08-06-07

Word je dik van koolhydraten?

Van koolhydraten hoeft u niet dik te worden, maar het kan wel.

Het idee dat koolhydraten (zetmeel en suikers) dik maken, komt voort uit de situatie in Amerika. Het aantal dikke Amerikanen neemt sterk toe, terwijl Amerikanen juist erg bewust lijken om te gaan met vet en dit vervangen door koolhydraten (bijvoorbeeld suiker).

De verklaring die hiervoor wordt gegeven, is dat koolhydraten zouden aanzetten tot te veel eten en groteschommelingen in de bloedglucosespiegel zouden veroorzaken. Daardoor zouden ze relatief snel een hongergevoel geven. Deze theorie wordt niet gestaafd door onderzoek.

Waarschijnlijker is dat het groeiende aantal dikke mensen in Amerika verklaard kan worden doordat ze heel veel koolhydraten eten en daardoor meer calorieën opnemen dan ze verbruiken. Bij een overmaat aan calorieën door het eten van bijvoorbeeld veel koolhydraten, slaat het lichaam het vet uit de voeding op in de vorm van vetweefsel.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die minder vet en meer koolhydraten eten, sneller gewicht verliezen en gemakkelijker op gewicht blijven dan mensen die dat niet doen. Dat komt doordat voedingsmiddelen met veel koolhydraten, zoals aardappelen, brood, rijst en pasta, vaak ook vezels bevatten. Vezels geven sneller een verzadigd gevoel. Bovendien leveren koolhydraten minder calorieën per gram dan vet. Vet levert per gram maar liefst negen kilocalorieën. Dat is ruim twee keer zoveel als een gram koolhydraten (vier kilocalorieën).


Om deze redenen geldt: eet ruimschoots koolhydraten in de vorm van (bruin) brood, aardappelen, (zilvervlies)rijst, (volkoren)pasta, groente en fruit. Wees wel spaarzaam met voedingsmiddelen met toegevoegde suiker, zoals frisdrank, koek en gebak. Deze producten leveren gemakkelijk veel calorieën.

carbs

Commentaren

?? Waarom val je dan zo goed af wanneer je minder koolhydraten eet? want ik heb juist minder honger wanneer ik minder brood eet..

hoe kan dat?

Gepost door: sanne | 19-02-09

Afvallen. Hay,
Ik ben gitane werdmuller en ik wil gaag weten of je ook afvalt van yoga en andere sport en hoe kan ik het langer volhouden om te hardlopen ofzo.
En val je nou af van calorien of kolydraten?
Groetjes Gitane

Gepost door: Gitane | 27-02-09

Het is heel simpel .Alle voedingstoffen hebben een functie ,zonder koolhydraten kun je niet goed functioneren ,het is namelijk de brandstof voor het lichaam .Als je gezond leeft en sport kunnen een paar koolhydraten echt geen kwaad .Doe je echter weinig aan beweging en sport dat zou je met veel minder koolhydraten af kunnen en moet je dat ook eigenlijk doen .Je moet je lichaam niet meer koolhydraten voeden dan dat het verbrand (er moet s'nachts weinig tot niks achterblijven) .Eiwitten zijn nodig om de spieren te herstellen na een work-out en zorgen tevens voor onderdrukking van het honger gevoel (daarom zijn de eiwit-dieeten momenteel zo polulair) ..

Om nog even op de koolhydraten terug te komen ,er zijn koolhydraten en koolhydraten uit suikers .Een suikerloos product zoals bruin brood bevat wel koolhydraten maar dit zijn "de gezonde" koolhydraten ,een zuurtje of snoepje bevat soms net zoveel koolhydraten maar die komen allemaal uit het suiker van het snoepje en dat maakt mensen dikkig .

Ik hoop dat mensen hier wat aan hebben ,ik ben zelf 30kilo afgevallen (van 118 naar 88) en ben nu met krachttraining bezig en heb er nu weer 9 kilo aan zitten (spiermassa) .Snoepen is de boosdoenen ,pasta's en bruin brood zeker niet ..

Groetjes ,Martin

Gepost door: Martin Meijer | 26-10-10

Het is eigenlijk heel simpel en ik ben blij met bovenstaande uitleg omtrend rijst.

