13-12-09

De Lunch

De lunch is meestal een broodmaaltijd. Dat is goed, want brood is een belangrijk voedingsmiddel. Kies bij voorkeur volkorenbrood, omdat deze broodsoort rijk is aan voedingsvezels en een meer gevuld gevoel geeft. Neem ruimschoots brood en beleg dit met een kleine hoeveelheid broodbeleg.

Hartig beleg

Besmeer het brood met halvarine. Suggesties voor niet al te vet broodbeleg zijn: 20+ of 30+-kaas, fricandeau, kipfilet, gebraden kalkoen, rosbief, ham, jam, appelstroop en natuurlijk groente en fruit. Fruit of groente kunnen eigenlijk niet bij een gezonde lunch ontbreken. Gebruik ook eens vis (sardines, haring, zalm, tonijn, makreel) als broodbeleg. Dat kan ook vis uit blik zijn. En dit scheelt behoorlijk wat calorieën: Maak een dubbele boterham, besmeer en beleg één boterham en leg er een andere bovenop.

Groente en fruit bij de lunch

Groente en fruit passen prima bij de lunch en op het brood. Afhankelijk van het seizoen is het lekker om plakken appel, peer, banaan of aardbeien op brood te doen. En denk naast komkommer en tomaat ook eens aan geraspte wortel, plakjes rode biet, geraspte bleekselderij, reepjes paprika of een rauwkost salade. Meng kwark met gepureerde aardbeien, geraspte appel met rozijnen, kleingesneden sinaasappel of peer met gember.

Zoet beleg

Zoet beleg is ook een goede keuze. Wissel hartig broodbeleg daarom af met zoet beleg. Jam, vruchtenhagel, (appel)stroop, sandwichspread en honing zijn de caloriearme varianten. Calorierijker broodbeleg is pindakaas, notenpasta en chocoladepasta.

Dranken
Kies voor halfvolle of magere melk, karnemelk of koffie/thee zonder suiker.

 

Fabel

De stelling ‘hoe bruiner het brood, hoe gezonder’ gaat niet helemaal op, doordat brood door middel van moutextract donkerder gemaakt kan worden. Veel donkere broodsoorten zijn meergranen-broodsoorten. Dit is brood dat behalve tarwe- of rogge ook nog andere graansoorten bevat zoals rijst, gerst, mais, boekweit en spelt. Meergranenbrood hoeft geen volkoren te zijn. Als brood volkoren is, staat dit op de verpakking. Eet bij voorkeur volkorenbrood, dit bevat de meeste vitamines, mineralen en voedingsvezels.

 

Bron: voedingscentrum.nl

Gepost in Algemeen | Commentaren (4) |  Facebook | | |

Commentaren

gezonheid De lunch is een onderdeel van onze dag.

Gepost door: louis cerneels | 26-05-10

Afvallen is erg belangrijk het verlengt je levensduur!

Gepost door: Sporten en afvallen | 07-08-11

Lunch is erg belangrijk, maar denk ook aan het ontbijt. In principe is het zo dat je regelmaat in je eetpatroon moet creëren, zodat je geen eetbuien krijgt. Voor tips heb ik veel geleerd van "Gezonde Gewoonten". Ik ben in 4 weken tijd 11 kilo afgevallen met deze methode. Zie hiervoor:

http://www.afvallenzonder-dieet.nl

Succes!

Gepost door: Sjef | 27-08-11

bedankt voor de tips!!!

Gepost door: Afvallen | 12-09-14

De commentaren zijn gesloten.