kunstmatige aromastoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen die veelal gebruikt worden om smaak, uiterlijk en houdbaarheid te verbeteren.

 

Biologisch: voedsel waar u op kunt vertrouwen

De EU probeert via voorschriften inzake biologische levensmiddelen en biologische landbouw te garanderen dat biologische levensmiddelen zo natuurlijk mogelijk blijven, maar wil tegelijkertijd de consumenten dezelfde keuze en hetzelfde gemak bieden als waaraan ze gewend zijn.

Net als biologische landbouwers moeten levensmiddelenverwerkende bedrijven zich houden aan de in de EU-voorschriften vastgelegde strenge eisen met betrekking tot biologische levensmiddelen en biologische landbouw, als deze bedrijven producten willen verkopen met de biologische logo’s en etikettering van de EU of verschillende EU-lidstaten.

Volgens de EU-voorschriften inzake biologische levensmiddelen en biologische landbouw hebben levensmiddelenverwerkende bedrijven de plicht om biologische ingrediënten te gebruiken, voor zover deze beschikbaar zijn. Maar omdat niet elk agrarisch ingrediënt altijd in biologische vorm beschikbaar is, staan de voorschriften het gebruik toe van een beperkt aantal goedgekeurde niet-biologische ingrediënten, zolang minimaal 95% van het uiteindelijke voedingsmiddel uit biologische ingrediënten van landbouwproducten bestaat.

Levensmiddelen die minder dan 95% biologische ingrediënten bevatten, mogen niet als biologisch bestempeld worden, hoewel de voedselfabrikant in de ingrediëntenlijst de biologische ingrediënten kan vermelden, samen met een duidelijke verklaring op de voorkant van het etiket met het totale percentage biologische ingrediënten.

Onder de EU-voorschriften inzake biologische levensmiddelen en biologische landbouw is het aantal goedgekeurde toevoegingsmiddelen of technische hulpstoffen dat beschikbaar is voor gebruik in de productie van biologische levensmiddelen bijzonder beperkt, terwijl alle kunstmatige aromastoffen en kleurstoffen en genetisch gemodificeerde ingrediënten geheel en al verboden zijn.

Naast onaangekondigde controles en monsters worden bedrijven die biologische levensmiddelenverwerken, minimaal eenmaal per jaar gekeurd om ervoor te zorgen dat zij zich houden aan de voorschriften en dat zij biologische en niet-biologische levensmiddeleningrediënten te allen tijde gescheiden bewaren, behandelen en verwerken.

 

Gemak en vertrouwen

De ethische consument van vandaag kan dus niet alleen kiezen uit een enorm assortiment natuurlijke en verrukkelijke biologische fruit , groente en vleessoorten die wijd en zijd beschikbaar zijn in de hele EU, maar ook uit een steeds groter scala aan kwalitatief hoogstaande verwerkte levensmiddelen die vervaardigd zijn uit natuurlijke, biologische ingrediënten.

 

 

Biologisch voedsel: de natuurlijke – en gemakkelijke – keuze

 

Commentaren

Goed verhaal!

Gepost door: Dieet Schema | 28-08-14

De commentaren zijn gesloten.