01-11-06

Groenten: méér dan garnering!

Vijf stuks fruit en/of groenten per dag, het is weinig en toch lijkt het voor een groot aantal onder ons teveel. Dit realistische en minimale doeleind rijmt met goede gezondheid, maar eveneens met plezier en een evenwichtig budget. Dus blijft er maar één ding over: doorbijten!

Het Knorr Voedingssymposium dat in het kader van de 9de Europese Voedingsconferentie gepresenteerd werd (Rome 2003) gaf en nieuw overzicht van recent uitgevoerde studies over de weldaden van groenten en fruit.

Steeds meer elementen bevestigen dat planten het mogelijk maken om niet alleen tegen overgewicht (door het verdunnen van calorieën tijdens de maaltijd), hart en vaatziekten en darmstoornissen te vechten, maar vooral tegen kanker. De boodschappen voor het promoveren van hun gebruik worden in de wind geslagen; groenten en fruit hebben niet de plaats op ons bord die ze verdienen. Vergeten of nalatigheid?


Meer dan garnering !

Het nationale gezondheidsonderzoek toont aan dat meer dan de helft van de Belgische Bevolking (51,8%) minder dan twee porties fruit en/of groenten eten in plaats van de aanbevolen vijf porties. Een onderzoek over de gezondheid van jonge Henegouwers toont dat de situatie nog verontrustender is onder de jonge generatie: 43% van de ondervraagde kinderen en pubers geven toe niet elke dag fruit te eten en 48% zeggen dat ze minder dan één maal per dag groenten eten.

Een van de redenen voor de lage aantrekkingskracht van groenten zou volgens een Oostenrijks onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Wenen, ongetwijfeld een probleem van opvoeding zijn. Er is, volgens dit onderzoek, een groot contrast tussen een goede kennis van de weldaden van groenten en fruit en het consumptieniveau ervan.

Het grootste argument voor kinderen om geen groenten en fruit te eten is de smaak. Variëteit staat ook niet op het menu: appels en bananen zijn het meest gegeten fruit, ver boven de hoeveelheid wortelen en kool, de lievelingsgroenten.


Gepost in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.