19-05-07

Een gezond glas rode wijn

wijnIn bepaalde streken op Sardinië en in het zuid-westen van Frankrijk leven de mannen langer dan elders. Een groep Britse deskundigen denkt dat ze dat te danken hebben aan de heilzame stoffen in de plaatselijke rode wijn.


In Nature van deze week schrijven Roger Corder en collega's dat rode wijn uit het Franse departement Gers en de Sardijnse regio Nuoro bijzonder rijk zijn aan oligomere procyanidines. Die stoffen zijn volgens hen de belangrijkste oorzaak van het beschermende effect dat rode wijn heeft op bloedvaten. Eerder werd dit vooral toegeschreven aan resveratrol, maar het probleem van die stof is, dat het in te lage concentraties in de wijn zit om echt zoden aan de dijk te zetten.

In het lab van Corder werden bakjes gekweekte cellen uit bloedvaten blootgesteld aan allerhande stoffen uit rode wijn, om te zien bij welke ze zich het lekkerst voelen. De oligomere procyanidines wonnen, een groep stoffen die uit de pitjes van druiven komt. De concentratie van die wonderstoffen verschilt flink tussen verschillende wijnen, stelden de onderzoekers vervolgens vast. Traditionele methoden van wijnmaken leveren het meeste op en sommige druivensoorten doen het beter dan andere. Om te kijken of dat in de praktijk ook tot langere levens zou leiden, gingen ze na hoeveel procyanides er te vinden was in wijn uit twee regio's met notoire langlevers. Veel, zo bleek. Is dit nu bewijs voor de gunstige werking van procyanides? Nog lang niet, met zo'n klein steekproefje. De verklaring onder het artikel in Nature, dat de onderzoekers financiële belangen hebben bij het onderzoek, maakt het er ook al niet betrouwbaarder op. Meer onderzoek is wel op zijn plaats. In de tussentijd kan een goed glas wijn op zijn tijd geen kwaad.

Commentaren

dorst Iedereen zegt dat ik drink, maar niemand praat over..........mijn grote dorst. Hips

Gepost door: Willem Hulscher | 02-06-07

Hipz! rode wijn? zeggen ze ook als dieet. ik ben pas 13 maarkben er dol op! mmmm....

Gepost door: de franse rode wijn lover | 02-06-08

De commentaren zijn gesloten.