19-11-06

Vitamine B12 & een B12 tekort

Volgens Deense onderzoekers zou een tekort aan vitamine B12, ook wel cobalamines genaamd, meer voorkomen dan we denken, vooral bij senioren. Vandaar hun voorstel om de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) te verhogen.

vleesIs vitamine B12 voor alles goed? Toch bijna. Ze speelt een rol bij de productie van de rode bloedcellen en is dus essentieel om bloedarmoede te voorkomen. Ze draagt bij tot het evenwicht van het zenuwstelsel en tot het behoud van de intellectuele capaciteiten. Daarnaast is ze ook onmisbaar voor de groei, de celdeling en de celwerking.
Vitamine B12 bestaat in verschillende vormen die gegroepeerd worden onder de naam cobalamines.

Belangrijk: vitamine B12 zit niet in plantaardige producten, maar alleen in dierlijke. Vooral dan in lever en orgaanvlees, maar ook in ander vlees, vis en melkproducten.

Een evenwichtige voeding gaat tekorten tegen

Aangezien vlees, vis en melkproducten gretig geconsumeerd worden in het Westen, wordt er traditioneel van uitgegaan dat een evenwichtige voeding elk risico op een tekort uitsluit. Vegetariërs, die alleen vlees uitsluiten, kunnen echter een tekort krijgen als ze niet genoeg andere dierlijke producten eten. Veganisten van hun kant moeten een supplement nemen. Bij zwangere vrouwen is dat zelfs essentieel.

Volgens Deense onderzoekers komt een vitamine B12-tekort echter meer voor dan we denken. Ze stellen zelfs voor om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te verhogen. Ze raden 6 mg per dag aan in plaats van de huidige 2,4 mg. Uit de resultaten van analyses bij een honderdtal menopauzale vrouwen blijkt immers dat er 6 mg per dag nodig is om het vitamine B12-gehalte in het lichaam hoog genoeg te houden. Meer nemen dan 6 mg levert geen extra voordelen op.

Voorzichtig na de 50…

In sommige risicogroepen zouden tekorten meer voorkomen dan we denken. Bij 50-plussers bijvoorbeeld.
Bij bejaarden is dit risico bekend. Zo weten we dat senioren niet meer genoeg maagsap afscheiden, en precies in dat maagsap zit de zogenaamde "intrinsieke factor", een door de maag afgescheiden stof die noodzakelijk is voor de opname van vitamine B12 door het lichaam.

Over de kwestie zullen nog hevige debatten gevoerd worden tussen wetenschappers. In afwachting moeten we echter wel onthouden dat we een vitamine B12-tekort moeten vermijden. Een afwisselende en evenwichtige voeding is daarvoor de beste manier, alvorens aan supplementen te gaan denken.

Gepost in Algemeen | Commentaren (10) |  Facebook | | |

Commentaren

dag kristof leuk blogje en interessant,wens u een fijne avond,vele groetjesxxx

Gepost door: E-ZONNETJE | 19-11-06

hoi yep, das waar, b12 is heel belangrijk, ikzelf eet al 15 jaar geen vlees omwille van een zwakke maag maar nu moet ik toch beginnen overschakelen van de dermatoloog vanwege een gebrek aan vetzuren en ook b12..het gevolg: onbedwingbare jeuk op armen en benen. vlees is te zwaar maar vis en kip gaan toch al beter. nog te weten dat die dermatoloog zelf 20 jaar vegetariër geweest is.
verder een goeie site en nog een goed weekend
groeten, patrick

Gepost door: patrick | 02-12-06

B12 enkel in dierlijk? BULLSHIT man! Gewoon onzin, dieren die op betonnen vloeren gekweekt worden kunnen geen B12 vitamines hebben uit zichzelf!!!
Daar heeft de vleesindustrie een handig truukje voor! Door simpel het B12 vitamine aan hun veevoeders toe te voegen! Jullie worden aan alle kanten bedrogen en belogen en jawel ...geloven het nog ook! Dieren kunnen alleen B12 uit de grond halen en uit de natuur zelf, buiten dus! Maw de meeste dieren kunnen dat niet, omdat jullie ervoor zorgen dat ze allemaal een voor hen zeer lang ellendig leven moeten lijden! Gewoon, omdat de meeste per sé MACHO-STOM willen voordoen en niet zonder "hun" zgn "stuksken vlees" kunnen! Alsof dat stukske in je bord je in leven houdt? Hahahha... Ook ik dacht zo vroeger maar 't blijkt ondertussen dat ik al meer dan 18 jaar geen dieren eet alsook niet hun zgn produkten! Tof hé? En nee integendeel zoals sommige hier beweren... ik ben helemaal niet zwak, sleur nog elke dag gewichten rond en ik doe nog elke dag veel te lange werkuren als zelfstandige! En ik heb geen geitenwollensokjes aan en ik glimlach ook niet met een smoel vol onverzorgde rotte tandjes! Onzin, onzin, onzin!

Integendeel ik ben er fier op dat ik tot een nieuwe generatie hoort die verder nadenkt en niet alles klakkeloos navertelt van anderen! Iemand die verder kijkt dan enkel naar zijn bord eten. De bewijzen van de nadelen staan dichter bij je dan je denkt! Het wordt tijd dat de mensen ophouden met STOM te doen en egoïstisch te zijn. Leer es meer respect te hebben en empathie voor al het leven die de natuur je aanreikt!

B12 zit wel degelijk in bepaalde planten. Luzerne (alfalfa) en bepaalde zeewier hebben er!En als dit jou te moeilijk lijkt om het op te zoeken kan je veganistische tabletjes krijgen die zonder dierenleed alle B vitamines bevatten!

