31-05-07

Melk toch niet zo goed voor elk

milkSpontaan denkt iedereen dat melk gezond is, zonder meer. Dat komt door de promocampagnes van de overheid. De werkelijkheid is iets genuanceerder.

Sinds mensenheugenis is melk een onontbeerlijke component van een gezonde voeding. De officiële raadgeving van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG) luidt: "Elke dag een hoeveelheid van 1 tot 2 sneden kaas (20-40 gram) en 3 tot 4 glazen melk (450-600 ml), afgeleide melkproducten of calciumproducten vormen een minimum om aan onze calciumbehoefte te voldoen".

Natuurlijk is melk een belangrijke bron van calcium, maar men verzuimt vaak andere calciumbronnen in de kijker te zetten, zoals fruit en groenten. En de wetenschappelijke literatuur toont aan dat melk niet alleen positieve gezondheidseffecten heeft.

Een belangrijk argument om melk te promoten is het voorkomen van osteoporose. Een levenslange aanvoer van calcium zou noodzakelijk zijn om een hoge botdensiteit te garanderen. Calcium is inderdaad belangrijk voor het skelet, maar melk zou geen goede bron van calcium zijn. Melk bevat immers zeer veel dierlijke eiwitten van hoge biologische kwaliteit. De vertering van dierlijke eiwitten zou de zuurtegraad van het bloed doen toenemen, waardoor calcium uit de beenderen gemobiliseerd wordt om deze verzuring te neutraliseren. Dierlijke eiwitten onttrekken dus calcium aan het skelet, wat eigenlijk het omgekeerde is van het beoogde doel.

Daarom wordt aanbevolen om enerzijds meer groente (koolsoorten, waterkers, broccoli) en met calcium verrijkte en eiwitarme voedingsmiddelen te eten (noten, zaden, gedroogde fruitsoorten, peulvruchten), en anderzijds dagelijks een calciumtablet in te nemen. Echte preventie van osteoporose kan ook niet zonder een gezonde portie lichaamsbeweging, omdat de spierinspanningen het skelet verstevigen.

Melk kan ook nadelig zijn voor het hart, want volle en halfvolle melk zijn rijk aan verzadigde vetten. Om niet in strijd te komen met andere voedingsraadgevingen kan de dagelijkse hoeveelheid melk dus best van het magere type zijn. Dat beperkt meteen ook de calorietoevoer.

30-05-07

Hoe gezond is 'gezond' voedsel?

groceriesWe zien het in televisie- en tijdschriftreclames en de schappen van de supermarkten staan er vol mee: gezond kant-en-klaar voedsel. Maar is het eigenlijk allemaal wel zo gezond? We nemen een aantal voedingsmiddelen onder de loep.


Ontbijtgranen
We worden vaak verteld om de dag te beginnen met een voedzame kom ontbijtgranen. Ontbijtgranen bevatten inderdaad essentiële vitaminen en mineralen maar wat ons niet wordt verteld is dat ze ook suiker, zout en verzadigde vetten bevatten. Ontbijtgranen zijn prima voor de energie, maar sla de varianten met suiker over. Zelfs muesli kan veel vet en suiker bevatten, vanwege de noten die erin zitten. Eet liever havermoutpap (zonder suiker!) of een ontbijtproduct op basis van haver om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.


Voedingsrepen
Net als ontbijtgranen, zitten voedingsrepen vaak vol met suiker en verzadigde vetten, al wordt er gezegd dat ze gezond zijn. Soms bevatten ze zelfs evenveel als een chocoladereep! Vergeet niet dat fabrikanten willen dat je hun producten koopt, dus al staat er 'gezond' op dan wil dat nog niet zeggen dat het ook echt zo is.


