22-04-08

Verlaag je cholesterol met cholesterolverlagende voeding

bosbessenLDL-cholesterol wordt in de volksmond ook wel de slechte cholesterol genoemd. Als deze vorm van cholesterol gaat oxideren, dan kan het je vaatwanden beschadigen en tot hart- en vaatziekten leiden. Hoe ga je oxidatie tegen? Door voeding rijk aan antioxidanten.

Antioxidanten zijn stoffen die onder meer beschermen tegen oxidatie en het neerslaan van LDL-cholesterol. Er bestaan voedingsmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld om het cholesterolgehalte te doen dalen. Maar er zijn ook tal van plantaardige producten. Hier volgt een lijstje met voedingsmiddelen die je in je dieet kan verwerken om zo je cholesterol te verlagen.

Rode wijn
Drink dagelijks één à twee glazen rode wijn. Rode wijn verhoogt ons goede cholesterol (HDL) en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Bij een groep van 65 wijndrinkers werd in het bloed een hogere dosering HDL aangetroffen. Matig drinken is daarom gezond.

Rode wijn is bovendien rijk aan antioxidanten. Deze kunnen de oxidatie van LDL-cholesterol afremmen. Kies daarvoor wel voor de juiste druiven: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir of Merlot. Er zijn tegenwoordig ook voedingssupplementen op de markt die het beste uit rode wijn bevatten.

Blauwe bessen
Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan bosbessen. Onderzoekers hebben een antioxidant in blauwe bessen gevonden, dat dezelfde eigenschappen heeft als de stof die onder meer zorgt voor de gezonde cholesterolverlagende eigenschap van rode wijn.

Tomaten

Ook antioxidanten in tomaten hebben een preventief effect op aderverkalking. De dagelijkse consumptie van minstens twee glazen tomatensap is genoeg om de LDL-oxidatie aanzienlijk te verminderen.

Pindakaas
Pinda's zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die je ook vindt in olijfolie. Deze vetzuren leiden tot een stijging van de HDL-cholesterol en een daling van de LDL-cholesterol. Hierdoor zal het bloedvat minder snel dichtslibben en zal de kans op een hartinfarct of herseninfarct minder groot zijn. Let op: pindakaas is wel een echte dikmaker.

Walnoten
Een Amerikaanse studie van de University of California heeft bevestigd dat walnoten het cholesterolgehalte in het bloed drastisch kunnen verlagen.

De Amerikaanse studie toont aan dat de dagelijkse consumptie van walnoten de hoeveelheid van de 'slechte' LDL-cholesterol in het bloed met 27 procent doet afnemen. Ook een Spaanse studie die is gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology kwam tot de conclusie dat walnoten beschermen tegen hart- en vaatziekten.

groene theeGroene thee
Dagelijks enkele koppen groene thee drinken is goed tegen hart- en vaatziekten. Dit is het resultaat van een jarenlang onderzoek onder meer dan 40.000 Japanners, gepubliceerd in het het Journal of the American Medical Association.

Japanners die meer dan vijf koppen per dag dronken hadden een 26 procent lager risico om te overlijden aan een hart- en vaatziekte, dan diegenen die minder dan één kop per dag consumeerden. 

Bron: gezondheidsnet.nl

19-04-08

Lamsvlees met spruitjes in wijnsaus

Ingrediënten: (voor 1 persoon)

* 130 g spruiten
* 100 g lamsvlees in reepjes of blokjes gesneden.
* 75 ml rode wijn.
* 50 g oesterzwammen in reepjes gesneden.
* 1 eetlep olijfolie
* 5 g boter
* 1 sjalot fijn gesneden
* peper en zout
* knoflook poeder.
* eventueel een beetje geraspte kaas (als je niet op de lijn moet letten)

Bereiding:

Verhit in een wok (of smalle diepe pot) de olie en de boter. Fruit hierin de sjalotten glazig. Voeg het vlees toe en bak dit langs alle kanten bruin. Schenk dan de wijn er langzaam bij.

Laat het vlees een 2 minuten sudderen op een laag vuur. Voeg peper, zout en eventueel wat knoflookpoeder toe. Haal het vlees uit de pan en zet dit even apart in een afgedekte kom. Voeg de spruiten toe aan de wijnsaus. (Eventueel een beetje extra water toevoegen)

Laat dit 5 tot 10 minuten koken tot de spruitjes beetgaar zijn. Haal de spruiten uit de saus en werp deze bij het vlees. Stoof nu de in reepjes gesneden oesterzwammen in de saus. (Eventueel wat extra boter toevoegen) En als deze ver gaar zijn. Voeg je het vlees met de spruiten er terug aan toe. Al roerend alles nog even opwarmen.

Opdienen in een diep bord. Eventueel overstrooien met wat geraspte kaas. Als extra kan je daar ook nog een gekookte aardappel bij serveren of met een stuk bruin brood.

16-04-08

Overslaan ontbijt maakt pubers dik

ontbijtScholieren die ’s ochtends niet ontbijten, zijn dikker dan kinderen die ’s ochtends wel hun boterhammetjes opeten. Dat stelt de Wageningse onderzoekster Simone Croezen in een artikel in het European Journal of Clinical Nutrition.
Croezen analyseerde de gegevens van 35 duizend middelbare scholieren in de tweede en vierde klas om te zien of er een verband bestond tussen overgewicht en het overslaan van het ontbijt.

Bij scholieren in de tweede klas was het verband tussen het overslaan van het ontbijt en overgewicht al significant als de scholieren het ontbijt gemiddeld één of twee keer per week laten staan. Bij de scholieren in de vierde klas wordt het verband pas significant als de scholieren vijf keer of vaker het ontbijt achterwege laten.

Dat bij vierdeklassers het verband tussen het overslaan van het ontbijt en overgewicht zwakker is, komt omdat vierdeklassers meer dikmakende gewoonten hebben ontwikkeld dan tweedeklassers. Zo drinken ze bijvoorbeeld meer alcohol.
Croezen heeft geen verklaring waarom het overslaan van het ontbijt gecorreleerd is aan overgewicht. Uit ander onderzoek blijkt echter dat kinderen die hun ontbijt missen vaker de rest van de dag ongezond eten.

Bron: gezondheid.be

13-04-08

Romige asperges

Dit recept past in een caloriearm en cholesterolverlagend dieet. Het is opgesteld voor 2 personen, de kooktijd bedraagt minder dan 30 minuten. Smakelijk!

Bevat per persoon:
Energie90 kcal
380 kJ
Eiwit2 gram
Vet4 gram
Verzadigd vet3 gram
Koolhydr.11 gram
Vezels1 gram

Ingrediënten

250 gram asperges
zout
1 bolletje gember
2 eetlepels zure room
2 eetlepels yoghurt
mespunt gemalen komijn (djinten)
peper

Bereiding
  1. Schil de asperges en snijd de onderste houtige delen weg.
  2. Kook de asperges in ruim water met zout 10 minuten en laat ze in het kookvocht nagaren en afkoelen.
  3. Snijd het gemberbolletje heel fijn.
  4. Maak een sausje van de zure room, de yoghurt, de gember, de komijn, peper en zout.
  5. Leg de asperges op 2 borden en verdeel het sausje er over.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht varkensfilet, spinaziesalade met croutons en aardappelen