22-07-07

Tips voor een slanke zomervakantie

Vakantie betekent hapjes en drankjes op een terras en ijsjes op het strand. Maar daarna wil je je nog wel een beetje leuk in zwembroek of bikini op het strand kunnen vertonen. Daarom: de beste tips om deze zomer niet uit te dijen.

1. Terrastip: let op wat je drinkt
Ook al eet je niet veel, alle drankjes die je door de warmte inneemt kunnen behoorlijk aantikken. Zorg daarom dat je altijd een flesje water bij je hebt en wissel in een restaurant wijn met water af.

In een glas bier (200ml) zitten 80 kilocalorieën (kcl), in een glas (100 ml) witte wijn of rosé 70 en een caipirinha is goed voor 220. Kies je voor een lichte zomerdrankje als prosecco: in een flûte zitten 60 kcl. Pas ook op met sapjes: in een glas appelsap zitten 70 kcl (is toch 15 minuten wandelen).

2. Weet wat je eet
Pas op met vette (Franse) kaasjes en romige desserts. In tiramisu zitten al snel meer dan 400 calorieën, dus neem liever een waterijsje (50 kcl)of vers fruit. Kies voor (gegrilde) vis, vermijd vette sauzen en dressings (vraag die apart) en laat het stokbrood dat je bij het eten krijgt staan. Maar geniet vooral van het culinaire vijfgangenmenu in dat sterrenrestaurant of de plaatselijke brasserie en doe gewoon de volgende dag wat rustiger aan.

Zelf barbecueën kan natuurlijk ook. Neem vis of mager vlees zoals kip, kalkoen en lamsvlees. Maak spiesjes van gemarineerde groenten en zet frisse salades op tafel (uiteraard zonder al te vette dressing). Begin op tijd met barbecueën zodat niet iedereen al volzit met stokbrood en maak sausjes op basis van magere yoghurt. En waarom moet iedereen met barbecues ineens én een stuk zalm én een karbonade én een worst én twee stokjes saté eten? Beperk daarom de hoeveelheid vlees.

3. Vakantie-fitness
Het is vakantie dus een beetje uitrusten mag, maar kom zo nu en dan uit je strandstoel. Wandel (280 kcl per uur), zwem (450 kcl per uur), fiets (300 kcl per uur) of badminton (340 kcl per uur) om de barbecue van de vorige avond te verbranden.

In een onbewaakt moment kun je op het strand sit-ups doen. Doe push-ups in je hotelkamer of train je armspieren met het heffen van jeu-de-boules-ballen of de koelbox.

4. Laatste redmiddel
Geen zin en tijd om je aan de tips te houden? Koop een grote strandtas, daarmee kun je je buik op weg naar het strand enigszins verdoezelen. Als je eenmaal op het strand bent, ga snel liggen en strek je armen langs je hoofd, dan lijkt je middenrif slanker.

Moet je echt opstaan? Een ruimvallende kaftan is helemaal in deze zomer (beter dan die sneue pareo's), mannen kunnen een soepelvallend linnen overhemd dragen. En sta rechtop: zo lijk je al snel een paar kilo lichter.

Gepost in Algemeen | Commentaren (2) |  Facebook | | |

09-07-07

South Beach Dieet

AgatstonHet dieet is vernoemd naar een trendy deel van de stad Miami in Florida, Amerika: South Beach. Daar is het dieet ontwikkeld en uitgeprobeerd door de cardioloog Arthur Agatston. Dit dieet is bijzonder populair bij Hollywoodsterren.

De kern van het dieet

Dit dieet draait niet in eerste instantie om minder eten, of om het uitbannen van koolhydraten, calorieën en vetten. Het dieet – of programma zoals Agatston het ook wel noemt – maakt u bewust van wat de dikmakertjes zijn, en zorgt er voor dat u uw verlangen naar die dikmakertjes overwint. Geen hongerlijden dus, maar u bewust zijn van wat u eet en drinkt en in staat zijn de dikmakers te laten staan. En zo, claimt Agatston, is het South Beach-dieet een dieet voor het leven.

De aanpak

Het programma is opgedeeld in drie stadia:

 • Afrekenen met de verlangens naar dikmakertjes;
 • Herintroductie van de koolhydraten;
 • Een dieet voor het leven.

Stadium 1

Het eerste stadium duurt twee weken. In deze twee weken mag u zoveel eten als u wilt. U moet er vooral voor zorgen dat u geen honger lijdt. Want, zo redeneert Agatston, dit leidt er uiteindelijk alleen maar toe dat u toch naar de dikmakertjes gaat grijpen. Nee, eet zoveel u wilt. Maar, slechts drie keer per dag en met uitsluiting van een groot aantal producten die tot de dikmakers worden gerekend. Brood, pasta, rijst, alcohol, snoepgoed, et cetera zijn twee weken lang uit den boze. Deze bevatten teveel koolhydraten die door uw lichaam worden omgezet tot vet. Dit komt volgens Agatston omdat uw lichaam in de loop der tijd is geconditioneerd op meer-meer-meer koolhydraten en uw geest op het luisteren daarnaar: zeg maar, u geeft te gemakkelijk toe aan de lekkere trek. De eerste dagen zult u hier moeite mee hebben, maar na twee weken verlangt u welhaast niet meer naar de dikmakers. U hebt de verlangens van uw lichaam teruggedrongen en zo zij zich voordoen kunt u deze weerstaan. In de eerste twee weken scheelt u dit al gauw vier kilo. U bent toe aan het volgende stadium.

