22-12-09

Look of Knoflook

Look, een wonder van de natuur! Knoflook remt de groei af van tumoren,beperkt de gevolgen van borstkanker,werkt beter dan penicilline tegen de 8 soorten bacterieën die bestand zijn tegen antibiotica, voorkomt beroertes en beschermt hartpatienten tegen een eventuele tweede hartaanval.

KnoflookIn combinatie met de hierboven beschreven azijn ,verzacht knoflook rheumatische pijnen en arthrose, maakt dat men veel minder honger heeft ,waardoor het probleem van de dikke buik wordt aangepakt , dus van overgewicht dat leidt tot rugpijn ,waarvan velen te lijden hebben,door een te grote druk op de wervelkolom,vermindert stress,verlaagt het schadelijke cholesterolgehalte, verbetert de bloedsomloop en verhelpt spier-en gewrichtspijnen.Tandpijn en oorpijn worden er door verminderd, vermoeidheid en verkoudheid tegengegaan,indigestie en diarrhee bestreden.

In het oude Griekenland adviseerden ,naast Hippocrates,de vader van alle geneeskunde,ook de grote filosoof Aristoteles ,het medisch gebruik van Look. In het oude Italië maakten de grote Romeinse kampioenen er overvloedig gebruik van.Later, in de Middeleeuwen,werd look voorgeschreven bij longziekten, maag-en darm-ontsteking, huidallergie, oorpijn, ontstekingen, zweren en als ontsmettingsmiddel voor besmette wonden.

In 1958 stelde Pasteur vast dat knoflooksap de groei verhindert van schimmels en gevaarlijke microben zoals streptokokken, de verwekker van typhus. Knoflook bevat meer dan 200 vitaminen en mineralen zoals calcium, ijzer, zink en belangrijke anti-oxidanten zoals selenium.

Bron: blog.seniorennet.be/buik_weg

18-12-09

Ajuinen of Uien

Uien zijn  gezond en ze verrijken ons voedsel met een pittige smaak. Uien bevatten heel wat vitamines A, B en C, ijzer, kalk, fosfor, calcium, natrium, zwavel, silicium, jodium, en suiker.

ajuinUien bevorderen   de haargroei, scherpen het gezicht en het gehoor aan, stimuleren alle klieren van het lichaam op een natuurlijke wijze, helpen de stofwisseling, verdrijven moeheid en verbeteren het denken: door haar gehalte aan fosfor is de ui een uitnemend voedsel voor hersenarbeiders.  Ui versterkt de beenderen en maakt de aders elastisch.  Uien versterken hart en bloedsomloop, zijn bacterieën-dodend en reinigen de huid.

Niets is zo rijk aan beschermende stoffen tegen infecties als rauwe ui. Een rauwe ui, fijngesneden op de boterham, is  een uitnemend middel om een opkomende verkoudheid te bezweren. Rauw versnipperd voldoet ui het best in sla, , bij het bakken verliest de ui het scherpe aroma , wat soepen, sausen en jus  smakelijk maakt.   Rauw gegeten bevorderd de ui de transpiratie.  Deze afscheiding door de huid is  uitstekend voor rheuma-patiënten.

Ui herstelt het het zenuwstelsel en geeft bejaarden weer kracht.Ook bij groeiproblemen van kinderen is ui  belangrijk.  Heb je last van een abces,  een steenpuist of kloven, wrijf de plekken dan in met een in houtskool of onder as geroosterde ui.  Met uiensap bet je de steken wespen en bijen, waardoor de pijn snel afneemt. Drink ajuinsap. Eén gesneden  ui in halve liter lauw water.  In kleine slokjes uitdrinken.

Verkoudheid: een gekend volksmiddel is een doorgesneden ui op de nachttafel. Oorpijn: enkele druppels uiensap in het oor en een omslag van geraspte ui op de pijnlijke plek. Om infecties bij brand- of snijwonden te voorkemen, druppel je wat sap op het verband.

