01-06-07

Koffie lest dorst

coffee-tea-doodlesOp zoek naar de dagelijkse anderhalve liter telt het glaasje wijn aan tafel of het biertje voor de tv al niet mee. Van alcohol droog je namelijk uit. Net als van cafeïne. Ook die dagelijkse kopjes koffie moeten dus nog worden aangevuld met extra water.

Pure cafeïne werkt dehydraterend. De nieren gaan harder werken waardoor vocht sneller wordt uitgeplast. In theorie kun je van cafeïnepillen dus uitdrogen. Tot nog toe werd altijd aangenomen dat koffie hetzelfde effect had. De Britse onderzoekster Carrie Ruxton zet dat recht in de European Journal of Clinical Nutrition. Nog nooit is in studies gebleken dat koffieconsumptie leidt tot uitdroging. Zelfs wanneer de koffie zo sterk is dat het lepeltje overeind blijft staan voeg je netto vocht toe, aldus Ruxton.

Daarmee komen ook andere cafeïnehoudende dranken in een beter daglicht. Zoals thee. En daar is het Ruxton om te doen. Ze werkt namelijk in opdracht van een belangenorganisatie voor theeproducenten. Haar opmerkelijke stelling: “Thee is gezonder dan water.” Beide leveren vocht, maar thee is bovendien rijk aan antioxidanten. En die kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker. Maar dat wisten we al.

De commentaren zijn gesloten.