11-12-09

Het Ontbijt

Het ontbijt is de eerste maaltijd na een hele nacht en vaak een deel van de avond. Het lichaam is toe aan eten. Een goed ontbijt zet de darmen aan tot werken en stimuleert daarmee de stoelgang. Een ontbijt levert de energie voor genoeg concentratievermogen op het werk of op school. Bovendien is ontbijten ook belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Wie niet ontbijt, compenseert dat vaak later op de dag met snoep en snacks. Die leveren meestal veel calorieën en relatief weinig vitamines en mineralen. Een goed ontbijt levert juist een belangrijke bijdrage aan de benodigde voedingsstoffen.


Een goed ontbijt is een maaltijd met (volkoren)brood of een ander volkoren graanproduct (bijv. muesli, havermout).


Veel Nederlanders beginnen de dag met een boterham. Dat is prima, want een goed ontbijt bevat (volkoren) brood of een volkoren graanproduct (Brinta, havermout). Wie 's morgens weinig eet doet er goed aan in de loop van de ochtend nog een boterham te nemen.

Zoet beleg
Brood wordt ’s ochtends vaak belegd met zoet beleg. Jam, vruchtenhagel, (appel)stroop, sandwichspread en honing zijn de calorie-arme varianten. Calorie-rijker broodbeleg is pindakaas, notenpasta en chocoladepasta.

Goede dranken bij het ontbijt zijn: halfvolle of magere melk, karnemelk of koffie/ thee zonder suiker. Ook een stuk fruit bij het ontbijt is een goede keuze.

Bron: Voedingscentrum.nl

De commentaren zijn gesloten.