28-06-07

Sport: 15 goede redenen om eraan te beginnen

1. Sporten verlaagt je hartslagfrequentie
Het hart is een spier. Door aërobische training wordt die spier sterker gemaakt, waardoor je hart efficiënter gaat pompen door meer bloed per slag te verplaatsen. Doordat het getrainde hart zoveel efficiënter werkt, wordt er meer zuurstof naar de cellen van je lichaam gebracht. In principe kan dat je leven met enkele jaren verlengen.

2. Sporten vermindert de kans op een hartkwaal
Beweging vermindert het klonteren van het bloed, waardoor je de kans dat je een hartkwaal krijgt wordt verkleind. De mensen die niet sporten lopen twee maal zoveel kans om een hartkwaal te krijgen.

3. Sporten vermindert de kans op een beroerte

4. Sporten verlaagt je bloeddruk

5. Sporten zorgt ervoor dat je botten sterker en gezonder worden

6. Sporten zorgt voor een betere bloedsomloop en sterkere longen 

7. Sporten helpt je overtollig gewicht te verliezen en je gewicht op peil te houden
Sporten is essentieel voor het kwijtraken van gewicht en het daarna op dat peil te houden. Dat komt doordat het sporten je metabolisme (de snelheid waarmee je lichaam calorieën verbrandt) verhoogt, en daarnaast je spiermassa vergroot waardoor er meer vet wordt verbrand.

sporten8. Sporten houdt je cholesterolgehalte in balans
Lichaamsbeweging verhoogt het peil van goede cholesterol (HDL) ten opzichte van het slechte cholesterol (LDL) en verlaagt ook het minder goede vetgehalte (triglyceriden) in je lichaam. 

9. Sporten verlaagt je fysieke en emotionele spanningen (minder stress)
Lichaamsbeweging verlaagt niet alleen je fysieke en emotionele spanningen, maar het kan ook angstaanvallen en depressie verlichten. 
Wil je gelukkiger en vrolijker worden? Lichaamsbeweging vergroot eveneens je zelfverzekerdheid door je kracht, uithoudings-vermogen, flexibiliteit en uiterlijk te verbeteren, en door je het gevoel van controle over jezelf te geven.

10. Sporten maakt je lichaam flexibeler
Rek- en strekoefeningen helpen je spieren langer te maken, waardoor je flexibeler wordt.

11. Sporten vermindert rugpijnen
Rek- en strekoefeningen verminderen ook rugpijn.

12. Sporten zorgt voor een jonger en gezonder lichaam
We geven ieder jaar geld uit om een gezond en jong lichaam te houden. Regelmatig sporten kan je helpen om het ouder worden van je lichaam te vertragen. 

13. Sporten versterkt het immuunsysteem op de lange termijn, waardoor je minder kans loopt om ziek te worden 

14. Sporten verbetert je slaap
Doordat je spieren minder gespannen zijn zal je makkelijker kunnen ontspannen gedurende de nacht. Je zult sneller in slaap vallen, dieper slapen en meer verfrist wakker worden.

15. Sporten geeft je meer energie 

Gepost in Beweging | Commentaren (1) |  Facebook | | |

14-06-07

Op dieet en uit eten is lastig!

dining_outUit eten moet wel leuk zijn. Dus ga niet spartaans weinig eten, of dingen die je niet lekker vindt. Zeker als je verder gezond eet, is een keer zondigen niet zo erg.

Als het een dieet is om af te slanken, kun je kijken op de kaart welke gerechten minder vet zijn of in je dieet passen.

Als je uit gezondheidsredenen een dieet volgt, kun je je waarschijnlijk zoveel mogelijk aan de richtlijnen voor gezonde voeding houden. Dat betekent vooral: niet teveel suiker, verzadigd vet, of zout.

 - Voorgerecht
Je kunt een voorgerecht met weinig vet kiezen, zoals een heldere soep, vruchtencocktail, meloen, magere vis of vlees. Neem geen vetrijke romige soep, paté, of cocktail met room of mayonaisesaus.

- Hoofdgerecht
Als hoofdgerecht kun je mager vlees ( = vis of gevogelte eten) of vegetarisch (liever geen brie of plakken kaas: veel verzadigd vet). Gegrilleerd vis of vlees bevat minder vet dan gebraden vlees. Je kunt beter geen gepaneerd vlees of vis nemen.
Als bij het vlees of vis een saus zit, jus of (kruiden)boter, vraag dan of dit apart geserveerd kan worden. Dan kun je een klein deel hiervan nemen. Vraag als bijgerecht gestoomde groenten of gekookte aardappelen in plaats van patat of gebakken aardappelen. Groenten zonder saus, rauwkost, gekookte aardappelen of gepofte aardappelen in de schil, rijst en pasta, kun je volop eten.

