10-09-09

8 snelle tips om vet te verbranden

yoga1. Beweeg als eerste in de ochtend

De verleiding om 's ochtends weinig of niets te eten, alleen maar koffie of misschien een boterham met jam is groot. Het is ook onze gewoonte weinig aandacht te schenken aan onze belangrijkste maaltijd van de dag: het ontbijt.

20 minuten beweging als eerste
in de ochtend is vele malen effectiever dan een heel uur beweging later op de dag.

Na een hele nacht vasten zijn je suikerspiegels laag, net als je koolhydraatreserves. Beweging voordat je gaat eten zorgt ervoor dat je lichaam meteen diep in de opgeslagen vetten duikt om de energie te krijgen die nodig is voor die 20 minuten beweging. Probeer eens een touwtje om de dag mee te beginnen!

2. Honger jezelf niet uit

Je dagelijkse hoeveelheid caloriën naar brengen tot een hoeveelheid minder dan 16 keer je lichaamsgewicht -door bijvoorbeeld dieten- zorgt ervoor dat je lichaam alles uit de kast haalt om energie-efficiënt te werken. Dit betekent dat je je chagrijnig kan voelen en je vetverbranding verder naar beneden wordt geschroefd.

Het lichaam is dan ook eerder geneigd je spieren te gebruiken (lees: af te breken!) voor de energielevering. Aangezien je spieren je vetverbranding juist omhoog brengen is dit geen wenselijke situatie!

3. Eet zes kleinere maaltijden per dag

Door je lichaam gedurende de gehele dag meerdere kleinere porties te voeden voorkom je hongergevoelens, heb je een stabielere energievoorziening en kan je je beter concentreren in de loop van de dag.

Daarnaast is het ook een goede manier om je lichaam met kwaliteitsingrediënten te voeden voor herstel en een goede gezondheid, vooral na een avondje intensief sporten.

Het voorkomt ook de (vr)eetbuien die 's avonds kunnen voorkomen. Eén van de manieren om 6 keer per dag te eten is door gewoon de 3 maaltijden te nuttigen die je gewend was te eten plus 2-3 keer een maaltijdvervanger tussen de maaltijden door. Zo simpel kan gezonder leven zijn!

wandelen4. Ga regelmatig sporten

Iedereen weet dat trainen (met gewichten) calorien verbrand terwijl je ermee bezig bent. Wat niet iedereen weet is dat de laatste onderzoeken aantonen dat je metabolisme (energiehuishouding van het lichaam) tot 9 uur na het trainen is verhoogd.

Op deze manier verbrand je tijdens je workout 600 calorien en 120 calorien meer in de volgende 9 uur vergeleken met personen die niet trainen. Regelmatig sporten heeft dus wel degelijk invloed gedurende de week!

5. Wordt creatief in de keuken

Je bent wat je eet. Probeer eens jus d'orange te mixen met een even grote hoeveelheid water, meng je mayonaise aan met mosterd enz.

Hoe bewuster én creatiever je wordt in de keuken en met het voorbereiden van je maaltijden des te beter voel je je en dat zie je. Probeer het maar eens!


6. Verlaag je suikers in de avond

Een wetenschappelijk feitje is dat je lichaam niet in staat is vet te verbranden als je insuline nivo's (hormoon o.a. verantwoordelijk voor de opslag van energie uit de voeding als vet) zijn verhoogd.

Een ander wetenschappelijk feit is dat suikers (snoep, frisdrank, fruitsappen) en meer complexe koolhydraten (brood, aardappelen, pasta) de insuline spiegels sterk verhogen. Koolhydraten die na 18u00 in de avond worden gegeten worden eerder omgezet in vet en beroven je lichaam de mogelijkheid vet te verbranden tijdens je slaap.

Veel mensen in Nederland eten een laatste grote maaltijd met aardappels, vlees en groente in de avond en hieruit kan wel eens verklaard worden waarom het voor ons zo moeilijk blijkt te zijn om ons lichaamsgewicht onder controle te krijgen.

Eet dus je warme maaltijd eerder op de dag en probeer na 18u00 zo min mogelijk koolhydraten te eten.

7. Ga je boekje 1x per week te buiten

Niemand kan de hele week 'perfect' eten. Als je dit doet wordt je na de eerste week al helemaal gek! Als je dan toch heel erg de behoefte hebt aan appeltaart, Franse frietjes, pizza of snoep wacht dan tot je 'vrije dag'.

Die ene dag in de week waarop je het allemaal mag vergeten, de hoeveelheid calorien en wanneer je ze eet…eet wat je wilt! Als je jezelf deze mogelijkheid geeft is het vele malen makkelijker door de andere 6 dagen van de week bewuster en gezonder te eten.

8. Als je niet afvalt, verander dan je methode

Lukt het niet? Is dat wat je nu doet niet effectief? Wacht dan niet op resultaat en maak het jezelf niet onmogelijk en verander direct waar je mee bezig bent! Denk niet dat wat je nu doet opeens zal gaan werken als je er nog een paar weken mee doorgaat. Gebeurt niet.

Werkt het niet, probeer dan iets anders!

Auteur: Tobias van der Avort

Bron: Fitplein.nl    © Copyright 2009 Fitplein.nl BV

Gepost in Beweging | Commentaren (5) |  Facebook | | |