18-06-08

Video: Hoe maak je Kip Tikka Masala?

Deze Indiase curry is eenvoudig om te maken en heerlijk zacht van smaak. Je kan dit ook met lamsvlees bereiden.

Smakelijk!

 


How To Make Chicken Tikka Masala

14-06-08

Video: Hoe maak ik Griekse yoghurt?

De eerste video met een recept is zeer gemakkelijk te bereiden en vind ik zelf overheerlijk als tussendoortje: Griekse yoghurt!

Probeer het eens, ook beginnelingen moeten dit zeker kunnen klaarmaken.

 


How To Make Greek Yoghurt

13-06-08

Is ijs een dikmaker?

Veel mensen zien ijs als een van de grootste dikmakers. Maar het ligt er nogal aan welk soort ijs je neemt. En vergeleken met andere snacks staan ijsjes er  nog niet zo slecht voor.

Ola heeft daarom een tussendoortjesvergelijker gemaakt, waarop je kan zien hoeveel calorieen verschillende tussendoortjes bevatten en ook ijsjes staan erbij. 

Ola heeft ook onderzoek gedaan naar de kennis van Nederlanders over tussendoortjes. Aan bijna 2.000 Nederlanders werd gevraagd om zestien populaire tussendoortjes op volgorde te zetten van het aantal calorieën dat ze bevatten. Men schatte alle ijsjes te hoog in en andere tussendoortjes zoals pinda's juist te laag.

Slechts 1 persoon van alle onderzochte Nederlanders plaatste alle tussendoortjes op de juiste plek. Bij ijsjes als solero, raket en een split dacht meer dan de helft dat er meer calorieen in zou zitten. Als u een ijsje wilt eten is een waterijsje ook de beste keus!

Op de website www.tussendoortjesvergelijker.nl kunt u lezen hoe het zit met zowel verantwoorde als minder verantwoorde tussendoortjes.

Bron: dieet.blog.nl

11-06-08

Voedselallergie, wat nu?

voedselallergieOver voedselovergevoeligheid spreken we na een abnormale reactie op een bepaalde voedingsstof. Voedselovergevoeligheid bestaat in twee soorten: allergie en intolerantie. Voedselallergie is de overreactie van het immuunsysteem op een voedingsmiddel, waarna lichamelijke klachten optreden. Voedselintolerantie betekent gewoon dat je grote hoeveelheden van deze stof niet kunt verdragen.

De ‘eliminatie-provocatie-reëliminatietest’ is de meest voorkomende methode voor het testen op een voedselallergie. Deze test bestaat uit drie stappen. De eerste stap, de eliminatie, houdt in dat de patiënt gedurende een bepaalde periode niets van de verdachte voedingsstof consumeert. Tijdens de tweede stap, de provocatie, is het de bedoeling dat hij dat juist wel doet. Tijdens de reëliminatie, de derde stap, moet hij de verdachte voedselstof weer voor een tijd laten liggen.

Als de klachten bij de eliminatie sterk verminderen, bij de provocatie weer opduiken en bij reëliminatie weer verdwijnen, is er hoogst waarschijnlijk sprake van een voedselallergie. Vaak gebeuren er echter fouten tijdens de test en wordt er een verkeerde diagnose gesteld. Als de klachten verdwijnen bij de eliminatiestap, neemt men vaak overhaaste conclusies, zonder over te gaan tot de tweede en derde stap.

Kinderarts Brand van de Insala Klinieken in Zwolle en internist Dubois van het UMC Groningen stellen dat er tot vijf keer te vaak voedselallergie vastgesteld wordt bij kinderen. Artsen luisteren naar de klachten van de ouders en de kinderen, maar die zitten er in 80% van de gevallen naast.

Eigenlijk zouden enkel diagnoses op basis van dubbelblinde placebo-gecontroleerde testen uitsluitsel kunnen geven. Bij die testen, die alleen in het ziekenhuis afgenomen worden, weet de patiënt zelf niet of hij de verdachte stof toegediend krijgt of een placebo (neppil). Ook de arts is niet op de hoogte. Toch roepen ook deze testen vragen op. Vertoont een capsule met melkeiwit bijvoorbeeld voldoende gelijkenissen met echte melk? En wat als men vaststelt dat een kind niet allergisch is voor melk omdat hij niet reageert op de capsule, maar thuis wel ziek wordt door het drinken van melk?

Als men een overhaaste diagnose van allergie stelt, wordt de stof waarvan sprake, in dit geval koemelk, uitgesloten uit de voeding. Maar Brand en Dubois stellen dat de patiënt dan later meer risico loopt op overgevoeligheid voor melk, doordat dit middel jarenlang ontbrak in het voedingspatroon.

Heb je een vermoeden van voedselallergie, zoek dan deskundige hulp. Een goede diagnose kan enkel en alleen gesteld worden door een gespecialiseerde diëtist, arts of therapeut, die de procedure door en door kent en de patiënt met advies kan bijstaan.

Gepost in Gezondheid | Commentaren (0) |  Facebook | | |