08-07-07

Dr. Phil Dieet

dr phil dieet 2Psycholoog Dr. Phil heeft zijn eigen boek geschreven over afvallen. Het Dr. Phil Dieet, ook wel Shape Up Plan genaamd, is eigenlijk geen echt dieet maar meer een nieuwe manier van denken over jezelf, je  voedingspatroon en gezondheid. Dit doet hij aan de hand van zeven 'sleutels' die je instelling moeten veranderen en waardoor je jezelf meer gaat waarderen. Het dieet is niet gericht op snel afvallen maar op rustig gestaag afvallen. Niets is verboden, het gaat om het matigen van hoeveelheden.
 
Zeven sleutels voor een laag gewicht

"Voel je goed in je lijf ", de naam van zijn boek, biedt een soort psychotherapie voor mensen met overgewicht. Het uiteindelijke doel is een gezonde levensstijl met een gezond gewicht.

 

Het Dr. Phil Dieet (Shape Up Plan) genoemd legt de nadruk op zeven kernpunten:

  • gezonde denkwijzen (waardoor een persoon zichzelf onder controle kan houden)
  • genezende gevoelens (zorgen voor emotionele controle)
  • niet-falen omgeving
  • controle over voedsel en impuls-eten
  • nadruk op voedingsstoffen waarbij de uiteindelijke calorie-opname lang duurt en veel werk kost
  • beweging
  • steun vanuit de omgeving

Driestappenplan

Dr. Phil raadt aan om een driestappenplan te volgen:

  1. Volg eerst het veertiendagenprogramma waarbij drie aspecten centraal staan: je calorie-inname beperken, minder koolhydraten eten en het lichaam ontgiften.
  2. Hierna ontwikkel je een beter metabolisme.
  3. Ten slotte zorg je voor het behoud van je ideale gewicht.

Dr. Phils stappenplan vertoont gelijkenissen met het South Beach Dieet en het Atkins dieet, maar schrijft minder beperkingen voor. Zo zijn de ontbijtmogelijkheden veel ruimer.

 

Idee achter Dr. Phils dieet

Het Shape Up Plan gaat er vanuit dat afvallen nooit snel en gemakkelijk gaat. Het is een uitgebalanceerd dieet met vezelrijke voedingsstoffen en gezonden vetten. Doel is dan ook langzame blijvende gewichtsafname. De gewichtsafname bedraagt gemiddeld zo'n 0,5 tot 1 kg.

Mensen die dit dieet volgen moeten met name letten op de hoeveelheden voedsel die ze nuttigen. Men mag veel vezelrijke producten nemen, zouten en vet vermijden. Met name broccoli, doppinda's en vis worden aanbevolen.

Fast food, koekjes en chips zijn absoluut 'not done'. Daarnaast raadt Dr. Phil aan boodschappen te doen aan de hand van een vooraf opgesteld boodschappenlijstje en tenminste drie maal per week minimaal 20 minuten te bewegen.

De commentaren zijn gesloten.