Stadium 2

U mag de dikmakers weer tot u nemen. Maar omdat u in de afgelopen twee weken een andere manier van eten en drinken hebt leren kennen, waarmee u ook uw lichaam en geest op de juiste manier hebt ingesteld, zult u nagenoeg geen echte verlangens daartoe hebben. Uw lichaam is ‘gereinigd' en zo ingesteld dat dikmakende koolhydraten niet direct dikmaken, maar in energie worden omgezet. Tijdens deze stap valt u nog meer af. U voelt u sterk, goed en energieker. De start van het laatste stadium.

Stadium 3

U eet en drinkt bewuster. Geen verkeerde verlangens naar dikmakers meer. En zo die er zouden zijn, dan kunt u er mee omgaan. Kortom: u leeft anders.

Conclusie

Er zitten absoluut goede punten in het verhaal van Agatston voor wat betreft het al dan niet toegeven aan ‘lekkere trek' en hoe je hiermee om kunt gaan. De eerste en belangrijkste stap duurt maar twee weken, waarbinnen u geen honger hoeft te leiden maar alleen uzelf moet zien te overwinnen. Dit valt te overzien en is daarmee het proberen waard. Aan de andere kant moet u er voor oppassen dat u in de eerste twee weken het gebrek aan bepaalde producten en daarmee voedingsstoffen en vitaminen goed compenseert. Daarnaast is het wel heel duidelijk een Amerikaans dieet, doorspekt met een groot 'applaus-voor-jezelf' en 'en-je-leeft-nog-lang-en-gelukkig' gehalte. Dit werkt voor de een beter dan voor de ander. Goed letten dus op eventueel aanvullende voedingsstoffen en vitaminen, én een korreltje zout erbij.

08-07-07

Dr. Phil Dieet

dr phil dieet 2Psycholoog Dr. Phil heeft zijn eigen boek geschreven over afvallen. Het Dr. Phil Dieet, ook wel Shape Up Plan genaamd, is eigenlijk geen echt dieet maar meer een nieuwe manier van denken over jezelf, je  voedingspatroon en gezondheid. Dit doet hij aan de hand van zeven 'sleutels' die je instelling moeten veranderen en waardoor je jezelf meer gaat waarderen. Het dieet is niet gericht op snel afvallen maar op rustig gestaag afvallen. Niets is verboden, het gaat om het matigen van hoeveelheden.
 
Zeven sleutels voor een laag gewicht

"Voel je goed in je lijf ", de naam van zijn boek, biedt een soort psychotherapie voor mensen met overgewicht. Het uiteindelijke doel is een gezonde levensstijl met een gezond gewicht.

 

Het Dr. Phil Dieet (Shape Up Plan) genoemd legt de nadruk op zeven kernpunten:

 • gezonde denkwijzen (waardoor een persoon zichzelf onder controle kan houden)
 • genezende gevoelens (zorgen voor emotionele controle)
 • niet-falen omgeving
 • controle over voedsel en impuls-eten
 • nadruk op voedingsstoffen waarbij de uiteindelijke calorie-opname lang duurt en veel werk kost
 • beweging
 • steun vanuit de omgeving

Driestappenplan

Dr. Phil raadt aan om een driestappenplan te volgen:

 1. Volg eerst het veertiendagenprogramma waarbij drie aspecten centraal staan: je calorie-inname beperken, minder koolhydraten eten en het lichaam ontgiften.
 2. Hierna ontwikkel je een beter metabolisme.
 3. Ten slotte zorg je voor het behoud van je ideale gewicht.

Dr. Phils stappenplan vertoont gelijkenissen met het South Beach Dieet en het Atkins dieet, maar schrijft minder beperkingen voor. Zo zijn de ontbijtmogelijkheden veel ruimer.

 

Idee achter Dr. Phils dieet

Het Shape Up Plan gaat er vanuit dat afvallen nooit snel en gemakkelijk gaat. Het is een uitgebalanceerd dieet met vezelrijke voedingsstoffen en gezonden vetten. Doel is dan ook langzame blijvende gewichtsafname. De gewichtsafname bedraagt gemiddeld zo'n 0,5 tot 1 kg.

Mensen die dit dieet volgen moeten met name letten op de hoeveelheden voedsel die ze nuttigen. Men mag veel vezelrijke producten nemen, zouten en vet vermijden. Met name broccoli, doppinda's en vis worden aanbevolen.

Fast food, koekjes en chips zijn absoluut 'not done'. Daarnaast raadt Dr. Phil aan boodschappen te doen aan de hand van een vooraf opgesteld boodschappenlijstje en tenminste drie maal per week minimaal 20 minuten te bewegen.

02-07-07

Meer betrouwbare normen voor light producten

light colaDoor een nieuwe Europese richtlijn worden vanaf vandaag de regels voor zogenaamde "light producten" een pak strenger. Een yoghurt of softdrink moet voortaan op alle vlakken gezond scoren, wil het nog met slogans kunnen uitpakken als "vetarm" of "suikervrij".

Dat staat maandag in Het Laatste Nieuws. Consumentenorganisatie Test-Aankoop is tevreden.

Naast de strengere normen voor "light", komen er ook strengere regels voor de term "cholesterolverlagend" en worden 'onzinnige' slogans als "verbetert uw geheugen" en "vermindert stress" gewoonweg verboden.

"Door de nieuwe wetgeving zullen heel wat onterechte light producten eindelijk uit de rekken verdwijnen", aldus Robert Remy, voedingsexpert bij Test-Aankoop. "De voorbije jaren zijn miljoenen consumenten op grote schaal misleid of zelfs ronduit bedrogen". De producenten krijgen tot 31 januari 2008 om zich met de nieuwe wetgeving in orde te stellen.