Men kan uien pellen zonder tranen, door de ui twee uur voor het schillen in de koelkast te leggen ,of te schillen onder een lopende waterkraan.  Ook kun je de ui in een kom onder water pellen.  Een nacht weken in water met een greep zout kan ook.  Of gedurende vijf minuten in kokend water leggen en dan in koud water dompelen. Een ui moet steeds met een roestvrij mesje versnipperd worden, nooit geraspt op een gewone, vertinde rasp, omdat het sap zich verbindt  met het metaal.

Bron: blog.seniorennet.be/buik_weg

17-12-09

De Warme Maaltijden

Meestal bestaat het avondeten uit een warme maaltijd. Een goede warme maaltijd bevat in elk geval een ruim portie groenten (tenminste 150 gram) en een ruim portie aardappelen, (zilvervlies)rijst, (volkoren)pasta of peulvruchten.

Varieer in soorten vlees (varken, kip, rund) en kies bij voorkeur magere soorten. Eet ook vis en denk aan vleesvervangers en eieren. Voor bereiding is het goed te kiezen voor vloeibare bak- en braadproducten of olie.

Toetjes
Let bij toetjes op de calorieën. Goede keuzes zijn magere yoghurt met vers fruit, magere vruchtenyoghurt zonder toegevoegde suiker, vers fruit of een verse fruitsalade.

Bron: Voedingscentrum.nl

Gepost in Algemeen | Commentaren (2) |  Facebook | | |

13-12-09

De Lunch

De lunch is meestal een broodmaaltijd. Dat is goed, want brood is een belangrijk voedingsmiddel. Kies bij voorkeur volkorenbrood, omdat deze broodsoort rijk is aan voedingsvezels en een meer gevuld gevoel geeft. Neem ruimschoots brood en beleg dit met een kleine hoeveelheid broodbeleg.

Hartig beleg

Besmeer het brood met halvarine. Suggesties voor niet al te vet broodbeleg zijn: 20+ of 30+-kaas, fricandeau, kipfilet, gebraden kalkoen, rosbief, ham, jam, appelstroop en natuurlijk groente en fruit. Fruit of groente kunnen eigenlijk niet bij een gezonde lunch ontbreken. Gebruik ook eens vis (sardines, haring, zalm, tonijn, makreel) als broodbeleg. Dat kan ook vis uit blik zijn. En dit scheelt behoorlijk wat calorieën: Maak een dubbele boterham, besmeer en beleg één boterham en leg er een andere bovenop.

Groente en fruit bij de lunch

Groente en fruit passen prima bij de lunch en op het brood. Afhankelijk van het seizoen is het lekker om plakken appel, peer, banaan of aardbeien op brood te doen. En denk naast komkommer en tomaat ook eens aan geraspte wortel, plakjes rode biet, geraspte bleekselderij, reepjes paprika of een rauwkost salade. Meng kwark met gepureerde aardbeien, geraspte appel met rozijnen, kleingesneden sinaasappel of peer met gember.

Zoet beleg

Zoet beleg is ook een goede keuze. Wissel hartig broodbeleg daarom af met zoet beleg. Jam, vruchtenhagel, (appel)stroop, sandwichspread en honing zijn de caloriearme varianten. Calorierijker broodbeleg is pindakaas, notenpasta en chocoladepasta.

Dranken
Kies voor halfvolle of magere melk, karnemelk of koffie/thee zonder suiker.

 

Fabel

De stelling ‘hoe bruiner het brood, hoe gezonder’ gaat niet helemaal op, doordat brood door middel van moutextract donkerder gemaakt kan worden. Veel donkere broodsoorten zijn meergranen-broodsoorten. Dit is brood dat behalve tarwe- of rogge ook nog andere graansoorten bevat zoals rijst, gerst, mais, boekweit en spelt. Meergranenbrood hoeft geen volkoren te zijn. Als brood volkoren is, staat dit op de verpakking. Eet bij voorkeur volkorenbrood, dit bevat de meeste vitamines, mineralen en voedingsvezels.

