09-07-07

South Beach Dieet

AgatstonHet dieet is vernoemd naar een trendy deel van de stad Miami in Florida, Amerika: South Beach. Daar is het dieet ontwikkeld en uitgeprobeerd door de cardioloog Arthur Agatston. Dit dieet is bijzonder populair bij Hollywoodsterren.

De kern van het dieet

Dit dieet draait niet in eerste instantie om minder eten, of om het uitbannen van koolhydraten, calorieën en vetten. Het dieet – of programma zoals Agatston het ook wel noemt – maakt u bewust van wat de dikmakertjes zijn, en zorgt er voor dat u uw verlangen naar die dikmakertjes overwint. Geen hongerlijden dus, maar u bewust zijn van wat u eet en drinkt en in staat zijn de dikmakers te laten staan. En zo, claimt Agatston, is het South Beach-dieet een dieet voor het leven.

De aanpak

Het programma is opgedeeld in drie stadia:

  • Afrekenen met de verlangens naar dikmakertjes;
  • Herintroductie van de koolhydraten;
  • Een dieet voor het leven.

Stadium 1

Het eerste stadium duurt twee weken. In deze twee weken mag u zoveel eten als u wilt. U moet er vooral voor zorgen dat u geen honger lijdt. Want, zo redeneert Agatston, dit leidt er uiteindelijk alleen maar toe dat u toch naar de dikmakertjes gaat grijpen. Nee, eet zoveel u wilt. Maar, slechts drie keer per dag en met uitsluiting van een groot aantal producten die tot de dikmakers worden gerekend. Brood, pasta, rijst, alcohol, snoepgoed, et cetera zijn twee weken lang uit den boze. Deze bevatten teveel koolhydraten die door uw lichaam worden omgezet tot vet. Dit komt volgens Agatston omdat uw lichaam in de loop der tijd is geconditioneerd op meer-meer-meer koolhydraten en uw geest op het luisteren daarnaar: zeg maar, u geeft te gemakkelijk toe aan de lekkere trek. De eerste dagen zult u hier moeite mee hebben, maar na twee weken verlangt u welhaast niet meer naar de dikmakers. U hebt de verlangens van uw lichaam teruggedrongen en zo zij zich voordoen kunt u deze weerstaan. In de eerste twee weken scheelt u dit al gauw vier kilo. U bent toe aan het volgende stadium.

Stadium 2

U mag de dikmakers weer tot u nemen. Maar omdat u in de afgelopen twee weken een andere manier van eten en drinken hebt leren kennen, waarmee u ook uw lichaam en geest op de juiste manier hebt ingesteld, zult u nagenoeg geen echte verlangens daartoe hebben. Uw lichaam is ‘gereinigd' en zo ingesteld dat dikmakende koolhydraten niet direct dikmaken, maar in energie worden omgezet. Tijdens deze stap valt u nog meer af. U voelt u sterk, goed en energieker. De start van het laatste stadium.

Stadium 3

U eet en drinkt bewuster. Geen verkeerde verlangens naar dikmakers meer. En zo die er zouden zijn, dan kunt u er mee omgaan. Kortom: u leeft anders.

Conclusie

Er zitten absoluut goede punten in het verhaal van Agatston voor wat betreft het al dan niet toegeven aan ‘lekkere trek' en hoe je hiermee om kunt gaan. De eerste en belangrijkste stap duurt maar twee weken, waarbinnen u geen honger hoeft te leiden maar alleen uzelf moet zien te overwinnen. Dit valt te overzien en is daarmee het proberen waard. Aan de andere kant moet u er voor oppassen dat u in de eerste twee weken het gebrek aan bepaalde producten en daarmee voedingsstoffen en vitaminen goed compenseert. Daarnaast is het wel heel duidelijk een Amerikaans dieet, doorspekt met een groot 'applaus-voor-jezelf' en 'en-je-leeft-nog-lang-en-gelukkig' gehalte. Dit werkt voor de een beter dan voor de ander. Goed letten dus op eventueel aanvullende voedingsstoffen en vitaminen, én een korreltje zout erbij.

Commentaren

Zitten goede punten bij!

Gepost door: Afvallen tips | 26-08-14

Goed geschreven artikel.

Gepost door: South beach dieet | 09-02-15

De commentaren zijn gesloten.