30-09-07

Smaakbommen op school

Groentekok Frank Fol bedacht voor de start van het nieuwe schooljaar een reeks groente- en fruitsnacks als gezonde tussendoortjes op school.

Foute eetgewoonten bij kinderen hebben rampzalige gevolgen voor de volksgezondheid. Want wat kinderen thuis en op school krijgen voorgeschoteld, bepaalt grotendeels hun eetgedrag op volwassen leeftijd. Kinderen worden daarbij verleid om te kiezen voor vet en suiker, via reclame voor snoep en frisdrank. Groenten zijn niet populair bij de jeugd.

Frank Fol, die ooit nog het sterrenstaurant Sire Pynnock in Leuven bestierde, bedacht een gezonde snack die daarin verandering kan brengen. Dat deed hij op vraag van Logo (LOkaal GezondheidsOverleg) regio Leuven. De individuele porties groenten en fruit die Fol bedacht, zitten in een leuke verpakking en bevatten een sausje met groenten bovenop. De eerste tests in scholen waren positief. Het product wordt vanaf deze maand aangeboden aan alle basisscholen in Vlaanderen.

minister smaakbom

Groenten zijn om verschillende redenen belangrijk voor onze gezondheid. Ze bevatten weinig verzadigde vetten en vormen een bescherming tegen hart- en vaatziekten. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten, wat gunstig is voor het cholesterolgehalte. Daarnaast zijn groenten energiearm, waardoor je er veel van kan eten en je sneller een verzadigd gevoel krijgt zonder veel calorieën op te doen. En wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bepaalde kankers minder vaak voorkomen bij wie dagelijks veel groenten op het menu zet.

Vanwaar de afkeer van groenten? Volgens het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie zouden we per dag 300 gram groenten moeten consumeren. Maar uit recente resultaten van een Belgische voedselconsumptiepeiling blijkt dat bijna niemand deze essentiële norm haalt.

Om als voedingsmiddel succes te hebben bij jongeren, spelen vier factoren een rol: de smaak, de voorbeeldfunctie van de ouders, de beschikbaarheid en de aantrekkelijkheid van het aanbod. De smaak van groenten wordt doorgaans niet spontaan op enthousiasme onthaald: groenten eten leer je, op school en thuis. Bovendien neemt het bereiden van groenten heel wat tijd in beslag en liggen ze niet altijd voor het grijpen.

De smaakbom van Frank Fol wil bijdragen tot een gezondere voedingsstijl. De nieuwe groentesnack bevat tussen 50 en 80 kcal per portie, wat veel minder is dan een reep chocolade (minstens 200 kcal) of een pakje chips (minstens 170 kcal). Door het gebruik van de juiste vetten voor de saus ligt het gehalte aan verzadigde vetten uitzonderlijk laag: minder dan één gram per portie.

Bedoeling is de gezonde snacks aan te bieden tegen een democratische prijs: ongeveer 80 eurocent per portie. Die prijs zullen de basisscholen die een groenteabonnement nemen, vragen aan individuele leerlingen. In de winkel kost de snack meer, wegens de winstmarge van de verkoper. De groentesnack kan een perfecte aanvulling vormen bij de brooddoos.

Bron: Knack.be

De smaakbom van Frank Col is te vinden op www.degroentekok.com

25-09-07

20 procent van ouders trekt zich niets aan van gezonde voeding

Hoewel de meeste Vlaamse ouders (67 procent) in mindere of meerdere mate wel weten wat gezonde voeding inhoudt, blijkt uit een rondvraag van het maandblad Goed Gevoel in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos, dat ze in de praktijk toch nog heel wat steken laten vallen. Eén ouder op vijf trekt zich bovendien helemaal niets aan van gezonde voeding.

Zo wordt bijvoorbeeld het ontbijt sterk verwaarloosd. Bijna één Vlaamse ouder op vier ontbijt zelden of nooit. Drie vierde van de kinderen ontbijt elke dag, maar hoe ouder de kinderen worden, hoe minder vaak ze ontbijten. Het ontbijt is ook niet echt een moment voor quality time, zo blijkt. Bij 34 procent van de gezinnen duurt het maximum 10 minuten. Brood valt daarbij stilaan uit de gratie, cornflakes zijn daarentegen erg populair.

Bij 22 procent van de gezinnen komen de kinderen 's middags thuis eten. Van de kinderen die op school blijven, eten de kleinsten een lunchpakket van thuis of een warme maaltijd in de schoolkantine. Van de oudste kinderen koopt 19 procent zelf iets om tussen de middag te eten.