Kant-en-klaar salades
Kant-en-klaar salades zijn een godsgeschenk voor hen die een druk leven leiden, maar ze worden vaak gewassen in chloor en niet in water. Chloor wordt gebruikt om de sla te desinfecteren en bacteriën te doden maar het kilt ook vitaminen en mineralen. De hoeveelheid gebruikte chloor kan zelfs oplopen tot twintig keer de toegestane hoeveelheid in een openbaar zwembad. De chloor kan reageren met het vocht van de sla en chloramine creëren, wat vaak oog- en ademhalingsproblemen veroorzaakt. Uiteraard is sla eten op zich goed voor je, maar eet deze dan wel met een caloriearme dressing.


Vruchtensap en -yoghurt
Vruchtensappen zitten vaak vol met suiker om ze te conserveren. Laat je niet misleiden door kreten als 'geconcentreerd vruchtensap', vaak zit er niet meer dan 10 procent sap in, de rest is suiker, water en smaakstoffen. Drink sappen waarop '100 procent vruchtensap' op staat. Dit betekent dat ze geen toegevoegde suikers bevatten, maar wees wel bewust van de natuurlijke suikers in fruit. Overdrijf dus niet. Een goed alternatief is verse fruitsmoothies. Deze bevatten fruitpulp, een rijke bron van vezels, wat niet in sap zit.
Voor vruchtenyoghurt geldt eigenlijk hetzelfde: weinig fruit, veel suiker. Er is een enorm assortiment te vinden in de supermarkten en sommige daarvan zijn gemaakt van volle melk. Het eten van Griekse yoghurt bijvoorbeeld, is alsof je volle room aan het eten bent.


Soep uit blik of zak
Soep uit blik of zak bevat vaak erg veel zout en vet, vooral de romige varianten. Eén kopje soep kan al een derde zout bevatten van de hoeveelheid die je dagelijks mag hebben. Zelf soep maken is helemaal niet zo moeilijk, de truc zit 'm in de hoeveelheid ingrediënten die je gebruikt. Knolselderij en bloemkool maken een groentensoep heerlijk romig

28-05-07

Bewaarmiddel in frisdrank kan zeer schadelijk zijn voor gezondheid

frisdrankEen bewaarmiddel dat vaak wordt toegevoegd aan frisdranken, kan zeer schadelijk voor de gezondheid. Het additief dat te vinden is in Fanta en Pepsi Max kan cellen beschadigen.


Dat blijkt uit een studie van onderzoekers aan een Britse universiteit, zo schrijft The Independent on Sunday. De beschadigingen leiden tot ziektes zoals levercirrose en Parkinson die eerder geassocieerd worden met overmatig alcoholgebruik of ouderdom.

Er heerst al langer controverse over hoe ongezond voedingsadditieven zijn. Zo geloven sommigen dat er een verband is met het gebruik ervan en het hyperactief zijn van kinderen (ADHD).

De meeste vragen rijzen rond de veiligheid van E211 of natriumbenzoaat. Dat wordt vervaardigd uit benzoëzuur en komt van nature voor in fruit en dan vooral in bessen. De stof wordt in grote hoeveelheden toegevoegd aan frisdranken als Sprite, Oasis en Dr. Pepper om schimmels te vermijden. Ook in pickles en sausjes is het product te vinden.

E211 werd ook al genoemd in verband met kanker. Zo zou de stof wanneer ze vermengd wordt met vitamine C in frisdranken benzeen vormen, een kankerverwekkende stof. Een voedselagentschap stelde afgelopen jaar vast dat er grote hoeveelheden benzeen zaten in twee soorten frisdrank. Die zijn intussen uit de handel gehaald.

Vandaag stelt professor Peter Piper van de Sheffield University uit lab-onderzoek vast dat benzoaat in staat is om DNA-informatie in de mitochondriën van de cellen te vernietigen. De professor wijst op een hele reeks ziektes die daardoor ontstaan zoals de ziekte van Parkinson of zenuwziektes maar vooral ouderdomsverschijnselen. De professor stelt vast dat de testen die totnogtoe op de dranken werden uitgevoerd, verouderd zijn.

"De voedingsindustrie zal natuurlijk volhouden dat de producten eerder getest werden en veilig zijn bevonden. Maar de gebruikte testmethodes zijn verouderd", waarschuwt de professor in moleculaire biologie en biotechnologie.

