22-04-08

Verlaag je cholesterol met cholesterolverlagende voeding

bosbessenLDL-cholesterol wordt in de volksmond ook wel de slechte cholesterol genoemd. Als deze vorm van cholesterol gaat oxideren, dan kan het je vaatwanden beschadigen en tot hart- en vaatziekten leiden. Hoe ga je oxidatie tegen? Door voeding rijk aan antioxidanten.

Antioxidanten zijn stoffen die onder meer beschermen tegen oxidatie en het neerslaan van LDL-cholesterol. Er bestaan voedingsmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld om het cholesterolgehalte te doen dalen. Maar er zijn ook tal van plantaardige producten. Hier volgt een lijstje met voedingsmiddelen die je in je dieet kan verwerken om zo je cholesterol te verlagen.

Rode wijn
Drink dagelijks één à twee glazen rode wijn. Rode wijn verhoogt ons goede cholesterol (HDL) en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Bij een groep van 65 wijndrinkers werd in het bloed een hogere dosering HDL aangetroffen. Matig drinken is daarom gezond.

Rode wijn is bovendien rijk aan antioxidanten. Deze kunnen de oxidatie van LDL-cholesterol afremmen. Kies daarvoor wel voor de juiste druiven: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir of Merlot. Er zijn tegenwoordig ook voedingssupplementen op de markt die het beste uit rode wijn bevatten.

Blauwe bessen
Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan bosbessen. Onderzoekers hebben een antioxidant in blauwe bessen gevonden, dat dezelfde eigenschappen heeft als de stof die onder meer zorgt voor de gezonde cholesterolverlagende eigenschap van rode wijn.

Tomaten

Ook antioxidanten in tomaten hebben een preventief effect op aderverkalking. De dagelijkse consumptie van minstens twee glazen tomatensap is genoeg om de LDL-oxidatie aanzienlijk te verminderen.

Pindakaas
Pinda's zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die je ook vindt in olijfolie. Deze vetzuren leiden tot een stijging van de HDL-cholesterol en een daling van de LDL-cholesterol. Hierdoor zal het bloedvat minder snel dichtslibben en zal de kans op een hartinfarct of herseninfarct minder groot zijn. Let op: pindakaas is wel een echte dikmaker.

Walnoten
Een Amerikaanse studie van de University of California heeft bevestigd dat walnoten het cholesterolgehalte in het bloed drastisch kunnen verlagen.

De Amerikaanse studie toont aan dat de dagelijkse consumptie van walnoten de hoeveelheid van de 'slechte' LDL-cholesterol in het bloed met 27 procent doet afnemen. Ook een Spaanse studie die is gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology kwam tot de conclusie dat walnoten beschermen tegen hart- en vaatziekten.

groene theeGroene thee
Dagelijks enkele koppen groene thee drinken is goed tegen hart- en vaatziekten. Dit is het resultaat van een jarenlang onderzoek onder meer dan 40.000 Japanners, gepubliceerd in het het Journal of the American Medical Association.

Japanners die meer dan vijf koppen per dag dronken hadden een 26 procent lager risico om te overlijden aan een hart- en vaatziekte, dan diegenen die minder dan één kop per dag consumeerden. 

Bron: gezondheidsnet.nl

Commentaren

Is het eten van garnalen, kreeften en krab slecht vooe de cholesterol of niet?

Gepost door: Antoe | 19-06-11

De commentaren zijn gesloten.