28-05-07

Bewaarmiddel in frisdrank kan zeer schadelijk zijn voor gezondheid

frisdrankEen bewaarmiddel dat vaak wordt toegevoegd aan frisdranken, kan zeer schadelijk voor de gezondheid. Het additief dat te vinden is in Fanta en Pepsi Max kan cellen beschadigen.


Dat blijkt uit een studie van onderzoekers aan een Britse universiteit, zo schrijft The Independent on Sunday. De beschadigingen leiden tot ziektes zoals levercirrose en Parkinson die eerder geassocieerd worden met overmatig alcoholgebruik of ouderdom.

Er heerst al langer controverse over hoe ongezond voedingsadditieven zijn. Zo geloven sommigen dat er een verband is met het gebruik ervan en het hyperactief zijn van kinderen (ADHD).

De meeste vragen rijzen rond de veiligheid van E211 of natriumbenzoaat. Dat wordt vervaardigd uit benzoëzuur en komt van nature voor in fruit en dan vooral in bessen. De stof wordt in grote hoeveelheden toegevoegd aan frisdranken als Sprite, Oasis en Dr. Pepper om schimmels te vermijden. Ook in pickles en sausjes is het product te vinden.

E211 werd ook al genoemd in verband met kanker. Zo zou de stof wanneer ze vermengd wordt met vitamine C in frisdranken benzeen vormen, een kankerverwekkende stof. Een voedselagentschap stelde afgelopen jaar vast dat er grote hoeveelheden benzeen zaten in twee soorten frisdrank. Die zijn intussen uit de handel gehaald.

Vandaag stelt professor Peter Piper van de Sheffield University uit lab-onderzoek vast dat benzoaat in staat is om DNA-informatie in de mitochondriën van de cellen te vernietigen. De professor wijst op een hele reeks ziektes die daardoor ontstaan zoals de ziekte van Parkinson of zenuwziektes maar vooral ouderdomsverschijnselen. De professor stelt vast dat de testen die totnogtoe op de dranken werden uitgevoerd, verouderd zijn.

"De voedingsindustrie zal natuurlijk volhouden dat de producten eerder getest werden en veilig zijn bevonden. Maar de gebruikte testmethodes zijn verouderd", waarschuwt de professor in moleculaire biologie en biotechnologie.

Commentaren

Vergif in de voeding En dan maar alles organiseren voor "kom op tegen kanker" Dat de beleidsverantwoordelijken eindelijk eens beginnen met alle vergif uit onze voeding te weren en de biologische landbouw eens aan te moedigen !

Gepost door: Jean | 28-05-07

De commentaren zijn gesloten.