26-05-07

Zinloos vermageren

Healthy_20Food_20Group_20Twee op drie mensen die een dieet volgen, zijn binnen de kortste keren zwaarder dan voor ze met hun afslankpoging begonnen.
Dat blijkt uit een grootschalige analyse van 31 studies over het onderwerp die deze maand werd gepubliceerd in de American Psychologist , het vakblad van de officiële psychologenvereniging in de VS.

Met een dieet kan je 5 tot 10 procent van je gewicht verliezen, maar bij de meeste mensen komen die kilo's er opnieuw bij, plus nog extra gewicht. Een ontzettend frustrerende ervaring na weken, maanden en soms zelfs jaren van calorieën tellen en hongeren. Het is het bekende jojo-effect dat optreedt na negen van de tien diëten.

De bejubeling van de slanke lijn, de maatstaf voor succes, en de voortdurende waarschuwingen voor de risico's van zwaarlijvigheid maken mensen met gewichtsproblemen kwetsbaar. Het leven is voor velen een permanente strijd om het eetgedrag onder controle te houden. Er bestaat helaas geen toverformule om de spiraal te doorbreken. Gewichtsproblemen los je niet op met een kortstondig eenzijdig dieet.

De oplossing bestaat
Zwaarlijvigheid is een chronische ziekte met een epidemisch karakter. In ruim tien jaar tijd steeg het aantal zwaarlijvigen wereldwijd van 12 tot 22 procent. Er is maar één oplossing: anders gaan leven, meer bewegen en gezonder eten. Een dieet duurt maar even, terwijl het roer juist voor altijd om moet. Daarbij kan een diëtiste een eerste aanzet geven. De voedingsanamneses die worden afgenomen, brengen vaak voedingspatronen met weinig groente en fruit, maar veel vet en suiker aan het licht. Dat moet eerst worden bijgestuurd.

Overgewicht en zwaarlijvigheid zijn een combinatie van aanleg en omgeving. Dat verklaart waarom er mensen zijn die biefstuk-friet kunnen eten zonder een grammetje aan te komen en anderen bij het minste al uitdijen.
Een van de verklaringen voor dit verschil is voedsel dat van alles 'te' is: te vet, te zoet, maar ook te snel verorberd, zoals in de auto en bij de bushalte. De meeste zwaarlijvigen eten heel snel en hebben een vette lever. Volgens een Amerikaanse chirurg bestaat er een verband tussen snel eten en leververvetting. Kijk maar naar de dierenwereld: hoe sneller ganzen worden vetgemest, hoe vetter en dus lekkerder hun lever.
Een streng dieet met dertig gram van dit en veertig gram van dat is totaal zinloos, want dat ontmoedigt alleen maar en draait uit op een mislukking. Kleine veranderingen in de eetgewoontes daarentegen werken wél. Je valt dan minder snel maar wel duurzamer af.

25-05-07

Voedingsvragen

sinaasappelWaarom zijn sinaasappels zo gezond?

Bioflavonoïden is de verzamelnaam van een grote groep plantaardige stoffen waarvan de werking op vitamines lijkt. In de plant zelf werken bioflavonoïden als anti-oxidant. Zo beschermen ze de plant tegen licht en straling.Voor mensen geldt hetzelfde: als wij bioflavonoïden via de voeding binnenkrijgen, werken ze in het lichaam als anti-oxidant. Dat wil zeggen dat ze bescherming bieden tegen aanvallen van vrije radicalen (agressieve zuurstofdeeltjes die in het lichaam grote schade kunnen aanbrengen). In plantaardig voedsel (groenten, fruit, kruiden, granen, bonen) zitten duizend en een verschillende bioflavonoïden. Elke soort heeft een specifieke werking. Een voorbeeld is rutine dat de opname en werking van vitamine C in het lichaam versterkt. Rutine zit onder andere in boekweit en citrusfruit. De meeste rutine zit in het witte vruchtvlees en de pitten van citrusvruchten. Daarom is een sinaasappel rijker aan rutine dan het sinaasappelsap. Een ander voorbeeld is catechine. Deze bioflavonoïde is een sterke anti-oxidant en zit in rode wijn en thee. Een pot thee met dikke schijven sinaasappel, is dus rijk aan vitamine ‘P’.

olijfolieHoe duurder de olijfolie, hoe beter?

