06-06-07

De Belg weet niet goed wat water is

waterZeven Belgen op tien zeggen dat ze hun eten en drinken met groot verstand van zaken uitkiezen. Toch blijkt uit een recent onderzoek door IPSOS, dat op verzoek van Chaudfontaine werd uitgevoerd, dat de Belg niet veel afweet van het water dat hij drinkt, terwijl water net het belangrijkste voedingsmiddel is!

 Waarom beseffen de Belgen niet hoe belangrijk het is dat ze hun water bewust kiezen?
Meer dan 1 Belg op 2 (56%) leest nooit het etiket van de waterfles, 28% doen dat af en toe. Volgens het onderzoek lezen 40% van de mensen het etiket niet "omdat dat nooit in hen opgekomen is", 11% vinden dat de informatie niet belangrijk is, en 8% vinden het etiket te ingewikkeld.
Naast deze ondoordachte keuze, zien we dat onze landgenoten slechts een (zeer) beperkte kennis hebben van water. 
Zo weten 6 Belgen op 10 niet dat de aanwezigheid van nitraten in het water schadelijk is (water met heel veel mineralen (>1500mg/l residuwaarde) mag niet elke dag onbeperkt en niet door iedereen worden gedronken).

Belgen drinken uiteindelijk te weinig water

Het organisme heeft elke dag ongeveer 2,5 liter water nodig, waarvan minstens 1,5 liter in de vorm van drank – hoofdzakelijk water, de rest is afkomstig uit onze voeding en ons eigen metabolisme. Water is het belangrijkste voedingsmiddel. Wij drinken gemiddeld 1,07 liter per dag. Vijf Belgen op 10 drinken een liter water per dag, 2 op tien meer dan één liter.

Nochtans bestaan er (soms grote) verschillen tussen de soorten flessenwater

Volgens Jean-Louis Cornet, hydrogeoloog, kunnen twee praktische regels ons helpen om te bepalen of het water geschikt is om elke dag onbeperkt gedronken te worden:
- hoe lager het nitraatgehalte (NO3), des te beter het water: de aanwezigheid van nitraten wijst op vervuiling.
- licht mineraal- of oligomineraalwater, water dat licht gemineraliseerd is, biedt een optimaal mineraal evenwicht. Daarom mag iedereen er elke dag zonder beperking van drinken. Het residugehalte bedraagt tussen 50 en 500 mg
/l.


Om te weten wat men drinkt, moet men het etiket lezen…

Commentaren

Water drinken Het is aan de producent om datgene wat hij verkoopt duidelijk te maken wat er bijgevoegd is. Normaal mag men dagelijks gewoon water / kraantjeswater drinken. Ik ga er vanuit het water dat voor baby's goed is voor ons ook.
Gezonde, eerlijke consumenteninformatie is de ethische norm, en niet alleen het winstbejag.

Gepost door: teugels christina | 06-06-07

Water... In principe is alle water goed, zeker voor volwassenen! En zoals Christina zei: wat goed is voor baby's is ook goed voor volwassenen, maar omgekeerd niet!! Als je het gebruikt voor flessenvoeding, moet er een kindje op het etiket staan en bvb. Evian (toch een gekend en duur merk) bevat teveel nitraten om goed te zijn voor baby's en heeft dus geen baby op zijn etiket staan!

Gepost door: Tessa | 07-06-07

water Ik drink al jaren kraantjeswater en heb er nog nooit enige hinder van ondervonden. Gezond, geen gesleur met flessen en natuurlijk ook goedkoop;

Gepost door: De Roo Marijke | 29-07-07

De commentaren zijn gesloten.