20-05-08

Word je dikker als je stopt met roken?

Vaak komen mensen die stoppen met roken enkele kilo’s aan (gemiddeld tussen de 2 en 5 kilo). Dit kan 2 redenen hebben:

Metabolisch

De nicotine in de tabak bevordert het smelten van de vetten in je lichaam en zorgt ervoor dat je metabolisme sneller werkt. Hierdoor verbruik je dus meer calorieën. Bovendien remt roken het hongergevoel af. Rokers wegen daardoor vaak minder dan niet-rokers. Ook al verander je je eetgewoontes niet nadat je gestopt bent met roken, dan is de kans nog groot dat je enkele kilo’s aankomt.

Psychologisch

Rokers steken vaak een sigaret op om te kalmeren, zich te ontspannen, zich een houding te geven enz. Als dit wegvalt, proberen ze deze leegte in te vullen met iets anders. Vaak is voeding (snoepjes, koekjes, snacks,…) de vervanger voor de sigaret. Hierdoor kom je natuurlijk enkele kilo’s aan.

Blijf in je achterhoofd houden dat door te stoppen met roken je gezondheid erop vooruitgaat. Enkele kilo’s aankomen is dan slechts een kleine prijs die je betaalt. Laat het geen reden zijn om niet te stoppen met roken.

Bron: goedgezond.be

17-05-08

Hoe maak je een slechte dieetdag goed?

fruitOnderzoek toont aan dat miljoenen vrouwen zich volstoppen met fruit om een slechte dieetdag goed te maken. Maar dit is allesbehalve de juiste manier om kilo's kwijt te raken. Wij leren je hoe het wel moet.

Te veel fruit
Dieetexperte Amanda Ursell: "Het is volkomen normaal dat je soms uitschuivers maakt tijdens je dieet. Maar zo'n slechte dag goed maken door nog meer te eten, is absurd. Je moet inderdaad vijf porties fruit en groenten per dag nuttigen. Maar zeker niet meer, want fruit bevat veel natuurlijke suikers. Het verhoogt je inname van calorieën en zal voor gewichtstoename zorgen. Dus stop met het eten van fruit wanneer je je schuldig voelt over dat stuk chocolade, want het werkt niet."

Hoe compenseren?
"Je moet al heel wat eten op een dag om bij te komen, dus maak je vooral niet te veel zorgen over je uitschuiver. Houd je gewoon de volgende dag aan wat lichtere maaltijden. Je kunt die bijvoorbeeld beginnen met enkel fruit als ontbijt, een salade als lunch en vis bij het avondeten. Maar overdrijf hier niet mee. Laat vooral de gedachte van je hoge calorie-inname niet overheersen. Als je voortdurend calorieën aan het tellen bent, zal het afvallen pas echt een opgave worden."

Gevulde maag
"Eet geen fruit bovenop suikerbommen, vervang ze erdoor. En kies voor bessen, aardbeien en pompelmoezen, die hebben weinig calorieën. Drink ook veel water, zo voorkom je dat je gaat eten wanneer je honger hebt. Neem ook soep of salade voor je avondeten om je maag te vullen, dan ga je minder eten van je hoofdmaaltijd." raadt Amanda Ursell aan.

Eetdagboek
"Maar als je jezelf constant betrapt op het stiekem smullen van caloriebommen, kun je best een eetdagboek bijhouden. Want dan is er iets essentieel mis met je eetpatroon." vertelt Amanda Ursell.

Diëten draait niet om, in tegenstelling tot wat velen denken, het ontzeggen van je favoriete eten. Je moet gewoon naar je lichaam luisteren en genoeg bewegen.

15-05-08

Brood: een gezonde balans

broodBen je ook een van die miljoenen Belgen of Nederlanders die worstelt met de weegschaal? Of je nu een paar kilo wilt afvallen of juist flink wat kwijt wilt, het is soms moeilijk de juiste manier te vinden. Vaak zijn er speciale diëten, dieetgoeroes, drankjes, pillen en een hoop geld voor nodig om wat gewicht te verliezen. Maar toch kan het ook allemaal wat gemakkelijker. Hoe? Je kunt hier lezen waarom brood zo goed voor je is. Juist ook als je wat kilo's kwijt wilt!

Een goede basis

Brood is echt wat je noemt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: vijf tot zeven sneetjes per dag voor volwassenen.

Maar als het gaat over de slanke lijn, komt brood er niet altijd even goed af. Veel mensen denken dat brood een dikmaker is. Bijvoorbeeld omdat het van meel gemaakt is en er dus veel koolhydraten in zitten. Het tegendeel is echter waar. Brood heeft juist de perfecte eigenschappen om overgewicht te helpen voorkomen en tegen te gaan. Brood is namelijk rijk aan vezels en voedingsstoffen, terwijl het maar weinig vet bevat. Het dikmakende zit 'm veel meer in het smeersel en het beleg. Die leveren veel calorieën, niet het brood!

Brood: een goede basis om af te vallen!

Brood neemt in bijna elk verantwoord dieet en in een gezonde voeding een belangrijke plaats in. Ten eerste omdat het je energie, voedingsvezel, ijzer, koper, magnesium, jodium en B-vitamines levert.

Al deze voedingsstoffen heb je nodig, elke dag weer. Door brood te eten krijg je deze stoffen dus op een gemakkelijke manier binnen. En wat helemaal mooi is: brood bevat maar heel weinig vetBovendien bevat brood (vooral bruin-, meergranen- en volkorenbrood) veel vezels. Die vezels geven je een prettig gevuld gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt. Ook zijn vezels goed voor je stoelgang.

Bruinbrood, meergranenbrood en volkorenbrood zijn dan ook een prima basis als je op je gewicht wilt letten. Maak daarnaast een goede keuze uit het beleg. Smeer halvarine en kies voor magere vleeswaren en 20+ of 30+ kaas. En in (halva)jam en honing zitten ook beduidend minder calorieën dan in chocoladepasta, pindakaas of hagelslag. Meer informatie over welk broodbeleg de voorkeur heeft, vind je op www.voedingscentrum.nl.