‘Hoe duurder de olijfolie, hoe hoger de kwaliteit’ klopt vrijwel altijd. Maar olijfolie is altijd gezond als er ‘virgine’ (of vierge) op het etiket is vermeld. Een virgine (maagdelijke) olijfolie is geperst uit rijpe onbeschadigde olijven. Voor het persen wordt geen warmte of een oplosmiddel gebruikt. Hierdoor bevat de olijfolie al het goede uit de olijven. Een virgine of extra virgine olijfolie is dus gezond, ongeacht het prijskaartje. Het verschil tussen de ene en andere virgine olijfolie is de smaak. Dit kun je vergelijken met goede wijnen die in prijs en smaak verschillen. Als er geen virgine op het etiket staat, kun je er meestal van uitgaan dat de olijfolie industrieel is bewerkt (behalve als je de olie in een natuurvoedingswinkel koopt). Dit varieert van bleken tot verhitten met speciale oplosmiddelen waarmee bepaalde vetzuren en mineralen uit de olie worden verwijderd. Hierdoor wordt de houdbaarheid verlengd en de smaak, kleur en geur geneutraliseerd. Maar ook de gezonde stoffen gaan tijdens het raffineren verloren. Zo’n geraffineerde olie is wel goed bestand tegen verhitting en daarom geschikt voor bakken, braden en roerbakken. Een virgine olijfolie is minder geschikt om te verhitten vooral als de olie ongefilterd is. Ongefilterde deeltjes in de olie verbranden namelijk extra snel. Bovendien gaat tijdens de verhitting smaak verloren. Gebruik een virgine olijfolie voor koude gerechten zoals een dressing of over de pasta.

Orange_juice_1Wat is gezonder: vers geperst of sap uit een pak?

Vers geperst sinaasappelsap is nog steeds het beste alternatief, want het bevat meer vitamine C dan sap uit een pak. Toch bevatten ook de pakken veel vitamine C. Sommige merken voegen ook nog eens extra vitamine toe. Ook de hoeveelheid antioxidanten, stoffen met een gezondheidsbevorderde werking, in vers sap is vergelijkbaar met dat uit een pak.
Het drinken van een glas sap, vers of uit een pak, staat overigens gelijk aan het eten van één keer fruit. Bedenk wel dat vitamine C gevoelig is voor zuurstof. Drink vers sap daarom het liefst binnen een paar uur na het persen.
Na opening van een pak verdwijnt ongeveer twee procent van de vitamine C per dag. Met drie glazen sap krijg je ongeveer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (70 mg) vitamine C binnen. Je kunt nog wel meer nemen, maar voor de vitamine C hoef je het dan niet meer te doen. Het teveel plas je namelijk gewoon weer uit. Neem je meer dan twee gram vitamine C in per dag, kun je diarree krijgen.

bessenZijn bevroren bessen gezond?


Ja! Diepgevroren frambozen en bessen zitten vol vitamine C en andere gezonde stoffen. Een heerlijk en supergezond snoepje dus! Voorwaarde is dat het fruit op de juiste snelle manier is ingevroren. Bij langzaam invriezen vormt het sap uit het fruit dikke ijskristallen die de celwanden van het fruit kapotmaken. Daarmee spoelt een deel van het vruchtensap inclusief vitamines weg. Bij snel invriezen – met de vakterm shockvriezen – worden piepkleine ijskristallen gevormd waardoor de structuur, kleur, smaak én vitamines grotendeels bewaard blijven. Fruit uit de supermarkt is op deze snelle manier ingevroren. Bovendien is de tijd tussen het oogsten en invriezen in de fabriek kort en dat bespaart vitamineverlies.
Dát kun je zelf natuurlijk ook volgend jaar zomer en nazomer. Breng de oogst uit je tuin regelrecht naar de diepvries en geef ze meteen een shock. Zet hiervoor de diepvries een paar uur van tevoren op de koelste stand (circa –30°C). Verdeel de bessen, frambozen, bramen of aardbeien over een blad of schaal en zet ze een paar uur in de diepvries. Haal het blad met fruit eruit en verpak de vruchten in diepvrieszakken of dozen.
Ontdooien? Zet de afgesloten diepvriesdoos of zak op een koele, donkere plek. Want de vitamine C zal wél razendsnel verdwijnen als je ‘m blootstelt aan warmte, licht en lucht.