Opvallend is ook dat bij bijna de helft van de gezinnen de televisie soms tot altijd aan staat tijdens het avondeten. In één gezin op de tien kijkt één of beide ouders meestal of altijd tv tijdens het eten en ook 11 procent van de kinderen doet dat. Naarmate de kinderen ouder worden stijgt ook dat aantal.

Voorts wordt in 89 procent van de gezinnen minstens vijf keer per week zelf een warme maaltijd bereidt, in 42 procent van de gevallen gebeurt dat zelfs elke dag. Bij de meeste gezinnen (84 procent) bepalen de kinderen mee wat er op tafel komt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Vlaanderen massaal met overgewicht kampt. Liefst 41 procent van de ouders weegt te veel en van de ouders die als kind overgewicht hadden, is 75 procent ook nu nog te dik. Van de Vlaamse kinderen tussen 3 en 17 jaar kampt 6 procent met overgewicht. Zijn de kinderen te zwaar, dan zijn de ouders dat meestal ook. Frappant is dat één ouder op de vijf het niet erg vindt dat zijn kind "een maatje meer" heeft en drie vierde van de ouders eigenlijk wel weet wat een gezond gewicht is voor zijn of haar kinderen.

Voorts mogen Vlaamse kinderen, zo blijkt uit het onderzoek, vanaf hun 5 jaar frisdrank drinken. Tafelbier en koffie mogen vanaf 11 jaar. Bier, wijn, energiedranken en champagne zijn toegestaan vanaf 16 tot 17 jaar en sterke drank mag vanaf 19 jaar.

Tot slot nog enkele opmerkelijke stellingen: 37 procent van de ouders vindt het niet ongezond om systematisch een maaltijd over te slaan en in zeven op de tien gezinnen bestaat er geen lijst met voedingsmiddelen die de kinderen niet mogen eten. Eén ouder op de vijf geeft zijn kind ook liever elke dag een boterham met choco dan het te verplichten om iets anders te eten. Bij ouders van 13- tot 17-jarigen wordt dat zelfs één op de drie.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 997 ouders (met kinderen tussen 3 en 7 jaar) en bij 538 kinderen (tussen 10 en 17 jaar).

12-09-07

Afvallen zonder op dieet te gaan

Gewicht verliezen zonder op dieet te gaan kan wel degelijk. Recente studies bewijzen dat bewegen de beste manier is om gewicht (lees vet) te verliezen. Als je gewicht wil verliezen en je haat sporten moet je voortdurend op je eten letten. In dit artikel kan je enkele tips vinden om af te vallen zonder echt op dieet te zijn. Belangrijk bij volgende tips is dat het lange termijn tips zijn, volhouden is de boodschap. Gedurende de dag heb je mogelijkheden genoeg om te bewegen. Waarom op dieet gaan als het ook zonder kan. Als je wil afvallen of gewoon verdikken wil tegen gaan probeer dan volgende tips te volgen.

Begin geleidelijk aan en probeer gaande weg meer tips toe te passen
Crash diëten zijn niet goed en zelden succesvol. Lange termijn maatregelen zijn veel effectiever. Het is beter om met 5 minuten wandelen te beginnen dan met 45 min te lopen. Je moet een intensiteit kiezen die bij je past, dit zorgt er voor dat de kans op volhouden vergroot.

Beperk de porties "slecht" eten.
Je moet frieten, chips en andere lekkernijen niet uit je menu schrappen, maar beperk bijvoorbeeld je portie met een derde, daardoor zal ook de vet en calorie inname een derde verminderen.

Vergroot de porties "goed" eten.
Als je de porties "slecht" eten beperkt betekent dit niet dat je met honger van tafel moet gaan. Vervang bvb een deel van je portie friet door extra groenten of een stuk fruit na het eten. Groenten en fruit mag je eten zoveel je wil.

Denk positief
Gezond eten moet geen marteling of een opgave zijn, doe het met plezier! Besef dat je er alleen maar beter van wordt. Gezond eten is respect hebben voor je lichaam en geest. Posietief denken over je nieuwe "dieet" is de sleutel tot succes.

Beperk het gebruik van alcohol
Als je gewicht wil verliezen en je drink regelmatig een stevig pintje zal je moeten matigen. 1 maal per week een pintje drinken kan zeker geen kwaad maar probeer niet dagelijks meerdere alcoholische consumpties te nuttigen.

Drink water!
8 tot 10 glazen water is een gezonde hoeveelheid water per dag. Water is gezond en zal ook de eetlust remmen. Water is een belangrijk onderdeel van je dieet. 75% van de mensen drinkt te weinig. Vergis je niet, eens goed op café gaan is niet hetzelfde als water drinken. Ook frisdranken kunnen water niet vervangen.

Denk niet in termen van dieet noem het een nieuwe verbeterde levensstijl!