05-03-07

Lekker Koken: Kookmethodes

Gezonde voeding vraagt om een gezonde bereidingswijze. Er bestaan diverse kookmethodes die de hoeveelheid bereidingsvetten tot een minimum beperken en die de vitamines en de minerale zouten in het voedsel niet verloren laten gaan. Bovendien gaat het snel!

Zorg niet enkel voor variatie in het eten, maar ook in de bereidingswijze... Op die manier wordt het een echt feest voor de smaakpapillen!


Kookmethodes:

De snelkookpan

snelkookpanMet een snelkookpan kan je meerdere voedingsmiddelen (vlees, vis, groenten en aardappelen) gelijktijdig klaarmaken zonder vetstof. En alles staat in een recordtempo op tafel!  

 

De stoomkoker

Met een stoomkoker kan je vis, groenten en rijst klaarmaken zonder vetstof. De bereidingen hebben een volle smaak en zitten nog vol vitamines en minerale zouten.  

De papillot

papillotIdeaal om vis mee klaar te maken! De ingrediënten (vis, groenten en kruiden) worden ingepakt in aluminiumfolie en gaan dan in de oven. Aardappelen in de schil zijn ook heel voedzaam et volledig vetvrij bereid.  

Smoren

Door het vlees en/of de groenten even aan te bakken en daarna een bodempje water in de pan te doen en er het deksel op te zetten, hoef je maar heel weinig vetstof te gebruiken. De bereiding suddert dan een tijdje voort, tot alles gaar is. Ideaal voor stoofpotjes 

De microgolfoven

Voor snelle bereidingen, waarbij de vitamines en minerale zouten niet verloren gaan. 

Wok/pannen met een antiaanbaklaag

Je hebt maar heel weinig bereidingsvet nodig om te braden. Met een wok kan je bovendien verschillende ingrediënten (en in grote hoeveelheden) gelijktijdig klaarmaken. Ideaal voor groenten. Wokken is gezond en gezellig!    

De grill

grillTe gebruiken om vlees en vis klaar te maken zonder vetstof (eventueel gemarineerd met kruiden). Grillen doe je met een elektrisch toestel of, als het mooi weer is, op de barbecue. Let op met aangebrande stukken, die zijn kankerverwekkend!


Gepost in Algemeen | Commentaren (3) |  Facebook | | |

Commentaren

De microgolfoven
Voor snelle bereidingen, waarbij de vitamines en minerale zouten niet verloren gaan.

dit is onjuist
microwaves transformeren voedsel tot op moleculair nivo tot eetbare pulp waarbij iedere oorspronkelijke structuur is vernietigd dus ook velzels en vitaminen.

Gepost door: erik | 16-02-11

Verschillende onderzoeken hebben de exacte invloed van microgolven op voedingsstoffen en de vorming van toxische of schadelijke verbindingen vergeleken met de traditionele manier van opwarmen. De conclusies waren duidelijk: koken met de microgolfoven houdt geen groter risico in dan het traditionele koken. Het gebruik van de microgolfoven vraagt wel wat aanpassing. De toe te voegen hoeveelheid water, zout en kruiden, de bereidingstijd en het materiaal van de recipiënten verschillen immers.

Gepost door: Kristof | 17-02-11

Magnetron maaltijden zijn zo slecht voor je, et enige voordeel is dat het snel en makkelijk is om klaar te maken.
http://puff-store.nl/elektrische-sigaret

Gepost door: Elektrische sigaret | 17-09-14

De commentaren zijn gesloten.