Afslanktips

afslantipAls je wilt afvallen, moet je je omgeving daar op aanpassen.Wij geven hier extra tips om het geheugen nog even op te frissen en/of een (her)start te maken:
• Doe geen boodschappen met een hongerige maag.
• Drink groene thee: dat neemt je hongergevoel weg en stimuleert de stofwisseling.
• Eet suikervrije kauwgom. Amerikaans onderzoek toont aan dat mensen die dit regelmatig doen al gauw vijf kilo per jaar verbranden.

• Eet op vaste tijden. Je lichaam went daar aan.
Koop kleinere borden en glazen, zodat je niet in de verleiding komt grote porties te eten. Wetenschappers van de Cornell universiteit hebben ontdekt dat hoe groter je bord is, hoe meer je eet. Het helpt ook om snoep en koek niet zichtbaar in de keuken neer te zetten, maar te verbergen in de kast.
• Eet langzaam.
• Ga samen met je partner bewegen of sporten, zo motiveer je elkaar.

Gepost in Algemeen | Commentaren (2) |  Facebook | | |

24-05-07

Mogelijk meer kans op borstkanker door rood vlees

roodvleesVrouwen die veel vlees eten zouden misschien een grotere kans hebben op borstkanker. Vooral rood vlees is niet zo goed, zo blijkt uit een grootschalig Brits onderzoek.
De onderzoekers volgden ruim 35.000 vrouwen tussen 35 en 65 jaar gedurende acht jaar. Diegenen die het meeste vlees aten hadden meer kans op borstkanker voor en na de menopauze. Het verband was het sterkst bij vrouwen na de menopauze die veel rood vlees aten. Het verband was zwakker bij vrouwen in de menopauze, maar toch was er noch altijd een verschil van gemiddeld 20 procent tussen diegenen die wel en geen vlees aten. In – rood – vlees zitten veel verzadigde vetten die mogelijk de ontwikkeling van kankercellen stimuleren. Een andere mogelijke verklaring is dat bij de bereiding van het vlees. Vooral grillen is niet goed.

21-05-07

Het Atkins dieet: te mooi om waar te zijn!

atkinsHet Atkins dieet leek te mooi om waar te zijn: elke dag spek, boter, vlees en eieren eten als je dat wou en toch nog afvallen. Miljoenen Europeanen hebben het Atkins dieet geprobeerd en verhalen dat het goed zou werken hoorde je overal. Ondanks aanhoudende berichten over een slechte balans van voedingsstoffen en matige resultaten op lange termijn werd het Atkins dieet toch een succes. Maar daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen.

Waarom val je wel af met het Atkins dieet?

Maar waarom verlies je wel veel gewicht met het Atkins dieet in de eerste weken? Het antwoord daarop is erg simpel: je verliest vocht, geen vet. Dit komt omdat je bijna geen koolhydraten binnen krijgt met het Atkins dieet. Je lichaam heeft wel koolhydraten nodig en gebruikt daarom opgeslagen koolhydraten, genaamd glycogeen. Glycogeen is gebonden aan water (vocht).
Wat met het Atkins dieet dus gebeurd is dat je glycogeen voorraad samen met water wordt verbruikt om je lichaam normaal te kunnen laten functioneren. Daarom verlies je ook veel gewicht totdat de voorraad glycogeen helemaal verbruikt is.

