07-12-06

Vitamine C

Vitamine C staat ook wel bekend als L-Ascorbinezuur. Het is één van de belangrijkste vitaminen voor het immuunsysteem.
Vitamine C is de meest wezenlijke vitamine. Het is gericht op groei en regeneratie. Het is ook het reinigingsvitamine bij uitstek. Het zorgt voor de afvoer van afbraakproducten, van die dingen die het lichaam niet meer nodig heeft. Je kunt je ook makkelijk voorstellen dat je je zonder deze "ballast" veel fitter, energieker voelt. Veel lichter en helderder. Zo werkt vitamine C ook in op het gevoelsleven van de mens. Het speelt dan ook een belangrijke rol bij een "opgeruimd" gemoed. Een tekort aan vitamine C maakt het aanmerkelijk moeilijker om afscheid te nemen van dingen, het maakt dat je ze oppot, dat je ze als het ware blijft meezeulen .

Symptomen bij een tekort
- Gevoel van slapte
- Voorjaarsmoeheid
- Slecht genezende wonden
- Prikkelbaarheid
- Bloedend tandvlees, loszittende tanden
- Gemakkelijk blauwe plekken krijgen
- Gewrichtspijn
- Gebrek aan eetlust
- Hartklachten
Therapeutisch gebruik
- Antioxidant
- Versnelt de genezing van wonden
- Houdt botten, tanden en geslachtsorganen gezond
- Werkt als een natuurlijk antihistaminicum (bij allergische reacties)
- Kan helpen om onvruchtbaarheid bij de man te bestrijden
- Vermindert de duur van verkoudheden en andere virussen
Bijzonderheden
Dit vitamine wordt zelfs bij zeer hoge doses niet schadelijk geacht. Bij erg hoge doses hebben sommige mensen last van diaree. Dit wordt gezien als de darmtolerantiegrens. De darm neemt niet meer C op en het 'overschot' trekt vocht aan en veroorzaakt zo diarree. Oplossing: de dosis iets verlagen of de inname meer verdelen over de dag.
Vitamine C is verkrijgbaar als ascorbinezuur, en als ascorbatencomplex. Ascorbinezuur is vrij goedkoop, de zuren tasten echter het tandglazuur aan en kunnen maagklachten veroorzaken. Een C ascorbatencomplex is pH neutraal, ontziet de maag en wordt over het algemeen beter opgenomen door het lichaam.
Factoren voor verhoogd gebruik
Roken (25 mg per sigaret), blootstaan aan gifstoffen (wonen in een stad of industriegebied), gebruik van de pil, gebruik van geneesmiddelen, gebruik van antibiotica, gebruik van geraffineerde suikers, gebruik van alcohol, stress en spanningen. (zowel fysiek als mentaal)
Dosering
De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) is 60 mg per dag. De orthomoleculaire dosis is 2-3 gram per dag. Therapeutische doseringen kunnen soms oplopen tot 10 gram per dag.
Natuurlijke bronnen
L-Ascorbinezuur in een complex (samen met andere stoffen waardoor de zuren geneutraliseerd worden) komt veel voor in citrusvruchten, broccoli, tomaten, groene groenten en aardappelen.

Gepost in Algemeen | Commentaren (2) |  Facebook | | |

Commentaren

Viamine C Ik gebruik al 25 jaar elke dag C will capsules van 500 mg s'morgens bij mijn onbijt en ik wordt binnen kort 80 jaar en ik voel mij uitstekend goed gezond al rook ik 6 sigaretten per dag en een glas bier bij mijn avondmaal, bovendien werk ik al 10 jaar dagelijks in mijn edukatieve wandeltuin van 50 are met 400 lm verharde wandelpaden met meer dan 1000 sierplantn

Gepost door: arthur Asscherickx | 09-09-08

Wauw ik wist nietdat vitamine C zo belangrijk was en zoveel effecten had als je het niet genoeg binnen krijgt. Ik herken veel van de symptomen bij mezelf! Misschien dan toch maar eens wat meer vitamines gaan eten en voornamelijk vitamine C. Bedankt voor de goeie informatie. Ben ook aan het denken om vitamine capsules te gaan halen omdat ik me erg slecht voel de laatste tijd en inderdaad ook weinig van vitamines binnen krijg.

Gepost door: Roberto | 05-11-11

De commentaren zijn gesloten.