23-03-07

Mijn getuigenis: "Ik had nooit gedacht dat het echt kan."

bierbuikIets minder dan een jaar geleden woog ik 94 kg. Voor 1m80 zat ik dan ook met een aardig tonnetje, een bierbuik zeg maar. Dit deed uiteindelijk de doorslag geven: ik zag een uitzending op TV over een "andere levensstijl" en zocht wat informatie op het net. Het leek allemaal niet zo moeilijk, maar ik dacht meteen, het zal wel niet zo makkelijk lijken als het is.

Ik dacht dan ook dat niet diëeten, maar gewoon m'n levensstijl aanpassen geen oplossing zou zijn voor het overgewicht en de bijhorende complexen, rare blikken en de nodige spot. Toch gaf ik de moed niet zó snel op en wou het echt wel eens uittesten.


Zo schakelde ik over van +/- 2 liter Cola en Frisdrank naar vnl. 2 liter water en een beetje frisdrank, want de smaak wou ik toch niet laten. Na een tijdje light-drinks geprobeerd te hebben, schakelde ik over op gesuikerde frisdrank en dat bleek veel beter te werken. Het water drinken volstond en de gesuikerde dranken zijn nog altijd bedoeld om even wat met smaak te drinken.


Uiteraard moct ik me niet enkel focussen op dranken, de eetgewoonten moesten dus echt wel grondig aangepakt worden. Quasi iedere dag frietjes of pizza of spaghetti of andere boosdoeners moesten echt wel tot een minimum beperkt worden. Een moeilijke opgave, vooral de eerste maand(en), maar volharding was hier het sleutelwoord. Ik dacht steeds: "Niet opgeven, de eerste resultaten zal ik pas kunnen zien als ik doorzet!". De eerste weken ging er weinig van de kilo's af, maar ik wist ook wel dat ik te vaak zondigde. Ik voelde me echter wel al een stuk beter in m'n vel, gewoon omdat ik doorzette en me niet dadelijk terug op frietjes, hamburgers, pizza's en liters Cola stortte.

Het eetpatroon aanpassen lijkt gemakkelijk, maar het was een opgave. Een opgave om alleen al die gewoonte af te leren, een beetje zoals bij stoppen met roken. Maar maand na maand verbeterde die gewoonte en ik kan zeggen dat die nog steeds verbeteren, met de broodnodige hulp van m'n vrouwtje. Zij kookt sinds een tijdje en dat is veel gezondere kost dan dat ik klaarmaakte, al dacht ik toen dat het geen kwaad kon (ontkenning?).


Veel groenten, niet teveel vlees of vis, maar toch voldoende om geen honger te hebben, dat was al zeer belangrijk. Vervolgens moest ik leren fruit te eten, dat was ik echt niet gewoon, maar het is eigenlijk wél lekker! Puur een gewoonte. De recepten worden door mijn vrouwtje zo afgewisseld dat ik zelden twee keer hetzelfde eet, door eenvoudige dingen, eens een andere groente in de ovenschotel met het vlees bvb.

Ik denk dat ik enkel kon slagen, omdat ik afwisselnd en gezond at, maar ook en vooral omdat het eten me echt smaakte! De slechte gewoonte(n) die ik toen had hebben nu plaats gemaakt voor afwisselende en evenwichtige voeding. Gezond, maar bovenal lekker.


gewichtsverlies

Het resultaat: Na een klein jaar ben ik van 94 kg nu naar 77 kg gegaan en het is echt puur mijn gewoontes die ik heb aangepast. Ik dacht echt nooit dat dat nooit zou lukken, maar het is me gelukt. Nu rest me nog enkel die gezonde gewoonten te houden en binnenkort ook te starten met sporten. Inderdaad, daar moet ik zelfs nog mee starten, al was ik vroeger toch wel vrij sportief.


Ik raad iedereen die last heeft van overgewicht deze vorm van "diëeten" aan. Het is eigenlijk zelfs helemaal geen diëet! Op deze blog (die me veel geholpen heeft en nog altijd) staan tips en informatie bij het zoeken naar een evenwichtig gewicht. Veel succes!!

Groetjes,

Kristof

Commentaren

groot gelijk ik doe ongeveer het dieet zoals jij en moet zeggen het lukt me ook perfect ik lijdt geen honger en voel me beter en lichter met de dag

Gepost door: kathia | 30-03-07

Ik ben 35 jaar en sinds ik het ouderlijke huis verlaten had dronk ik enkel cola, van 's morgens tot 's nachts, (daarvoor dronk ik enkel melk en cola alleen bij bezoek). Een maand terug zag ik bij toeval op een programma op 5tv over diëten en die mevrouw dronk ook alleen cola en limonades, elk jaar sloop er zo kilo's aan, haar huid leed daar ook onder. De doorslag gaf wanneer een gezonde man die nooit frisdranken dronk aan een experiment meedeed, hij zou 2 weken enkel frisdranken tot zich nemen, na een week was zijn gave huid reeds veranderd in acné. Op slag ben ik water beginnen drinken, gewoon kraantjeswater, mijn man moest even lachen, maar na 2 weken was hij verwonderd dat ik volhield, het was geen kwestie van volhouden, ik luste gewoonweg geen cola meer, als ik nu eens een slokje drink denk ik steeds "hoe heb ik dat vergif al die jaren (12 jaar) binnengekregen". Nu ben ik een maand verder, en nog steeds drink ik water of thee of soms chocomelk en ik voel me veel beter, minder moe en minder loom, nu is de volgende stap stoppen met roken !

Gepost door: Kathleen | 08-05-09

Oproep "Ook getest op mensen" Ben jij een levensgenieter die graag lekker (veel) eet? Hou je ervan om regelmatig een glas te drinken? En zit jij ’s avonds ook liever voor televisie dan in de fitness? Hou je met andere woorden van de goede dingen des levens, ook al zijn die misschien nadelig voor je gezondheid?

Het televisieprogramma “Ook getest op mensen” (VRT) is op zoek naar mannen van rond de 40 die tien weken lang komaf willen maken met hun ongezonde gewoontes. Je krijgt de unieke kans om onder leiding van een professioneel team je levenskwaliteit te verbeteren.

Ben je geïnteresseerd of wil je meer info? Neem dan zo snel mogelijk contact op an.dewolf@vrt.be of bel naar 02/741 59 05 (An De Wolf).

Gepost door: De Wolf | 16-11-09

De commentaren zijn gesloten.