14-01-07

Het Vitamine B-Complex

De wateroplosbare B-vitaminen hebben voornamelijk een functie als co-factor (hulpstof) bij tal van enzymreacties in het koolhydraat-, eiwit- en vetmetabolisme en zijn daarmee onder andere van belang voor het vrijmaken van energie uit de voeding en de vorming van bouwstenen voor lichaamsweefsel. De B-vitamines zijn onderverdeeld in:

 • Vitamine B1
  Vitamine B1 (thiamine) is noodzakelijk voor de omzetting van koolhydraten in energie. Een tekort aan vitamine B1 veroorzaakt zenuwaandoeningen (vb. beri-beri). Voornamelijk volle granen, noten en vlees zijn een bron van vitamine B1.
 • Vitamine B2
  Vitamine B2 (riboflavine) is noodzakelijk voor de omzetting van koolhydraten, vetten en eiwitten in energie. Melk en zuivelproducten zijn een voorname bron.
 • Niacine of nicotinezuur (soms ook vitamine B3 genoemd)
  Niacine of nicotinezuur is aanwezig in de meeste voedingsmiddelen en kan eveneens door het lichaam aangemaakt worden uit tryptofaan (een aminozuur). Niacine speelt een rol bij de regeling van de hoeveelheid bloedlipiden (vetten in het bloed).
 • Pantotheenzuur (soms ook vitamine 5 genoemd)
  Pantotheenzuur is een bouwsteen van een van de belangrijkste enzymen, het co-enzym-A. Dit enzym speelt een rol bij de stofwisseling van de koolhydraten. Daarnaast is het betrokken bij de vorming van cholesterol en bepaalde hormonen. Vitamine B5 komt vrijwel in alle voedingsmiddelen voor.
 • Vitamine B6
  Vitamine B6 (pyridoxine) speelt een rol de omzetting van proteïnen. Rundvlees, kip en vis zijn rijk aan vitamine B6.
 • Biotine (soms ook vitamine B8 of vitamine H genoemd)
  Over biotine is relatief weinig gekend. Het speelt een rol bij de omzetting van aminozuren en vetzuren als bij de vorming van ureum. Vitamine B8 speelt ook een rol bij het gezond houden van huid en haar. Bloemkool, chocolade, eieren, noten en melk zijn leveranciers van vitamine B8.
 • Foliumzuur (soms ook vitamine B9 of vitamine M genoemd)
  Foliumzuur is van belang bij de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan foliumzuur tijdens de zwangerschap speelt een rol bij de ontwikkeling van neuraalbuis defecten (vb. open rug) bij de foetus.
 • Vitamine B12
  Vitamine B12 (cobalamine) is noodzakelijk bij de aanmaak van bloedcellen en zenuwweefsel. Vitamine B12 vindt men enkel in dierlijke producten. Dit kan een probleem zijn voor veganisten, hoewel tekorten zeldzaam zijn.

Gepost in Algemeen | Commentaren (3) |  Facebook | | |

07-01-07

Groene Thee goed voor het Geheugen en helpt tegen Dementie en Alzheimer

Uit Japans onderzoek blijkt dat groene thee helpt bij de preventie van dementie, meldt het Algemeen Dagblad van zaterdag 15 april 2006. Door de vergrijzing lijkt men in Nederland, waar ca. 160.000 mensen dement zijn, steeds banger te worden voor deze ouderdomsziekte.

"Dementie begint met het optreden van cognitieve stoornissen zoals toenemend geheugenverlies, verminderde aandacht, afname van concentratie en ruimtelijk voorstellingsvermogen," vertellen de internisten Herman Hart en Albert van de Wiel in hun AD-column Hart en Wiel.
Uit het onderzoek wat in Japan gedaan werd bleek dat, naarmate men meer groene thee dronk, deze cognitieve stoornissen minder vaak voorkwamen. De kans op dementie werd dus kleiner.

Voor het onderzioek werd bij zo’n duizend japanners van boven de zeventig jaar nagegegaan hoeveel thee (en wat voor soort thee) en hoeveel koffie zij dronken. Het risico op dementie bleek bij vier tot zes kopjes groene thee per week al 48 procent lager dan bij geen groene thee. Bij meer dan twee kopjes per dag was het risico zlefs al 54 procent lager. Bij twee kopjes zwarte thee per dag is het risico op dementie niet of nauwelijks lager.

In het Oosten drinkt men regelmatig groene thee. In Nederland zijn er steeds meer mensen die overstappen op groene of kruidenthee en minder 'zwarte' thee (de smaakjesthee zoals we die gewend zijn in ons land) drinken. Wellicht zal dat aantal na publicatie van dit onderzoek nog meer groeien.