25-05-07

Voedingsvragen

sinaasappelWaarom zijn sinaasappels zo gezond?

Bioflavonoïden is de verzamelnaam van een grote groep plantaardige stoffen waarvan de werking op vitamines lijkt. In de plant zelf werken bioflavonoïden als anti-oxidant. Zo beschermen ze de plant tegen licht en straling.Voor mensen geldt hetzelfde: als wij bioflavonoïden via de voeding binnenkrijgen, werken ze in het lichaam als anti-oxidant. Dat wil zeggen dat ze bescherming bieden tegen aanvallen van vrije radicalen (agressieve zuurstofdeeltjes die in het lichaam grote schade kunnen aanbrengen). In plantaardig voedsel (groenten, fruit, kruiden, granen, bonen) zitten duizend en een verschillende bioflavonoïden. Elke soort heeft een specifieke werking. Een voorbeeld is rutine dat de opname en werking van vitamine C in het lichaam versterkt. Rutine zit onder andere in boekweit en citrusfruit. De meeste rutine zit in het witte vruchtvlees en de pitten van citrusvruchten. Daarom is een sinaasappel rijker aan rutine dan het sinaasappelsap. Een ander voorbeeld is catechine. Deze bioflavonoïde is een sterke anti-oxidant en zit in rode wijn en thee. Een pot thee met dikke schijven sinaasappel, is dus rijk aan vitamine ‘P’.

olijfolieHoe duurder de olijfolie, hoe beter?

‘Hoe duurder de olijfolie, hoe hoger de kwaliteit’ klopt vrijwel altijd. Maar olijfolie is altijd gezond als er ‘virgine’ (of vierge) op het etiket is vermeld. Een virgine (maagdelijke) olijfolie is geperst uit rijpe onbeschadigde olijven. Voor het persen wordt geen warmte of een oplosmiddel gebruikt. Hierdoor bevat de olijfolie al het goede uit de olijven. Een virgine of extra virgine olijfolie is dus gezond, ongeacht het prijskaartje. Het verschil tussen de ene en andere virgine olijfolie is de smaak. Dit kun je vergelijken met goede wijnen die in prijs en smaak verschillen. Als er geen virgine op het etiket staat, kun je er meestal van uitgaan dat de olijfolie industrieel is bewerkt (behalve als je de olie in een natuurvoedingswinkel koopt). Dit varieert van bleken tot verhitten met speciale oplosmiddelen waarmee bepaalde vetzuren en mineralen uit de olie worden verwijderd. Hierdoor wordt de houdbaarheid verlengd en de smaak, kleur en geur geneutraliseerd. Maar ook de gezonde stoffen gaan tijdens het raffineren verloren. Zo’n geraffineerde olie is wel goed bestand tegen verhitting en daarom geschikt voor bakken, braden en roerbakken. Een virgine olijfolie is minder geschikt om te verhitten vooral als de olie ongefilterd is. Ongefilterde deeltjes in de olie verbranden namelijk extra snel. Bovendien gaat tijdens de verhitting smaak verloren. Gebruik een virgine olijfolie voor koude gerechten zoals een dressing of over de pasta.

Orange_juice_1Wat is gezonder: vers geperst of sap uit een pak?

Vers geperst sinaasappelsap is nog steeds het beste alternatief, want het bevat meer vitamine C dan sap uit een pak. Toch bevatten ook de pakken veel vitamine C. Sommige merken voegen ook nog eens extra vitamine toe. Ook de hoeveelheid antioxidanten, stoffen met een gezondheidsbevorderde werking, in vers sap is vergelijkbaar met dat uit een pak.
Het drinken van een glas sap, vers of uit een pak, staat overigens gelijk aan het eten van één keer fruit. Bedenk wel dat vitamine C gevoelig is voor zuurstof. Drink vers sap daarom het liefst binnen een paar uur na het persen.
Na opening van een pak verdwijnt ongeveer twee procent van de vitamine C per dag. Met drie glazen sap krijg je ongeveer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (70 mg) vitamine C binnen. Je kunt nog wel meer nemen, maar voor de vitamine C hoef je het dan niet meer te doen. Het teveel plas je namelijk gewoon weer uit. Neem je meer dan twee gram vitamine C in per dag, kun je diarree krijgen.

bessenZijn bevroren bessen gezond?


Ja! Diepgevroren frambozen en bessen zitten vol vitamine C en andere gezonde stoffen. Een heerlijk en supergezond snoepje dus! Voorwaarde is dat het fruit op de juiste snelle manier is ingevroren. Bij langzaam invriezen vormt het sap uit het fruit dikke ijskristallen die de celwanden van het fruit kapotmaken. Daarmee spoelt een deel van het vruchtensap inclusief vitamines weg. Bij snel invriezen – met de vakterm shockvriezen – worden piepkleine ijskristallen gevormd waardoor de structuur, kleur, smaak én vitamines grotendeels bewaard blijven. Fruit uit de supermarkt is op deze snelle manier ingevroren. Bovendien is de tijd tussen het oogsten en invriezen in de fabriek kort en dat bespaart vitamineverlies.
Dát kun je zelf natuurlijk ook volgend jaar zomer en nazomer. Breng de oogst uit je tuin regelrecht naar de diepvries en geef ze meteen een shock. Zet hiervoor de diepvries een paar uur van tevoren op de koelste stand (circa –30°C). Verdeel de bessen, frambozen, bramen of aardbeien over een blad of schaal en zet ze een paar uur in de diepvries. Haal het blad met fruit eruit en verpak de vruchten in diepvrieszakken of dozen.
Ontdooien? Zet de afgesloten diepvriesdoos of zak op een koele, donkere plek. Want de vitamine C zal wél razendsnel verdwijnen als je ‘m blootstelt aan warmte, licht en lucht.

Commentaren

Goede informatie! ik ga het onthouden

Gepost door: Afvallen tips | 26-08-14

De commentaren zijn gesloten.