31-05-07

Melk toch niet zo goed voor elk

milkSpontaan denkt iedereen dat melk gezond is, zonder meer. Dat komt door de promocampagnes van de overheid. De werkelijkheid is iets genuanceerder.

Sinds mensenheugenis is melk een onontbeerlijke component van een gezonde voeding. De officiële raadgeving van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG) luidt: "Elke dag een hoeveelheid van 1 tot 2 sneden kaas (20-40 gram) en 3 tot 4 glazen melk (450-600 ml), afgeleide melkproducten of calciumproducten vormen een minimum om aan onze calciumbehoefte te voldoen".

Natuurlijk is melk een belangrijke bron van calcium, maar men verzuimt vaak andere calciumbronnen in de kijker te zetten, zoals fruit en groenten. En de wetenschappelijke literatuur toont aan dat melk niet alleen positieve gezondheidseffecten heeft.

Een belangrijk argument om melk te promoten is het voorkomen van osteoporose. Een levenslange aanvoer van calcium zou noodzakelijk zijn om een hoge botdensiteit te garanderen. Calcium is inderdaad belangrijk voor het skelet, maar melk zou geen goede bron van calcium zijn. Melk bevat immers zeer veel dierlijke eiwitten van hoge biologische kwaliteit. De vertering van dierlijke eiwitten zou de zuurtegraad van het bloed doen toenemen, waardoor calcium uit de beenderen gemobiliseerd wordt om deze verzuring te neutraliseren. Dierlijke eiwitten onttrekken dus calcium aan het skelet, wat eigenlijk het omgekeerde is van het beoogde doel.

Daarom wordt aanbevolen om enerzijds meer groente (koolsoorten, waterkers, broccoli) en met calcium verrijkte en eiwitarme voedingsmiddelen te eten (noten, zaden, gedroogde fruitsoorten, peulvruchten), en anderzijds dagelijks een calciumtablet in te nemen. Echte preventie van osteoporose kan ook niet zonder een gezonde portie lichaamsbeweging, omdat de spierinspanningen het skelet verstevigen.

Melk kan ook nadelig zijn voor het hart, want volle en halfvolle melk zijn rijk aan verzadigde vetten. Om niet in strijd te komen met andere voedingsraadgevingen kan de dagelijkse hoeveelheid melk dus best van het magere type zijn. Dat beperkt meteen ook de calorietoevoer.

Commentaren

g.middag dit klopt wel wat u schrijft,en vind dit trouwens een heel interessant blogje,ik zet het bij mijn favorietjes....gezonde informatie is het zeker,bedankt ervoor!
Groetjes en tot lees kom zeker terug!

Gepost door: muziekoase | 31-05-07

Oef! Eindelijk een blog waar veel artikels over voeding bij elkaar staan. Goed idee!

Gepost door: Lena | 01-06-07

koemelk dient voor het kalfje, niet voor ons! Benieuwd wat melk met je doet? Kom dan naar het kerkhof waar mijn schoonmoeder begraven ligt!
Heel haar leven veel melk gedronken en veel, héél véél zuivel gegeten! Resultaat? Ziektes en nog es ziektes en zwakke botten! Ostheoperose gaf haar jaren een lekker rolstoeltje om in te zitten! We spreken dan nog niet over de eindeloze operaties die werden uitgevoerd gedurende al die jaren. De pillenfabriek die rijker werd van haar centen om haar verder kapot te maken! Dit alles op aanraden van haar SUPERDOKTER want ze kon er geen kwaad van horen. Maar ja de dokter zal het wel beter weten hé? Hij doet leuke verre reizen, zij naar het hiernamaals!
Wat dit ook moge zijn! Snappie?

Gepost door: zosten | 01-06-07

de mens is het enige diersoort die zijn hele leven melk drinkt..... Oh vergat nog iets:

de mens is het enige diersoort die melk drinkt gedurende héél zijn leven en...
het is dan nog wel van een totaal ander soort!

Toch normaal dat het je kapot maakt?

