17-09-06

Evenwichtige warme maaltijden

Warme maaltijden moeten 30 à 35 % leveren van de dagelijks benodigde energie.

Warme maaltijden bestaan bij ons meestal uit aardappelen, vlees en groenten. Belangrijk is om steeds voldoende groenten, aardappelen of vervangproducten (zoals rijst en deegwaren) te eten en een matige portie vlees, vis of vervangproducten.

Warme maaltijden samenstellen: de theorie

Warme maaltijden moeten bestaan uit de volgende componenten:

  • Een zetmeelproduct: aardappelen, rijst, deegwaren of alternatieven (bij voorkeur bereid zonder extra vettoevoegingen en in volkoren vorm)
  • Voldoende groenten: bereid of rauw, minimum 200 gram
  • Een eiwit- en ijzerbron: m.a.w. vlees, vis, eieren of vervangproducten, bij voorkeur onder magere of halfvette vorm en niet meer dan 100 gram onbereid product
  • Bereid in een matige hoeveelheid bereidingsvet (1 eetlepel per persoon) rijk aan onverzadigde vetzuren
  • Drank: een groentesoep vooraf en na het eten water, ter variatie fruitsap
  • Als dessert: vers fruit, melkproduct zoals yoghurt, pap, pudding,... op basis van halfvolle melk

Gepost in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.