- Nagerecht en koffie
Kies als dessert de minst vette nagerechten zoals fruitsalades, sorbetijs (ijs uitsluitend van vruchten gemaakt) of vruchtenvlaai. Of drink een kop koffie, met eventueel een likeurtje.
Vroeger dacht men dat filter- en oploskoffie het cholesterolgehalte verhoogde maar dat is niet zo. Alleen Turkse koffie en koffie uit een percolator doet dat wel. Die verhogen het cholesterolgehalte met 10%. Espressokoffie heeft in principe dezelfde uitwerking als percolatorkoffie maar dan moet je het wel presteren om 25 kopjes per dag te drinken. Dat staat gelijk aan 5 tot 6 koppen sterke percolatorkoffie.

Als er geen geschikte keus op het menu staat, kun je de kok vragen een fruit- of groenteschotel voor je klaar te maken.

In Chinese restaurants kun je het beste roergebakken vis, kip en groenten bestellen. Gestoomde gerechten zijn nog gezonder. Neem gestoomde in plaats van gebakken rijst.

In Italiaanse restaurants kun je het beste rode marinade en tomatensauzen bestellen in plaats van witte en romige. Probeer ook een keer vis, of pasta zonder vlees. Maar strooi er dan niet vervolgens te veel Parmezaanse kaas overheen. In plaats van knoflookbrood kun je beter normaal brood eten.

08-06-07

Word je dik van koolhydraten?

Van koolhydraten hoeft u niet dik te worden, maar het kan wel.

Het idee dat koolhydraten (zetmeel en suikers) dik maken, komt voort uit de situatie in Amerika. Het aantal dikke Amerikanen neemt sterk toe, terwijl Amerikanen juist erg bewust lijken om te gaan met vet en dit vervangen door koolhydraten (bijvoorbeeld suiker).

De verklaring die hiervoor wordt gegeven, is dat koolhydraten zouden aanzetten tot te veel eten en groteschommelingen in de bloedglucosespiegel zouden veroorzaken. Daardoor zouden ze relatief snel een hongergevoel geven. Deze theorie wordt niet gestaafd door onderzoek.

Waarschijnlijker is dat het groeiende aantal dikke mensen in Amerika verklaard kan worden doordat ze heel veel koolhydraten eten en daardoor meer calorieën opnemen dan ze verbruiken. Bij een overmaat aan calorieën door het eten van bijvoorbeeld veel koolhydraten, slaat het lichaam het vet uit de voeding op in de vorm van vetweefsel.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die minder vet en meer koolhydraten eten, sneller gewicht verliezen en gemakkelijker op gewicht blijven dan mensen die dat niet doen. Dat komt doordat voedingsmiddelen met veel koolhydraten, zoals aardappelen, brood, rijst en pasta, vaak ook vezels bevatten. Vezels geven sneller een verzadigd gevoel. Bovendien leveren koolhydraten minder calorieën per gram dan vet. Vet levert per gram maar liefst negen kilocalorieën. Dat is ruim twee keer zoveel als een gram koolhydraten (vier kilocalorieën).


Om deze redenen geldt: eet ruimschoots koolhydraten in de vorm van (bruin) brood, aardappelen, (zilvervlies)rijst, (volkoren)pasta, groente en fruit. Wees wel spaarzaam met voedingsmiddelen met toegevoegde suiker, zoals frisdrank, koek en gebak. Deze producten leveren gemakkelijk veel calorieën.

carbs

06-06-07

De Belg weet niet goed wat water is

waterZeven Belgen op tien zeggen dat ze hun eten en drinken met groot verstand van zaken uitkiezen. Toch blijkt uit een recent onderzoek door IPSOS, dat op verzoek van Chaudfontaine werd uitgevoerd, dat de Belg niet veel afweet van het water dat hij drinkt, terwijl water net het belangrijkste voedingsmiddel is!

 Waarom beseffen de Belgen niet hoe belangrijk het is dat ze hun water bewust kiezen?
Meer dan 1 Belg op 2 (56%) leest nooit het etiket van de waterfles, 28% doen dat af en toe. Volgens het onderzoek lezen 40% van de mensen het etiket niet "omdat dat nooit in hen opgekomen is", 11% vinden dat de informatie niet belangrijk is, en 8% vinden het etiket te ingewikkeld.
Naast deze ondoordachte keuze, zien we dat onze landgenoten slechts een (zeer) beperkte kennis hebben van water. 
Zo weten 6 Belgen op 10 niet dat de aanwezigheid van nitraten in het water schadelijk is (water met heel veel mineralen (>1500mg/l residuwaarde) mag niet elke dag onbeperkt en niet door iedereen worden gedronken).

