18-12-09

Ajuinen of Uien

Uien zijn  gezond en ze verrijken ons voedsel met een pittige smaak. Uien bevatten heel wat vitamines A, B en C, ijzer, kalk, fosfor, calcium, natrium, zwavel, silicium, jodium, en suiker.

ajuinUien bevorderen   de haargroei, scherpen het gezicht en het gehoor aan, stimuleren alle klieren van het lichaam op een natuurlijke wijze, helpen de stofwisseling, verdrijven moeheid en verbeteren het denken: door haar gehalte aan fosfor is de ui een uitnemend voedsel voor hersenarbeiders.  Ui versterkt de beenderen en maakt de aders elastisch.  Uien versterken hart en bloedsomloop, zijn bacterieën-dodend en reinigen de huid.

Niets is zo rijk aan beschermende stoffen tegen infecties als rauwe ui. Een rauwe ui, fijngesneden op de boterham, is  een uitnemend middel om een opkomende verkoudheid te bezweren. Rauw versnipperd voldoet ui het best in sla, , bij het bakken verliest de ui het scherpe aroma , wat soepen, sausen en jus  smakelijk maakt.   Rauw gegeten bevorderd de ui de transpiratie.  Deze afscheiding door de huid is  uitstekend voor rheuma-patiënten.

Ui herstelt het het zenuwstelsel en geeft bejaarden weer kracht.Ook bij groeiproblemen van kinderen is ui  belangrijk.  Heb je last van een abces,  een steenpuist of kloven, wrijf de plekken dan in met een in houtskool of onder as geroosterde ui.  Met uiensap bet je de steken wespen en bijen, waardoor de pijn snel afneemt. Drink ajuinsap. Eén gesneden  ui in halve liter lauw water.  In kleine slokjes uitdrinken.

Verkoudheid: een gekend volksmiddel is een doorgesneden ui op de nachttafel. Oorpijn: enkele druppels uiensap in het oor en een omslag van geraspte ui op de pijnlijke plek. Om infecties bij brand- of snijwonden te voorkemen, druppel je wat sap op het verband.

Men kan uien pellen zonder tranen, door de ui twee uur voor het schillen in de koelkast te leggen ,of te schillen onder een lopende waterkraan.  Ook kun je de ui in een kom onder water pellen.  Een nacht weken in water met een greep zout kan ook.  Of gedurende vijf minuten in kokend water leggen en dan in koud water dompelen. Een ui moet steeds met een roestvrij mesje versnipperd worden, nooit geraspt op een gewone, vertinde rasp, omdat het sap zich verbindt  met het metaal.

Bron: blog.seniorennet.be/buik_weg

Commentaren

mevrouw Hallo,
het bericht gelezen over de werking van de Ajuin(ui), ik wist werkelijk niet dat de ui zoveel doeleinden bezat.
is dit nou echt waar allemaal? en zo ja, waarom is dat nooit echt naar buiten gekomen.
want wat de Ajuin(ui) allemaal kan tegengaan als ik het zo allemaal leest, is nog al wat, dan hoef je voor een aantal klachten de dokter al helemaal niet meer lastig te vallen.
Het zal zeker gezond zijn, en rijk aan vitamines, maar is er daadwerkelijk ook bewijs materiaal?
hoop wat te vernemen.
groetjes
Georgia

Gepost door: georgia | 15-06-10

Wil jij sporten, wil jij diëten? Http://www.dieetensport.com biedt tal van mogelijkheden aan om terug uw gewenste figuur te bereiken.
Dit uniek programma zal tonen hoe je meer als 5kg kan afvallen op korte tijd.

Gepost door: De Visscher Ruth | 21-10-11

Uien zijn gezond en ik ben er gek op. heerlijk om mee te koken.
http://puff-store.nl/elektrische-sigaret

Gepost door: Elektrische sigaret | 17-09-14

De commentaren zijn gesloten.