30-05-07

Hoe gezond is 'gezond' voedsel?

groceriesWe zien het in televisie- en tijdschriftreclames en de schappen van de supermarkten staan er vol mee: gezond kant-en-klaar voedsel. Maar is het eigenlijk allemaal wel zo gezond? We nemen een aantal voedingsmiddelen onder de loep.


Ontbijtgranen
We worden vaak verteld om de dag te beginnen met een voedzame kom ontbijtgranen. Ontbijtgranen bevatten inderdaad essentiële vitaminen en mineralen maar wat ons niet wordt verteld is dat ze ook suiker, zout en verzadigde vetten bevatten. Ontbijtgranen zijn prima voor de energie, maar sla de varianten met suiker over. Zelfs muesli kan veel vet en suiker bevatten, vanwege de noten die erin zitten. Eet liever havermoutpap (zonder suiker!) of een ontbijtproduct op basis van haver om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.


Voedingsrepen
Net als ontbijtgranen, zitten voedingsrepen vaak vol met suiker en verzadigde vetten, al wordt er gezegd dat ze gezond zijn. Soms bevatten ze zelfs evenveel als een chocoladereep! Vergeet niet dat fabrikanten willen dat je hun producten koopt, dus al staat er 'gezond' op dan wil dat nog niet zeggen dat het ook echt zo is.


Kant-en-klaar salades
Kant-en-klaar salades zijn een godsgeschenk voor hen die een druk leven leiden, maar ze worden vaak gewassen in chloor en niet in water. Chloor wordt gebruikt om de sla te desinfecteren en bacteriën te doden maar het kilt ook vitaminen en mineralen. De hoeveelheid gebruikte chloor kan zelfs oplopen tot twintig keer de toegestane hoeveelheid in een openbaar zwembad. De chloor kan reageren met het vocht van de sla en chloramine creëren, wat vaak oog- en ademhalingsproblemen veroorzaakt. Uiteraard is sla eten op zich goed voor je, maar eet deze dan wel met een caloriearme dressing.


Vruchtensap en -yoghurt
Vruchtensappen zitten vaak vol met suiker om ze te conserveren. Laat je niet misleiden door kreten als 'geconcentreerd vruchtensap', vaak zit er niet meer dan 10 procent sap in, de rest is suiker, water en smaakstoffen. Drink sappen waarop '100 procent vruchtensap' op staat. Dit betekent dat ze geen toegevoegde suikers bevatten, maar wees wel bewust van de natuurlijke suikers in fruit. Overdrijf dus niet. Een goed alternatief is verse fruitsmoothies. Deze bevatten fruitpulp, een rijke bron van vezels, wat niet in sap zit.
Voor vruchtenyoghurt geldt eigenlijk hetzelfde: weinig fruit, veel suiker. Er is een enorm assortiment te vinden in de supermarkten en sommige daarvan zijn gemaakt van volle melk. Het eten van Griekse yoghurt bijvoorbeeld, is alsof je volle room aan het eten bent.


Soep uit blik of zak
Soep uit blik of zak bevat vaak erg veel zout en vet, vooral de romige varianten. Eén kopje soep kan al een derde zout bevatten van de hoeveelheid die je dagelijks mag hebben. Zelf soep maken is helemaal niet zo moeilijk, de truc zit 'm in de hoeveelheid ingrediënten die je gebruikt. Knolselderij en bloemkool maken een groentensoep heerlijk romig

Commentaren

Een prachtige blog, jammer dat ik deze nog niet eerder ontdekt had! Een terechte vermelding op de skynet startpagina dus!

Gepost door: Isabel | 30-05-07

De commentaren zijn gesloten.