07-12-07

Cholesterolverlagende boter niet zonder dokter smeren

control-cholesterolCardiologen en diëtisten raden af om cholesterolverlagende drankjes en boters zonder medische begeleiding te gebruiken. Zo staat te lezen in de Coreliokranten vrijdag.

De cholesterolverlagende drankjes en boters van Becel Pro.Activ, Benecol en Danacol verkopen als zoete broodjes. Meer dan één op de vijf Vlamingen smeert elke dag medicinale margarine op zijn brood.

Toch raadt cardioloog Guy De Backer (Universiteit Gent) af om zonder begeleiding van een dokter of diëtist cholesterolverlagende voedingsmiddelen in te nemen. "De werking op korte termijn is wetenschappelijk bewezen. Als je de producten elke dag in de juiste hoeveelheid inneemt, daalt je cholesterol met tien tot vijftien procent. Maar naar de werking op lange termijn is geen onderzoek gedaan, terwijl Duitse studies suggereren dat jarenlange inname slagaderverkalking in de hand zou werken."

Goedgekeurd

Een woordvoerder van Becel zegt dat de veiligheid van Becel Pro.Activ wetenschappelijk is aangetoond, ook op lange termijn. Danone laat weten dat "Danacol alleen dient te worden ingenomen door mensen die een te hoog cholesterolgehalte hebben'"en "in het kader van een evenwichtige en gevarieerde voeding".

Beide producenten beklemtonen dat hun producten voedingsmiddelen zijn en geen medicijnen. Ze zijn goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid.

De commentaren zijn gesloten.