Dus B12 zit niet zomaar in vlees maar wordt toegevoegt! Het zijn niet de dieren zelf die B12 maken!

Wat wel correct is dat je moet zorgen dat er geen tekorten zijn! Echt hééééééél belangrijk!!! En ik ken enkele mensen die (te) veel vlees eten die toch B12 tekorten hebben??? Hoe verklaar je dit dan?
Ze moeten speciale B12-inspuitingen krijgen.

Hey Patrick.... wat voor een dermatoloog heb jij zeg? Ofwel fantaseer je het verhaal ofwel is die dermatoloog een dikke zeveraar! Wat een dikke onzin zeg! Het is net omdat je oa vlees eet dat je last hebt van je maag. Wij zijn niet gemaakt om vlees te eten (in bep noodsituatie kan het wel) daarvoor hebben we (in vergelijking met carnivoren)
- het juiste gebit niet
- te weinig maagsappen
- een veel te lang darmstelsel
enz enz...
Brood eten kan dit ook veroorzaken door minderwaardige tarwes en gluten !
Een huidspecialist zou beter dan wie ook moeten weten dat al wie dierlijke eiwitten mijdt zich ontdoet van allerlei vetstoffen en vergif. Gevolg een mooiere slankere, zuiver huid. Mijn vrouw had een reuzegezwel op haar schouder. Ze voelde zich ongemakkelijk daarbij en ze had al genoeg schrik voor kankers. Na het vermijden van dierlijke eiwitten is die bal bijna geheel verdwenen, je voelt het amper nog zitten en...ze verloor meteen 28kg overgewicht in 7 maand!!!
NB Iemand die bvb teveel chokolade eet steekt ook altijd de schuld op de chokolade omdat de persoon vol vieze etterpuisten staat! Maar 't is niet de chocolade maar de dierlijke produkten die het doen (melk bvb).

Leuke tip: Konijnen eten hun eigen keutels om B12 aan te maken!

Gepost door: zosten | 01-06-07

Ik heb een vitamine B12 tekort. Ik eet nochtans voldoende vlees & kaas.
Om de één of andere reden nemen mijn darmen dit niet voldoende op. Ik krijg dus regelmatig spuitjes B12. Daar kikker je dan echt van op!

Gepost door: Sofie | 03-10-08

B12 De misvatting met B12 in vlees komt er hoofdzakelijk door, dat spiervlees helemaal geen B12 bevat. Alleen lever, nieren en ander orgaanvlees bevat B12. En dat eten de meesten juist heel weinig.

Als je een tekort vertoont, kan dat zijn omdat je via je voeding te weinig binnenkrijgt, of omdat je het niet opneemt. In het tweede geval gaan ook supplementen niet helpen. Dan moet je naar de dokter voor injecties.

Een ander veelgehoord fabeltje is dat traditionele tempeh B12 zou bevatten. Als B12 in/op plantaardige voeding gemeten kan worden, is dat altijd verontreiniging. Idem voor melk en kaas, waar wel eens wat B12 kan in teruggevonden worden. Maar in verreweg de meeste melk zit nooit B12.

Alle zoogdieren produceren zelf B12 in de dikke darm, maar dat is voorbij het punt waar ze dat ook zouden kunnen opnemen. Daarom doen veel soorten aan coprofagie.

Gepost door: Wim | 06-02-09

ik weet nu juist van de dokter dat ik vitamineB12 te kort heb en dit na ee bloed onderzoek voorafgaande de komende operatie die ik moet ondergaan, ik was vroeger slager en had daar nooit last van ,maar blijkbaar na een maag bypass zou het kunnen zijn dat het daardoor komt, ik heb de vitamine befact forte moetyen gaan halen van de dokter en ben nu op zoek wat een ideale aanvulling daarvoor nog zou kunnen zijn, ik denk ook aan biergist pillen heeft er iemand ook ervaring daarmee of andere tips
mvg franc

Gepost door: vanoost franc | 25-02-10

ook ik heb de gastric bypas ondergaan en ok ik zit met vit B12 te kort,en ook ik zoek naar een oplossing om dit probleem op te lossen want ik en spuitjes gaan niet samen ook ingewanden van dieren krijg ik niet binnen ik walg erbij als ik het moet eten zijn er mensen die mij kunnen helpen naar een oplossing

alvast dank u

Gepost door: tamara | 01-03-10

Ik heb ook last van een tekort aan vitamine B 12, en moet van de dokter TRI-BI-VIT innemen.
Ik heb al eens een dosis van 2 maanden genomen, maar dit was blijkbaar niet voldoende. Mijn waarde was wel gestegen van 117 tot 147, maar blijkbaar moet je 180 hebben. Nu heb ik dus weer een dosis van 2 maanden.

Gepost door: Miejans | 03-06-10

schrik hey ook ik heb B12 re kort maar ook ijzer en bloedarmoede en nu zou ik ook die spuiten moeten krijgen maar heb daar toch wel een beetje schrik voor zijn er nog ander oplossingen voor dat ik die spuiten niet moet nemen
bij mij was dit wel te wijten aan een operatie
want had een inwendige bloeding en bijna 2 liter bloed verloren
groetjes dina

Gepost door: dina | 04-07-10

goede morgen , kunt u mij vertellen of vitaminne b 12 capsules, ook helpen ,en hoeveel heb ik nodig , ik ben 75 jaar bij voorbaat dank.

Gepost door: Walther Henip | 27-02-12

De commentaren zijn gesloten.