06-11-08

Persoonlijkheid bepaalt je gewicht

Je persoonlijkheid bepaalt je gewicht, dat beweren verschillende Amerikaanse voedingsexperts. Volgens hen is afvallen meer dan alleen op je gewicht letten en genoeg bewegen.

21 types
Tijdens een belangrijk dieetcongres in Amerika beschreven professors Robert Kushner en Dawn Jackson 21 verschillende persoonlijkheidstypes. Aan de hand van hoe deze types eten, bewegen en met stress omgaan worden ze in drie verschillende categorieën onderverdeeld.

De zeven persoonlijkheden die het moeilijk hebben met eten:
- Mensen die vaak maaltijden overslaan.
- Mensen die 's nachts vaak snacks eten.
- Mensen die vaak uit eten gaan.
- Mensen die zelden fruit en groenten eten.
- Mensen die veel tussendoortjes eten.
- Mensen die te grote porties eten.
- Jojoërs.

De zeven persoonlijkheden die het moeilijk hebben met sport:
- Personen die de hele dag in hun zetel doorbrengen.
- De onzekere sporter.
- De beginneling.
- Mensen die voor alles of niets gaan.
- Mensen die steeds dezelfde sportroutine afwerken.
- Sporters die vaak pijn hebben en met blessures kampen.
- Mensen die veel goede bedoelingen hebben maar ze nooit in praktijk omzetten.

Als laatste zijn er nog de persoonlijkheden die niet goed met stress omkunnen:
- Emotionele eters.
- Personen met een negatief zelfbeeld en die hard zijn voor zichzelf.
- Mensen die anderen willen plezieren en zo geen energie meer over hebben voor zichzelf.
- Personen die een gejaagd leven leiden en te weinig tijd hebben voor een gezonde levensstijl.
- Twijfelaars die ooit al een dieet gevolgd hebben, maar twijfelen of ze wel zullen afvallen.
- Mensen met onrealistische doelen en zo ontmoedigd raken.

Stap voor stap
Als je wilt afvallen, is het heel belangrijk dat je rekening houdt met de types waar jij toe behoort. Het is best mogelijk dat je jezelf herkent in meerdere persoonlijkheidstypes binnen één categorie. Vervolgens stel je samen met je diëtist een plan op om af te vallen dat rekening houdt met je persoonlijkheid. Hierbij is het belangrijk dat je kleine stapjes neemt en niet te snel wilt gaan. Behandel één probleem van je levensstijl per keer. Probeer dus niet tegelijkertijd meer te sporten en te stoppen met je emotionele eetbuien.

Zelf aanpakken
Als je niet met een diëtist werkt, kies je best twee of drie persoonlijkheidsproblemen waarmee jij denkt te kampen. Zo kan bijvoorbeeld iemand die maaltijden overslaat een maaltijdschema opstellen en een emotionele eter kan andere manieren vinden met zijn gevoelens om te gaan.

Geschiedenis
Wat ook kan helpen is een evolutie van je gewicht bij te houden. Neem een groot blad en trek daar een verticale as voor je gewicht op en een horizontale waarop je leeftijd staat. Als je een periode ontdekt waarop je gewicht duidelijk stijgt of daalt, probeer je te achterhalen wat de reden hiervan was. Als je deze ontdekt, vind je vaak ook een patroon in je gewichtscurve. Zo kom je bijvoorbeeld altijd tijdens je vakanties veel bij. Dan kun je deze informatie gebruiken om dit in de toekomst te vermijden.

De onderzoekers benadrukken dat het nog steeds belangrijk is calorieën te tellen om af te vallen. Maar zeggen dat iedereen zijn eigen weg moet zoeken naar een gezond gewicht . Het is daarbij belangrijk rekening te houden met je persoonlijkheid en je verleden.

Bron: HLN.be