13-12-09

Hometrainers

Voor mensen die toch hun conditie op peil willen houden, maar liever niet de deur uitgaan is de hometrainer de oplossing. De hometrainer is al heel wat jaren een bekend en vertrouwd fitnessapparaat voor de meeste mensen. Hometrainers zijn relatief gunstig geprijsd, eenvoudig in gebruik en dus bij uitstek geschikt om thuis aan de conditie te werken. De verschillen tussen de modellen variëren van het gebruikte remsysteem, aandrijfsysteem, al dan niet meegeleverde cardio pulse set tot verschillende weergaven op de monitor.

Aandrijving en vliegwiel
Alle hometrainers hebben een vliegwiel. Dit verzwaarde wiel wordt door de trapbeweging van de gebruiker in beweging gebracht via een ketting en tandwielen (zoals bij een gewone fiets), of een V-snaar. Voordeel van de laatste is het lage geluidsniveau. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe groter de traagheid, hoe vloeiender de trapbeweging.

Remsystemen en weerstand
De remmen op een hometrainer worden niet alleen gebruikt om het vliegwiel tot stilstand te brengen, ze regelen ook de weerstand die u ondervindt tijdens de training. Er zijn vier systemen verkrijgbaar: blokrem, bandrem, magneet of inductie. Bij de goedkopere modellen wordt gebruik gemaakt van remblokken of een band. De remblokken werken net als op een gewone fiets. Veel hometrainers remmen door middel van een band die om het vliegwiel wordt strakgetrokken. Duurdere hometrainers gebruiken magneten of inductie (elektromagnetische remmen).

Trainen met een hometrainer
Sommige hometrainers bieden mogelijkheden om uw trainingsvoortgang en resultaten vast te leggen. Deze fietsen zijn uitgerust met een monitor, waarop bijvoorbeeld tijd, snelheid, aantal omwentelingen, afgelegde afstand, calorieverbruik, gekozen/geprogrammeerde weerstand of hartslag kunnen worden weergegeven. Dit laatste kan worden gemeten met behulp van een Cardio Pulse set, bestaand uit een riem met sensor die op de borst bevestigd moet worden en een apparaat dat u aan de fiets dient te bevestigen.

Gepost in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.