 

Bron: voedingscentrum.nl

Gepost in Algemeen | Commentaren (4) |  Facebook | | |

Hometrainers

Voor mensen die toch hun conditie op peil willen houden, maar liever niet de deur uitgaan is de hometrainer de oplossing. De hometrainer is al heel wat jaren een bekend en vertrouwd fitnessapparaat voor de meeste mensen. Hometrainers zijn relatief gunstig geprijsd, eenvoudig in gebruik en dus bij uitstek geschikt om thuis aan de conditie te werken. De verschillen tussen de modellen variëren van het gebruikte remsysteem, aandrijfsysteem, al dan niet meegeleverde cardio pulse set tot verschillende weergaven op de monitor.

Aandrijving en vliegwiel
Alle hometrainers hebben een vliegwiel. Dit verzwaarde wiel wordt door de trapbeweging van de gebruiker in beweging gebracht via een ketting en tandwielen (zoals bij een gewone fiets), of een V-snaar. Voordeel van de laatste is het lage geluidsniveau. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe groter de traagheid, hoe vloeiender de trapbeweging.

Remsystemen en weerstand
De remmen op een hometrainer worden niet alleen gebruikt om het vliegwiel tot stilstand te brengen, ze regelen ook de weerstand die u ondervindt tijdens de training. Er zijn vier systemen verkrijgbaar: blokrem, bandrem, magneet of inductie. Bij de goedkopere modellen wordt gebruik gemaakt van remblokken of een band. De remblokken werken net als op een gewone fiets. Veel hometrainers remmen door middel van een band die om het vliegwiel wordt strakgetrokken. Duurdere hometrainers gebruiken magneten of inductie (elektromagnetische remmen).

Trainen met een hometrainer
Sommige hometrainers bieden mogelijkheden om uw trainingsvoortgang en resultaten vast te leggen. Deze fietsen zijn uitgerust met een monitor, waarop bijvoorbeeld tijd, snelheid, aantal omwentelingen, afgelegde afstand, calorieverbruik, gekozen/geprogrammeerde weerstand of hartslag kunnen worden weergegeven. Dit laatste kan worden gemeten met behulp van een Cardio Pulse set, bestaand uit een riem met sensor die op de borst bevestigd moet worden en een apparaat dat u aan de fiets dient te bevestigen.

Gepost in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook | | |

11-12-09

Het Ontbijt

Het ontbijt is de eerste maaltijd na een hele nacht en vaak een deel van de avond. Het lichaam is toe aan eten. Een goed ontbijt zet de darmen aan tot werken en stimuleert daarmee de stoelgang. Een ontbijt levert de energie voor genoeg concentratievermogen op het werk of op school. Bovendien is ontbijten ook belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Wie niet ontbijt, compenseert dat vaak later op de dag met snoep en snacks. Die leveren meestal veel calorieën en relatief weinig vitamines en mineralen. Een goed ontbijt levert juist een belangrijke bijdrage aan de benodigde voedingsstoffen.


Een goed ontbijt is een maaltijd met (volkoren)brood of een ander volkoren graanproduct (bijv. muesli, havermout).


Veel Nederlanders beginnen de dag met een boterham. Dat is prima, want een goed ontbijt bevat (volkoren) brood of een volkoren graanproduct (Brinta, havermout). Wie 's morgens weinig eet doet er goed aan in de loop van de ochtend nog een boterham te nemen.

Zoet beleg
Brood wordt ’s ochtends vaak belegd met zoet beleg. Jam, vruchtenhagel, (appel)stroop, sandwichspread en honing zijn de calorie-arme varianten. Calorie-rijker broodbeleg is pindakaas, notenpasta en chocoladepasta.

Goede dranken bij het ontbijt zijn: halfvolle of magere melk, karnemelk of koffie/ thee zonder suiker. Ook een stuk fruit bij het ontbijt is een goede keuze.

Bron: Voedingscentrum.nl