14-01-07

Het Vitamine B-Complex

De wateroplosbare B-vitaminen hebben voornamelijk een functie als co-factor (hulpstof) bij tal van enzymreacties in het koolhydraat-, eiwit- en vetmetabolisme en zijn daarmee onder andere van belang voor het vrijmaken van energie uit de voeding en de vorming van bouwstenen voor lichaamsweefsel. De B-vitamines zijn onderverdeeld in:

  • Vitamine B1
    Vitamine B1 (thiamine) is noodzakelijk voor de omzetting van koolhydraten in energie. Een tekort aan vitamine B1 veroorzaakt zenuwaandoeningen (vb. beri-beri). Voornamelijk volle granen, noten en vlees zijn een bron van vitamine B1.
  • Vitamine B2
    Vitamine B2 (riboflavine) is noodzakelijk voor de omzetting van koolhydraten, vetten en eiwitten in energie. Melk en zuivelproducten zijn een voorname bron.
  • Niacine of nicotinezuur (soms ook vitamine B3 genoemd)
    Niacine of nicotinezuur is aanwezig in de meeste voedingsmiddelen en kan eveneens door het lichaam aangemaakt worden uit tryptofaan (een aminozuur). Niacine speelt een rol bij de regeling van de hoeveelheid bloedlipiden (vetten in het bloed).
  • Pantotheenzuur (soms ook vitamine 5 genoemd)
    Pantotheenzuur is een bouwsteen van een van de belangrijkste enzymen, het co-enzym-A. Dit enzym speelt een rol bij de stofwisseling van de koolhydraten. Daarnaast is het betrokken bij de vorming van cholesterol en bepaalde hormonen. Vitamine B5 komt vrijwel in alle voedingsmiddelen voor.
  • Vitamine B6
    Vitamine B6 (pyridoxine) speelt een rol de omzetting van proteïnen. Rundvlees, kip en vis zijn rijk aan vitamine B6.
  • Biotine (soms ook vitamine B8 of vitamine H genoemd)
    Over biotine is relatief weinig gekend. Het speelt een rol bij de omzetting van aminozuren en vetzuren als bij de vorming van ureum. Vitamine B8 speelt ook een rol bij het gezond houden van huid en haar. Bloemkool, chocolade, eieren, noten en melk zijn leveranciers van vitamine B8.
  • Foliumzuur (soms ook vitamine B9 of vitamine M genoemd)
    Foliumzuur is van belang bij de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan foliumzuur tijdens de zwangerschap speelt een rol bij de ontwikkeling van neuraalbuis defecten (vb. open rug) bij de foetus.
  • Vitamine B12
    Vitamine B12 (cobalamine) is noodzakelijk bij de aanmaak van bloedcellen en zenuwweefsel. Vitamine B12 vindt men enkel in dierlijke producten. Dit kan een probleem zijn voor veganisten, hoewel tekorten zeldzaam zijn.

Gepost in Algemeen | Commentaren (3) |  Facebook | | |

Commentaren

Dank je wel voor dit artikel.
Goed en duidelijke info.

Met Vriendelijke groet,
Mark

Gepost door: Vitamine B1 | 31-07-11

Leuk Artikel over vitamine b complex , vitamine b1 verkleint ook de kans op alzheimer
lees hier meer over !l

Gepost door: vitamineb1 | 22-08-11

Interessant artikel! Het innemen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B heeft voornamelijk een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Vitamine B zit overigens ook veel in fruit; lekker en gezond!

Gepost door: Vitamines in fruit | 01-09-11

De commentaren zijn gesloten.