Giet zo nu en dan eens wat anders bij uw benzine in je auto, bvb olie of mazout of kerosine of terpentijn ... die motor zal het ook niet 100% blijven volhouden hé?
Oeps, waarschijnlijk te moeilijk, niet? ;o))

Gepost door: zosten | 01-06-07

Melk Klopt als een bus. Melk bevat vooral teveel eiwitten in verhouding tot de rest. Het probleem met eender welke dierlijke etenswaren is gewoon dat de verhoudingen voor ons niet goed zijn. In melk zitten in verhouding tot de rest teveel eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk, maar overdaad schaad. Vlees veroorzaakt bijvoorbeeld ook botontkalking door het te hoge gehalte aan fosfor. Fosfor is een zuur dat zeer noodzakelijk is voor de calciumopname, het een kan niet zonder het ander. In vlees vinden we fosfor in veel te hoge concentratie waardoor onze botten broos worden. En zo zijn er meer misverstanden. Prima blog verder. Moest je wat voedingsinformatie willen help ik je graag.

Groentjes,
Willem

Gepost door: Willem Hulscher | 02-06-07

allergie Hallo,
ik heb net de uitslag binnen van mijn bloedonderzoek naar intollerantie van voedingsstoffen en nu blijk ik een soort allergische reactie te hebben op koemelk en mag dat dus niet meer hebben. weet iemand wat je dan allemaal moet laten staan

Gepost door: astrid | 14-01-09

melk melk is ook goed vr elk.
ik ben heb gestudeert vr voeding dus bye

Gepost door: lisa | 28-01-10

meelk ik ete vel yughurt met fruit
is dat ook niet gezond
help me a u b

Gepost door: ittou | 22-02-10

beste zosten: het verhaal van uw schoonmoeder bewijst niets.
Ik kan ook wel een verstokte roker van 90 jaar vinden, heb ik daarmee bewezen dat roken niet schadelijk is?

Gepost door: ikke | 25-02-11

Volg je zoogdierinstinct en drink niet je hele leven melk!
De noodzakelijke eiwitten haal je ook uit andere voedingsmiddelen dan melk.
Uit het nest! Zoek vervangende produkten!

Gepost door: Dré | 23-09-11

Voordat we beginnen met het afkraken van melk, wat dacht je van al die chemische drankjes waarvan als samenleving miljarden van consumeren. Meeste mensen drinken alleen op jonge leeftijd. Dan zijn er een paar mensen die melk blijven drinken, omdat ze het lekker vinden.

Is het niet zo dat bijna alles wat je eet nadelig is voor je lichaam op groente en fruit na? Dan zelfs zou groente en fruit van bepaalde hoeveelheden ook slecht voor je zijn.

Nu heb ik een artikel proberen te vinden waarin staat waarom melk echt slecht voor je zal zijn. Gevonden heb ik teveel eiwitten, verzadigde vetten, zoogdierinstinct (wij zijn carnivoren, dus zoogdierinstinct is een drogreden, bv. ik ga niet net zoals een spin, zoogdier, mijn partner na de daad verorberen...)

Dus mijn vraag aan jullie hoe slecht is melk nou echt? Natuurlijk is het zo dat teveel van elk is slecht voor je lichaam. Ook is het zo dat water veel beter voor je gezondheid zal zijn, maar melk bestaat wel voor 80% uit water....

Gepost door: Laurie | 01-10-11

Beste

melk is inderdaad heel ongezond. Ikzelf mag geen melk meer en ook mijn broers en ouders mogen deze niet. Sinds ik mijn melk laat is mijn weerstand alleen maar omhoog gegaan. In het ziekenhuis hebben ze test gedaan, daaruit bleek niet dat ik er allergisch aan was, maar mijn osteopaat zei het wel. Ik heb zijn raad opgevolgd en sindsdien ben ik niet meer zo vaak ziek, krijg ik geen hoestaanvallen meer,... mijn botten worden sterk door groenten en fruit.

Gepost door: Karen | 11-01-12

Melk is wel goeed voor de botten in ons lichaam.

Gepost door: Elektronische sigaret | 17-09-14

De commentaren zijn gesloten.