Geschiedenis:
in 2008 woog ik 115 kilo en moest iets gaan doen aan mijn gewicht..want ik zag er ook niet top meer uit fatsig en toch wel DIK voor mijn 1.80 lengte..

Heb een diëtiste geraadpleegd en wat geleerd over
voeding..echter een weinig eten om af te vallen kan heel zwaar vallen..

Ik las toen ergens een stuk over calorieën -en begreep als simpele leek op dit gebied , dat een mannen lichaam 2500 cal nodig heeft om functioneren..
Tevens las ik dat 1 kilo lichaams gewicht (vet) ongeveel 8000 cal is.

Ik ben toen gaan rekenen en besloot om mijn lichaam te voeden met 1500 cal -en om de overige 1000 , uit mijn overvloedige reserves te pakken..

Toen moest ik gaan rekenen , want 1 snee brood is 75cal -dus een ontbijt 2 snee brood met half plakje kaas en een tomaat is op z,n minst 250 cal..

Dat deed ik rond de middag weer..dus totaal al 500..

De overige 1000 die ik nog mocht nuttigen moest qua volume behoorlijk zijn ..dus geef ik u nu snel een voorbeeld van veel eten maar weinig cal..

1/2 kool
i kip file
2 augeberginas
1 courgette
handje spercie bonen
handje championgs
2 parika's
behoorlijke bos selderij
3-4 aardappelen (klein gesneden ) of 200gr rijst
Pak een grote wok waar je een deksel op kan zetten om alles lekker te laten stomen..

Fruit eerst in niet al te veel olijf olie de kip file met 2 teentjes knoflook en verse peper gooi dan naar smaak laat geheel stomen..en eet in 3 keer gerust de hele pan leeg..want je zit onder de cal en zal de volgende dag 1/8 kilo kwijt zijn doe dat net als ik 30 weken en sport of fiets er ook bij..

O ja koop een bloeddruk meter want dit soort eten is bloeddruk verlagend..

Veel geluk en eet veel maar val toch af !!

Gepost door: Puck Darlington | 23-05-11

De voedinglijsten kloppen voor geen meter hoor.. 2500kcal per dag voor een man is onzin voor een hoop mensen.

Ik sport bijna elke dag 10km hardlopen of een uur zware krachttraining ( ik ben zon beetje de sterkste in de sportschool) ik weeg 95 kilo en ben 1.88 toch is mijn vetpercentage alsnog te hoog. Ik snoep bijna nooit en eet gezond.

Ik zit op 2200kcal per dag en dat is al te veel!
Luister niet naar die voedingschema's maar kijk gewoon wat bij je past door te experimenteren.

Ik zit nu op 1800/2000kcal per dag en nu val ik dus wel gewoon op een gezonde manier af. Voornamelijk eiwitten eten is een aanrader. Brood is echt overrated 4 sneetjes per dag bruin is al ZAT, en dat voor een grote gespierde man.

Als ik me houd aan die voedinschema's van de gezondheidsnormen qua brood weeg ik 150 kilo in 10 jaar!!!
Uitkijken dus en DOE WAT JE LICHAAM VRAAGT! Heb je honger eet een beetje, zit je vol eet NIETS. Punt.

Iedereen die dieet is dik! Je moet niet dieeten maar een ander LIFE-STYLE creeren... door genoeg sport en je eigen voedingschema op te stellen aan de hand van Kcals waar je moet zult moeten experimenteren.
Eet minimaal 3x per dag...... eet 2 uur voor het slapen niets! Luister naar je lichaam! Thats all!

Gepost door: Arnie | 30-05-12

Ik wordt duidelijk wel dik van koolhydraten en ook de goede .

Als ik brood pasta"s aardappelen e.d laat staan val ik af terwijl ik genoeg andere dingen geprobeerd heb .

Dus mijn Lifestyle is geen koolhydraten.

Gepost door: Tristan | 28-12-13

Ik woog 100 kilo en toen ik stopte met koolhydraten te eten ben ik gaan afvallen, nu ik ook nog bengaan sporten zit ik op mijn streef gewicht van 75 kilo

Gepost door: Elektrische sigaret | 17-09-14

De commentaren zijn gesloten.