21-05-07

Het Atkins dieet: te mooi om waar te zijn!

atkinsHet Atkins dieet leek te mooi om waar te zijn: elke dag spek, boter, vlees en eieren eten als je dat wou en toch nog afvallen. Miljoenen Europeanen hebben het Atkins dieet geprobeerd en verhalen dat het goed zou werken hoorde je overal. Ondanks aanhoudende berichten over een slechte balans van voedingsstoffen en matige resultaten op lange termijn werd het Atkins dieet toch een succes. Maar daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen.

Waarom val je wel af met het Atkins dieet?

Maar waarom verlies je wel veel gewicht met het Atkins dieet in de eerste weken? Het antwoord daarop is erg simpel: je verliest vocht, geen vet. Dit komt omdat je bijna geen koolhydraten binnen krijgt met het Atkins dieet. Je lichaam heeft wel koolhydraten nodig en gebruikt daarom opgeslagen koolhydraten, genaamd glycogeen. Glycogeen is gebonden aan water (vocht).
Wat met het Atkins dieet dus gebeurd is dat je glycogeen voorraad samen met water wordt verbruikt om je lichaam normaal te kunnen laten functioneren. Daarom verlies je ook veel gewicht totdat de voorraad glycogeen helemaal verbruikt is.

Wat gebeurd er nadat de opgeslagen koolhydraten zijn verbrand?

Wanneer de glycogeen voorraad verbruikt is begint het lichaam met verbranden van spieren en vet. Wanneer vet wordt verbruikt in plaats van koolhydraten, dan maakt je lichaam grote hoeveelheden ketonine aan. Deze stof zorgt er voor dat je minder snel een hongergevoel krijgt en omdat je zoveel mag eten als je wilt met het Atkins dieet, eet je toch minder dan normaal omdat het hongergevoel weg blijft. Het grootste nadeel van hoge concentraties ketonine is misselijkheid en duizeligheid.

Het Atkins dieet: een ongezonde keuze

Het Atkins dieet is bijzonder ongezond omdat je in de eerste plaats veel te veel eiwitten binnen krijgt. Om deze eiwitten af te breken moeten je nieren overuren draaien en dit is vanzelfsprekend niet goed.
Op de tweede plaats mag je met het Atkins dieet weinig of geen granen, fruit en groenten eten. Daardoor krijg je veel te weinig vitaminen, mineralen en anti-oxydanten binnen, wat belangrijke bouwstenen zijn voor een gezond lichaam. Je zou juist meer en niet minder van deze producten moeten eten, aangezien de voedingsstoffen die er in zitten zeer belangrijk zijn tegen de vorming van kanker en ziektes aan hart en bloedvaten.

Ondanks dat het gewichtverlies met het Atkins dieet op het eerste gezicht interessant lijkt, blijkt toch dat het een saai dieet is omdat je zo eenzijdig eet. Het einde van het Atkins dieet is in zicht, want de boeken en speciale producten verkopen steeds slechter. Sonja Bakker is voorlopig het nieuwe fenomeen in Nederland. Binnenkort lees je hier meer over het Sonja Bakker dieet!

Commentaren

atkins diëet te vies om mooi te zijn ware beter!!! Waarom zeg je "...te mooi om waaar te zijn"????
ALs er iets is die wij vies en onbeschaafd vinden is het toch wel dode lichamen opeten van dieren die totaal geen recht hebben om een deftig leven te krijgen! Het maakt je dood, ziek, dik enz... Aan vlees eten heb je geen voordelen! Een van de grootste doodsoorzaken en ziektemakers op deze wereld is toch wel onze eetgewoontes! Overal zie je de bewijzen! Mensen hebben cholesterol (daar spreekt hij bewust niet van hé), zijn superdik, maken miljoenen dieren dood, hebben gezwollen aderen, sterven aan hoge bloeddruk, diabetes...enz enz.... En Atkins is een dokter???? Hij zou in de grond moeten zinken van schaamte. En bijna iedereen loopt daar in! Dus?
Atkins diëet is te vies om waar te zijn!
En dat is nog vééééél te braaf uitgedrukt!

Gepost door: zosten | 01-06-07

nuance gek toch dat de mensen veel en veel dikker geworden zijn sinds werd aangegeven dat vet zo slecht is voor ons. Alle toevoegingen en conserveringsmiddelen zorgen voor onnodige gewichtstoename. Ongezonde levensmiddelen zijn te vaak goedkoper dan gezonde etenswaren. Er zijn genoeg wetenschappelijke onderzoeken geweest om het Atkins dieet te ondersteunen, maar ik vind dat mensen zelf hun mening moeten vormen door goed geïnformeerd hun keuze te maken. Wat voor de één werkt, werkt misschien helemaal niet voor de ander.
Gelukkig leven we ook in een wereld waar iedereen een eigen mening mag hebben en een eigen levenswijze zonder dat daarover kritiek (en vooral ongezouten kritiek) nodig is.
Leef je eigen leven, en laat anderen ook hun eigen keuzes maken.

Gepost door: ikke | 02-07-08

een hele mooie theorie van het vocht verliezen maar helaas grote onzin.....
het veelvoud aan ingenomen eiwitten zal er zelfs voor zorgen dat je lichaam meer water zal gaan vasthouden.....dus datgene wat uiteindelijk verdwijnt zal puur vet zijn...uit ervaring weet ik inmiddels dat de spiermassa zelfs aanzienlijk toeneemt....zonder te zweten op de sportschool!
sterker nog ik ben ervan overtuigd dat hoe meer vlees men naar binnen werkt....(in ieder gevalmeer dan een kilo per dag) des te beter zal men er uit gaan zien....