Belgen drinken uiteindelijk te weinig water

Het organisme heeft elke dag ongeveer 2,5 liter water nodig, waarvan minstens 1,5 liter in de vorm van drank – hoofdzakelijk water, de rest is afkomstig uit onze voeding en ons eigen metabolisme. Water is het belangrijkste voedingsmiddel. Wij drinken gemiddeld 1,07 liter per dag. Vijf Belgen op 10 drinken een liter water per dag, 2 op tien meer dan één liter.

Nochtans bestaan er (soms grote) verschillen tussen de soorten flessenwater

Volgens Jean-Louis Cornet, hydrogeoloog, kunnen twee praktische regels ons helpen om te bepalen of het water geschikt is om elke dag onbeperkt gedronken te worden:
- hoe lager het nitraatgehalte (NO3), des te beter het water: de aanwezigheid van nitraten wijst op vervuiling.
- licht mineraal- of oligomineraalwater, water dat licht gemineraliseerd is, biedt een optimaal mineraal evenwicht. Daarom mag iedereen er elke dag zonder beperking van drinken. Het residugehalte bedraagt tussen 50 en 500 mg
/l.


Om te weten wat men drinkt, moet men het etiket lezen…

05-06-07

Operatie overgewicht vaak nodig

Volgens onderzoek is 46 procent van de Belgen ouder dan vijftien jaar te zwaar.

Voor tachtig procent van hen zou operatief ingrijpen de beste oplossing zijn om van het overgewicht af te komen, zegt de Belgische Koninklijke Vereniging voor Chirurgie.

Voorwaarde voor zo`n operatie is wel dat het om overgewicht gaat waarbij de body mass index hoger dan 35 ligt en dat er sprake is van diabetes of een hart- en vaatziekte, zoals hoge bloeddruk.

gastric bypassEen veel voorkomende ingreep is het aanbrengen van een bypass tussen de slokdarm en een groot deel van de maag, twaalfvingerige darm en dunne darm, zodat die worden uitgesloten van het verteringsproces. Levensverwachting en –kwaliteit zijn na een dergelijke operatie vaak beter.

Gepost in Gezondheid | Commentaren (2) |  Facebook | | |

03-06-07

Dikke mensen hebben het zwaar op de arbeidsmarkt

overweight203paHoewel geen enkel uitzendbureau het wil toegeven, is het voor dikke mensen moeilijker een baan te vinden.
De praktijk leert dat er weldegelijk wordt gekeken naar het gewicht van mensen. Volgens een recent Brits onderzoek van Aziz Corporation denken zeven van de tien managers dat mensen met overgewicht als lui, ongemotiveerd en ongedisciplineerd worden gezien.
Obesitas (een Body Mass Index van boven de 30) wordt ervaren als een maatschappelijk probleem. Daarom kan in de ogen van omstanders een dik persoon geen positief zelfbeeld hebben. Collega`s dichten aan een corpulent persoon vaak ook geen seniorrol in het bedrijfsleven toe.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht minder vaak een baan hebben, en dat ze in een functie minder verdienen dat een slank persoon met dezelfde baan en capaciteiten.

Bewezen is ook dat overwicht doorgaans geen invloed heeft op de prestaties. Mensen met obesitas werken juist harder ter compensatie van hun overgewicht.

Gepost in Gezondheid | Commentaren (2) |  Facebook | | |

01-06-07

Koffie lest dorst

coffee-tea-doodlesOp zoek naar de dagelijkse anderhalve liter telt het glaasje wijn aan tafel of het biertje voor de tv al niet mee. Van alcohol droog je namelijk uit. Net als van cafeïne. Ook die dagelijkse kopjes koffie moeten dus nog worden aangevuld met extra water.

Pure cafeïne werkt dehydraterend. De nieren gaan harder werken waardoor vocht sneller wordt uitgeplast. In theorie kun je van cafeïnepillen dus uitdrogen. Tot nog toe werd altijd aangenomen dat koffie hetzelfde effect had. De Britse onderzoekster Carrie Ruxton zet dat recht in de European Journal of Clinical Nutrition. Nog nooit is in studies gebleken dat koffieconsumptie leidt tot uitdroging. Zelfs wanneer de koffie zo sterk is dat het lepeltje overeind blijft staan voeg je netto vocht toe, aldus Ruxton.

Daarmee komen ook andere cafeïnehoudende dranken in een beter daglicht. Zoals thee. En daar is het Ruxton om te doen. Ze werkt namelijk in opdracht van een belangenorganisatie voor theeproducenten. Haar opmerkelijke stelling: “Thee is gezonder dan water.” Beide leveren vocht, maar thee is bovendien rijk aan antioxidanten. En die kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker. Maar dat wisten we al.