25-09-07

20 procent van ouders trekt zich niets aan van gezonde voeding

Hoewel de meeste Vlaamse ouders (67 procent) in mindere of meerdere mate wel weten wat gezonde voeding inhoudt, blijkt uit een rondvraag van het maandblad Goed Gevoel in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos, dat ze in de praktijk toch nog heel wat steken laten vallen. Eén ouder op vijf trekt zich bovendien helemaal niets aan van gezonde voeding.

Zo wordt bijvoorbeeld het ontbijt sterk verwaarloosd. Bijna één Vlaamse ouder op vier ontbijt zelden of nooit. Drie vierde van de kinderen ontbijt elke dag, maar hoe ouder de kinderen worden, hoe minder vaak ze ontbijten. Het ontbijt is ook niet echt een moment voor quality time, zo blijkt. Bij 34 procent van de gezinnen duurt het maximum 10 minuten. Brood valt daarbij stilaan uit de gratie, cornflakes zijn daarentegen erg populair.

Bij 22 procent van de gezinnen komen de kinderen 's middags thuis eten. Van de kinderen die op school blijven, eten de kleinsten een lunchpakket van thuis of een warme maaltijd in de schoolkantine. Van de oudste kinderen koopt 19 procent zelf iets om tussen de middag te eten.

Opvallend is ook dat bij bijna de helft van de gezinnen de televisie soms tot altijd aan staat tijdens het avondeten. In één gezin op de tien kijkt één of beide ouders meestal of altijd tv tijdens het eten en ook 11 procent van de kinderen doet dat. Naarmate de kinderen ouder worden stijgt ook dat aantal.

Voorts wordt in 89 procent van de gezinnen minstens vijf keer per week zelf een warme maaltijd bereidt, in 42 procent van de gevallen gebeurt dat zelfs elke dag. Bij de meeste gezinnen (84 procent) bepalen de kinderen mee wat er op tafel komt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Vlaanderen massaal met overgewicht kampt. Liefst 41 procent van de ouders weegt te veel en van de ouders die als kind overgewicht hadden, is 75 procent ook nu nog te dik. Van de Vlaamse kinderen tussen 3 en 17 jaar kampt 6 procent met overgewicht. Zijn de kinderen te zwaar, dan zijn de ouders dat meestal ook. Frappant is dat één ouder op de vijf het niet erg vindt dat zijn kind "een maatje meer" heeft en drie vierde van de ouders eigenlijk wel weet wat een gezond gewicht is voor zijn of haar kinderen.

Voorts mogen Vlaamse kinderen, zo blijkt uit het onderzoek, vanaf hun 5 jaar frisdrank drinken. Tafelbier en koffie mogen vanaf 11 jaar. Bier, wijn, energiedranken en champagne zijn toegestaan vanaf 16 tot 17 jaar en sterke drank mag vanaf 19 jaar.

Tot slot nog enkele opmerkelijke stellingen: 37 procent van de ouders vindt het niet ongezond om systematisch een maaltijd over te slaan en in zeven op de tien gezinnen bestaat er geen lijst met voedingsmiddelen die de kinderen niet mogen eten. Eén ouder op de vijf geeft zijn kind ook liever elke dag een boterham met choco dan het te verplichten om iets anders te eten. Bij ouders van 13- tot 17-jarigen wordt dat zelfs één op de drie.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 997 ouders (met kinderen tussen 3 en 7 jaar) en bij 538 kinderen (tussen 10 en 17 jaar).

De commentaren zijn gesloten.