Gepost door: pieter | 20-01-09

huisvrouw Wat een onzin!!! Atkins is het beste dieet dat bestaat, het enigste dieet dat je helpt je overtollige kilo's kwijt te raken, en makkelijk vol te houden.Eerst en vooral moet je het boek goed lezen, dan zie je dat Dr Atkins er de nadruk op legt om vitamines te nemen tijdens het dieet, en je ook geregeld je bloed moet laten checken, voor, en tijdens het dieet, en het is enkel de eerste 2 weken dat het beperkt is en daarna mag je langzaam kolhydraten toevoegen. En hoe weten ze dat er meer mensen met een hartanval sterven van dit dieet? hebben ze elke hartpasient gevraagt of ze het Atkins dieet deden?Ik weet dat ik het dieet nu al 8 weken doe, en 6 kilo lichter ben, en ik heb me nog nooit zo goed gevoeld, als je af wilt vallen zonder honger is dit HET dieet
mvg
Mirella

Gepost door: Mirella | 27-08-09

ik ga er morgen mee beginnen ben zeer benieuwd

Gepost door: tineke | 28-03-10

groooooooote onzin dit. het is een geweldig dieet. mijn bloeddruk is gedaald van 145/100 naar 125/90 in 3 weken. mijn bloedsuiker is heel de dag rond de 6 mmol en nooit hoger als 6.7 mmol en niet lager dan 5.3 mmol!!!!! terwijl mijn bloedsuiker meestal te hoog was zo rond de 7.8 mmol nuchter en 8.9 mmol als ik wat gegeten!had !!! ik heb geen honger gevoel wat ik eerst wel altijd had ik ben nu al 7.5 kilo kwijt. kan niets anders zeggen als geweldig dit dieet!

Gepost door: jessica | 29-04-10

Sluit me aan bij Jessica.
Het is een goed dieet, waar je zeker mee afvalt!
Tijdens mijn zwangerschap 30 kilo aangekomen,
toen de kleine 1 jaar werd, moesten er bij nog 20 kilo af. Een kennis tipte me Atkins te gaan doen.
Vond het in eerste instantie een raar dieet.
Ben toch blij dat ik er mee begonnen ben want viel in 2 maanden die 20 kilo af. Intussen zijn er wel weer 4 kilo bij (eigen schuld) dus denk erover het Atkins dieet weer 2 a 3 weken te gaan doen.

Gepost door: Saar | 19-01-11

Uh ik doe ook mijn versie van dit dieet en ben vegetarisch al mijn Leven Lang . Qoarn bevat Heel veel eiwitten, automatisch nam ik al vitamine n bij. So aub schrap zeker da vlees gewoon een boodschap aan deze wereld. Stop met het eten van lijkjes, want draai of keer het, dat is het gewoon. Vervangers genoeg nanno 2011:))) en is niet omdat ik zelf ben t gestopt met vlees maar is toch duidelijk dat het slecht is:)) moet je niet hebben voor gestudeerd. Enkel kunnen we het lekkere niet voor laten. Terwijl eerlijk ik nu geen vlees meer lust. Is als alcohol en sigaretten. Pure verslaving! The coarn Atkins diet :))))))))

Gepost door: Heidi | 31-03-11

Ten eerste werkt dit dieet wel degelijk en is het helemaal niet ongezond. Voortaan voor je een opiniestuk schrijft eens alle bronnen checken en niet diegene die je goed uitkomen. Ten tweede, vegetariërs, jullie zijn toch wel de minst tolerante mensen op deze aardbol. Altijd maar zeiken op andere mensen terwijl wij nog netjes zijn. Altijd denken het beter te weten terwijl juist ECHTE studies hebben bewezen dat we dierlijke eiwitten nodig hebben. Dat jullie dat niet willen eten is voor mij geen probleem maar altijd dat gezeur over andere mensen die het wel eten wel. Altijd dat opdringen van jullie gewoonte komt bij veel mensen de keel uit en daarbij krijgen jullie zo ook minder en minder respect.
Geef mij maar een lekkere biefstuk of een half haantje hmmmmmm....

Gepost door: Eddy | 27-12-11

Ik doe al 6 jaar Atkins, het werkt prima. Ik eet veel groenten (en ook veel vlees, maar dat vind ik juist lekker).

Mijn bloeddruk is lager, ik ben nooit meer te dik. Joepie!! Lang leve Atkins!

Gepost door: Marcel | 14-04-12

Overtuigd vegetariër, gestopt met roken, geminderd met alcohol, meer bewegen en nog te dik. Mbv een gewichtsconsulente van het Voedingscentrum in 1,5 jaar 7 kilo afgevallen. En maar magere smeerkaas eten en vegaburgers met aardappelen zonder jus. Crap!
Na een keizersnede en zwangerschapsvergiftiging Pfeiffer gekregen wat resulteerde in chronisch vermoeidheidssyndroom. Elke dag erg moe en iedere maand koorts en een ontsteking ergens. Mijn lijf was op. Weer vlees gaan eten en nu mezelf toegezet aan een koolhydraatarm dieet. Ik ben in 4 maanden tijd 10 kilo kwijt. Dat betekent dat mijn lijf goed herstellende is, want ik ben een 'vasthoudend' (vocht en vet) type...
Lieve mensen, kijk wat bij je past en let op je gezondheid, dat geeft je lijf zelf aan. Dat overstijgt principes en geblaat over wat zogenaamd aangetoond is gezond te zijn.

Gepost door: Chantal | 04-05-12

De commentaren zijn gesloten.