Wat gebeurd er nadat de opgeslagen koolhydraten zijn verbrand?

Wanneer de glycogeen voorraad verbruikt is begint het lichaam met verbranden van spieren en vet. Wanneer vet wordt verbruikt in plaats van koolhydraten, dan maakt je lichaam grote hoeveelheden ketonine aan. Deze stof zorgt er voor dat je minder snel een hongergevoel krijgt en omdat je zoveel mag eten als je wilt met het Atkins dieet, eet je toch minder dan normaal omdat het hongergevoel weg blijft. Het grootste nadeel van hoge concentraties ketonine is misselijkheid en duizeligheid.

Het Atkins dieet: een ongezonde keuze

Het Atkins dieet is bijzonder ongezond omdat je in de eerste plaats veel te veel eiwitten binnen krijgt. Om deze eiwitten af te breken moeten je nieren overuren draaien en dit is vanzelfsprekend niet goed.
Op de tweede plaats mag je met het Atkins dieet weinig of geen granen, fruit en groenten eten. Daardoor krijg je veel te weinig vitaminen, mineralen en anti-oxydanten binnen, wat belangrijke bouwstenen zijn voor een gezond lichaam. Je zou juist meer en niet minder van deze producten moeten eten, aangezien de voedingsstoffen die er in zitten zeer belangrijk zijn tegen de vorming van kanker en ziektes aan hart en bloedvaten.

Ondanks dat het gewichtverlies met het Atkins dieet op het eerste gezicht interessant lijkt, blijkt toch dat het een saai dieet is omdat je zo eenzijdig eet. Het einde van het Atkins dieet is in zicht, want de boeken en speciale producten verkopen steeds slechter. Sonja Bakker is voorlopig het nieuwe fenomeen in Nederland. Binnenkort lees je hier meer over het Sonja Bakker dieet!

20-05-07

Gewicht verliezen zonder op dieet te gaan!

Afvallen zonder op dieet te gaan kan wel degelijk. Recente studies bewijzen dat bewegen de beste manier is om gewicht (lees vet) te verliezen. Als je gewicht wil verliezen en je haat sporten moet je voortdurend op je eten letten.

levensstijlIn dit artikel kan je enkele tips vinden om af te vallen zonder echt op dieet te zijn. Belangrijk bij volgende tips is dat het lange termijn tips zijn, volhouden is de boodschap. Gedurende de dag heb je mogelijkheden genoeg om te bewegen. Waarom op dieet gaan als het ook zonder kan. Als je wil afvallen of gewoon verdikken wil tegen gaan probeer dan volgende tips te volgen.


Begin geleidelijk aan en probeer gaande weg meer tips toe te passen
Crash diëten zijn niet goed en zelden succesvol. Lange termijn maatregelen zijn veel effectiever. Het is beter om met 5 minuten wandelen te beginnen dan met 45 min te lopen. Je moet een intensiteit kiezen die bij je past, dit zorgt er voor dat de kans op volhouden vergroot.

appelBeperk de porties "slecht" eten.
Je moet frieten, chips en andere lekkernijen niet uit je menu schrappen, maar beperk bijvoorbeeld je portie met een derde, daardoor zal ook de vet en calorie inname een derde verminderen.

Vergroot de porties "goed" eten.
Als je de porties "slecht" eten beperkt betekent dit niet dat je met honger van tafel moet gaan. Vervang bvb een deel van je portie friet door extra groenten of een stuk fruit na het eten. Groenten en fruit mag je eten zoveel je wil.

Denk positief
Gezond eten moet geen marteling of een opgave zijn, doe het met plezier! Besef dat je er alleen maar beter van wordt. Gezond eten is respect hebben voor je lichaam en geest. Posietief denken over je nieuwe "dieet" is de sleutel tot succes.

