06-02-07

Vetverbranding door beweging: belangrijk voor een evenwichtig dieet.

Om de effecten van sport op onze vetverbranding moeten we het verschil kennen tussen een aërobe en een anaërobe inspanning. Het is duidelijk dat vooral tijdens een aërobe inspanning vetverbranding plaats vindt. Het is dus uitermate belangrijk om de juiste intensiteit te hanteren bij training. De hartslagmeter is hiervoor een ideaal middel.

De hartslagfrequentie die optimaal is voor de vetverbranding ligt voor een loper in de intensiteitszone tussen de 68 en 75% van de maximale hartfrequentie. (Schatting Hartfrequentie Max : 220 - leeftijd). Voor een fietser ligt de optimale vetverbranding tussen 63 en 70% van de maximale hartfrequentie.

Trainen met een lege maag

aerobics blogOmdat het suikergehalte 's morgens in ons lichaam laag is, wordt de nodige energie vooral geleverd door vetverbranding. Daarom is een aërobe training voor het ontbijt ideaal om gewicht te verliezen. Trainen na het avondmaal heeft natuurlijk ook een gunstig effect op ons gewicht omdat de calorieën die zijn opgenomen verbrand worden vooraleer ze kunnen omgezet worden in vet.


Regelmaat

dieet blogOm te komen tot goede resultaten moet men een bepaalde regelmaat in de training voorzien. Algemeen wordt 3x per week als een gezonde en haalbare trainingsregelmaat beschouwd. Qua duurtijd moet men uitgaan dat men minimaal een 30 minuten moet sporten, wil men resultaat bekomen met betrekking tot de vetverbranding. Alles hangt natuurlijk af van de trainingsmogelijkheden die u heeft.

Eten na de training

Na de (groeps)training gaan vele mensen nog iets drinken. Hou er rekening mee dat de calorieën van een pakje chips theoretisch overeestemt met het aantal calorieën die u verbrandt tijdens een uurtje joggen aan gemiddelde intensiteit. Wilt u echt gewicht verliezen dat is een combinatie van dieet en beweging een noodzaak ! Een goede vertverbranding helpt, maar om af te slanken moet het aantal calorieën die we verbranden nu eenmaal lager zijn dan de calorieën die we opnemen.

Vandaag de dag hebben we het allemaal druk en blijft er weinig tijd over om op eigen houtje verse, uitgebalanceerde maaltijden te bereiden die in ons dieet passen. Bij elk dieet is het nochtans belangrijk dat we alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ons lichaam nodig heeft. Indien niet kan dit het omgekeerd effect hebben en onze vetverbranding op een laag pitje zetten. Maak dus toch even wat tijd vrij om wat vers eten op tafel te brengen, niet alle maaltijden nemen zoveel tijd in beslag als je wel denkt.

Gepost in Beweging | Commentaren (2) |  Facebook | | |

Commentaren

aërobe training voor het ontbijt Ik heb het gevoel dat het werkt. Ik geef nu bewegen de voorkeur op streng dieëten en het helpt

Gepost door: De Roo Marijke | 29-07-07

Dunner Ik merk nu al (na 1 week) het verschil door te bewegen in de ochtend. Ik voel me ook veel minder moe in de middag! Groet :)

Gepost door: Joyce | 30-08-07

De commentaren zijn gesloten.