04-11-06

Calcium en Vitamine D : belangrijk voor uw beenderen

Calcium

bonesOm botmassa aan te maken, heeft uw lichaam voldoende calcium nodig. Calcium haalt het lichaam met name uit zuivelproducten zoals melk, kwark en kaas. 99% van alle calcium in ons lichaam bevindt zich in het bot. Maar ook andere essenttiële lichaamsfuncties verbruiken calcium, nl. de bloedstolling en de spiersamentrekking (van o.a. het hart). Indien het lichaam niet voldoende calcium uit de voeding kan halen, zal het calcium uit de botten gebruiken.

Het is belangrijk om al op jonge leefrijd (de pubertijd) te beginnen aan de opbouw van de botmassa. Dat geeft het lichaam een goede basis voor de rest van het leven.

 


Hoeveel calcium is voldoende?

  • Tieners en jonge volwassenen................1200 mg per dag
  • Volwassenen.........................................1000 mg per dag
  • Vrouwen in of na de menopauze............1500 mg per dag
  • Ouderen > 65 jaar.................................1500 mg per dag

De meeste calcium haalt uw lichaam uit de voeding en dan met name uit zuivelproducten. 1000 mg calcium haalt u bvb. door 5 glazen melk te drinken. Maar ook kaas, yoghurt en kwark bevatten calcium.

Als u het idee heeft dat u via uw voeding onvoldoende calcium inneemt, dan kunt u dit aanvullen met calciumtabletten. Het aanbod hierin is groote, maar er bastaan ook veel verschillen. Zo zijn er onder meer kauwtablettenn, bruistabletten en oploszakjes.

Uw arts en / of apotheker kan u adviseren of u extra calcium nodig heeft. Samen kunt u dan beslissen op welke manier u dit het beste kan aanvullen.


Vitamine D

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium door uw lichaam. Ook heeft het een belangrijke rol bij hte onderhouden van uw spiercellen.

Vitamine D wordt normaal gesproken voldoende door uw lichaam zelf aangemaakt. Dit gebeurt in uw huid als deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Uw lichaam krijgt ook vitamine D binnen via bepaalde voedingsmiddelen of via vitamine D supplementen.

Komt u niet iedere dag ca. 15 min. metv onbedekt hoofd en handen in de zon, dan heeft u extra viamine D nodig. Neem dan contact op met uw arts en / of apotheker om te overleggen hoe u dit het beste kunt aanvullen.

Gepost in Algemeen | Commentaren (1) |  Facebook | | |

Commentaren

Bestaan er ook calcium tabletten, omdat ik op een ander blog las dat melk niet zo goed voor je is maar wel een belangrijke bron van calcium is.

Gepost door: Elektronische sigaret | 17-09-14

De commentaren zijn gesloten.