Beperk het gebruik van alcohol
Als je gewicht wil verliezen en je drink regelmatig een stevig pintje zal je moeten matigen. 1 maal per week een pintje drinken kan zeker geen kwaad maar probeer niet dagelijks meerdere alcoholische consumpties te nuttigen.

waterDrink water!
8 tot 10 glazen water is een gezonde hoeveelheid water per dag. Water is gezond en zal ook de eetlust remmen. Water is een belangrijk onderdeel van je dieet. 75% van de mensen drinkt te weinig. Vergis je niet, eens goed op café gaan is niet hetzelfde als water drinken. Ook frisdranken kunnen water niet vervangen.

Denk niet in termen van dieet noem het een nieuwe verbeterde levensstijl!

19-05-07

Een gezond glas rode wijn

wijnIn bepaalde streken op Sardinië en in het zuid-westen van Frankrijk leven de mannen langer dan elders. Een groep Britse deskundigen denkt dat ze dat te danken hebben aan de heilzame stoffen in de plaatselijke rode wijn.


In Nature van deze week schrijven Roger Corder en collega's dat rode wijn uit het Franse departement Gers en de Sardijnse regio Nuoro bijzonder rijk zijn aan oligomere procyanidines. Die stoffen zijn volgens hen de belangrijkste oorzaak van het beschermende effect dat rode wijn heeft op bloedvaten. Eerder werd dit vooral toegeschreven aan resveratrol, maar het probleem van die stof is, dat het in te lage concentraties in de wijn zit om echt zoden aan de dijk te zetten.

In het lab van Corder werden bakjes gekweekte cellen uit bloedvaten blootgesteld aan allerhande stoffen uit rode wijn, om te zien bij welke ze zich het lekkerst voelen. De oligomere procyanidines wonnen, een groep stoffen die uit de pitjes van druiven komt. De concentratie van die wonderstoffen verschilt flink tussen verschillende wijnen, stelden de onderzoekers vervolgens vast. Traditionele methoden van wijnmaken leveren het meeste op en sommige druivensoorten doen het beter dan andere. Om te kijken of dat in de praktijk ook tot langere levens zou leiden, gingen ze na hoeveel procyanides er te vinden was in wijn uit twee regio's met notoire langlevers. Veel, zo bleek. Is dit nu bewijs voor de gunstige werking van procyanides? Nog lang niet, met zo'n klein steekproefje. De verklaring onder het artikel in Nature, dat de onderzoekers financiële belangen hebben bij het onderzoek, maakt het er ook al niet betrouwbaarder op. Meer onderzoek is wel op zijn plaats. In de tussentijd kan een goed glas wijn op zijn tijd geen kwaad.

16-05-07

Meet je buikomtrek

bierbuik-erwinEén volwassen Belg op drie heeft overgewicht en één volwassene op 10 is obees. De levensverwachting die reeds 200 jaar een groei kent, zal stoppen en misschien zelfs dalen, door de evolutie van de overgewichtproblematiek.

De resultaten van een onderzoek gevoerd door IPSOS in april 2007 tonen aan dat 1 Belg op 4 niet weet dat vetmassa gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

Van hen die zich bewust zijn van deze bedreiging, weet bijna 1 Belg op 2 (46%) niet dat het de vetmassa op de buik is die een gevaar vormt. Meer dan de helft van de Belgen (54%) kent de drempelwaarden van de buikomtrek niet.

Een dieet blijft door 44% van de bevolking de eerste beoogde methode. Nochtans toont het onderzoek ook de beperkingen van deze diëten aan: slechts 27% van de Belgen heeft verklaard reeds met succes duurzaam gewicht te hebben verloren. En meer dan 30% van de Belgen (32%) heeft minstens 1 maal het jojo-effect ervaren. Dit fenomeen komt nog frequenter voor bij mensen met overgewicht: meer dan de helft (51%) hebben last van het jojo-effect. Tenslotte vermeldt slechts 10% een consultatie bij de dokter als oplossing.

Om deze situatie te veranderen, wordt vandaag een grote informatiecampagne gelanceerd: de Belgen worden uitgenodigd hun buikomtrek te meten. Heeft men te veel buikvet, kan men bij de dokter terecht voor oplossingen.

Meer info: www.meetmijnbuikomtrek.be